Olcsóbbá válnak a japán motorok

Olcsóbbá válnak a japán motorok

- Kategória: Cikkek, Közélet
5

Aláírták az EU-Japán szabadkereskedelmi egyezményt, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy vámmentesen juthatnak az uniós termékek a szigetországba és viszont.

Éppen öt éve kezdődtek meg az egyeztetések, melynek eredményeként 2018 nyarától szélesebbre nyílik a japán piac az uniós mezőgazdasági export előtt, ahogy számos más ágazatban is bővíti a kiviteli lehetőségeket. Ez főként az öreg kontinensen termelt zöldségek, gyümölcsök exportja miatt fontos, nekünk, motorosoknak pedig az ellentételezés jöhet kapóra. Japán ugyanis – egy hosszabb-rövidebb átmeneti időszak után – vámmentesen szállíthat járműveket az EU-ba.

A japán miniszterelnök hangsúlyozta: a megállapodás aláírásával kinyilvánították Japán és az Európai Unió rendíthetetlen politikai akaratát, hogy a szabadkereskedelem zászlóvivőiként lépjenek fel és ebbe az irányba tereljék a világot (Kép: AgWeb)

Röviden tehát elhárult minden akadály az elől, hogy nagy mennyiségben és kedvezőbb áron érkezzenek japán autók, valamint motorok Európába, igaz, a kereken tízszázalékos vámcsökkentés kézzelfogható előnyeit csak egy-két év múlva élvezhetjük.