Kölcsönadnád a motorod? Ne tedd!

Kölcsönadnád a motorod? Ne tedd!

- Kategória: Kiemelt cikk
7

Szívtelenségnek tűnhet, ha élből elutasítod, hogy bárki menjen egy kört a motoroddal? Inkább gondolják, hogy irigy vagy, minthogy Te is így járj… Látod, erre nem is gondolsz mikor odaadod a vasat.

Ismételten az elmúlt napok történései késztettek arra, hogy billentyűzetet ragadva felhívjam motoros társaim figyelmét egy fontos, mégis sokak által lebecsült veszélyre. Szívünkön viseljük társaink biztonságát, ezért sokszor írtunk már baleset-megelőzés rovatban a jellemző vészhelyzetekről és azok elkerüléséről, ám egy rendhagyó eset – eddig – kimaradt. Most pótoljuk – négy alapos ok, hogy ne add kölcsön a motort.

Motort kölcsönadni? Szó se lehet róla!

Te vagy a bátor jelentkező, aki szeretné kipróbálni a barátja gépét? Ezekre figyelj, ha eltökélted, hogy kölcsönmotorral indulsz el a hétvégén:

– Mennyit motoroztál eddig hasonló teljesítményű és tömegű géppel?
– Tényleg felkészült vagy egy ilyen motorra?
– Féken tudod tartani jobb csuklódat?
– Ha véletlenül elesel, van otthon annyi készpénzed, hogy rögtön ki tudod fizetni a vasat?

Ha nem vagy tisztában azzal, hogy a kiválasztott motor pontosan hogyan viselkedik adott szituációban, akkor bármilyen rezdülés, vagy akár annak teljes hiánya a meglepetés erejével fog hatni. Ez zsúfolt közúton vagy ne adja ég más által okozott vészhelyzetben végzetes lehet, ahogy lett is nemrég… Hiába volt sokat látott motoros, aki kölcsönkérte a Hondát és jólelkű, aki kölcsönadta, sajnos baleset lett belőle. Abban persze megegyeztek, hogy a kölcsönvevő a hibás, végül a javítás módjában és összegében már nem jutottak dúlőre, így bírósági ügy lett az egyszerű próbakörből.

Esetleg kölcsönadnád a motorod a cimborádnak? Előtte ezeket mérlegeld:

– Tényleg tudja uralni a motorodat, vagy csak nagyon szeretné, ha felkészült lenne egy ilyen erős géphez?
– Tökéletes műszaki állapotban van a jármű, nem okoz neki semmilyen „meglepetést”?
– Ha ne adja ég baleset történik, rajtad is csattan az ostor – ha nem voltál hibás, akkor is ott lóg a levegőben, hogy Te adtak oda neki „azt a motort…”

– Készen állsz anyagilag is helytállni, ha valami balul sül el, mint anno a kölcsön-Harley esetében?

Szóval csak akkor add kölcsön járművedet és csak olyan körülmények között, ahol maximálisan biztos lehetsz benne, hogy egyben visszaér a gép és a pilóta is! Inkább tartsanak kőszívűnek, ha nemet mondasz, minthogy utólag a Te fejed fájjon a meggondolatlan döntés miatt!