„A jövő motorjai látnak és éreznek majd…”

„A jövő motorjai látnak és éreznek majd…”

- Kategória: Baleset-megelőzés, Cikkek

Mai szemmel nézve hihetetlenül biztonságosak lesznek a következő évtizedben megjelenő gépek, olyannyira, hogy a Bosch célja: egyáltalán ne legyen több halálos motorbaleset.

 

Amíg az autóknál jóval könnyebb az utasok épségét különböző fejlesztésekkel (például légzsákokkal, biztonsági övekkel, szoftveres megoldásokkal) védeni, addig a motorkerékpárok esetében már bonyolultabb a helyzet ezen a téren. Egy motoros jóval sérülékenyebb, a statisztikák szerint hússzor nagyobb eséllyel szenvedhet halálos balesetet az utakon, mint egy autós.

„Egyszerre lesz biztonságosabb és élvezetesebb a motorozás”

A Bosch ugyanakkor eltökélten dolgozik azon, hogy sokkal biztonságosabbá tegye a motorozást és nemrég egy olyan projektjét ismertette, ami – ha sorozatgyártásba került az eszköz – rengeteg életet menthet meg. Eddig ugyanis sok súlyos balesetet okozott, ha például olajfoltra hajtott egy motoros, de majdnem hasonlóan veszélyes, ha nedves falevél vagy kavics kerül az aszfaltra. Ilyen helyzetekben szinte lehetetlen az úton tartani a gépet, a kérdés inkább csak az: mekkora lesz a baj? A Bosch azonban pontosan ezekre az esetekre gondolva kezdett el kifejleszteni egy olyan rendszert, amelynek segítségével meg tudja őrizni a motoros az uralmát a gép felett.

Rád vigyáz, helyetted korrigál a Bosch újítása

Mindez úgy működik, hogy amikor a szenzorok észlelik, hogy a kerekek kezdenek oldalirányban csúszni, akkor egy fúvókán keresztül gázt – amit egy hasonló „pufferben” tárolnak, mint az autók légzsákjainál – lövell ki oldalirányba, ami fordított tolóerőt hoz létre, és ez, mint egy „bűvös kéz” képes az úton tartani a motort. Ezen a megoldáson még dolgoznak a szakemberek, így azt még nem jelentették be, hogy mikor kerülhet sorozatgyártásba, de a tesztek már zajlanak, így működik:

Mindez persze csak egy kis szelete az előttünk álló lehetőségek hatalmas tortájának. A motorosok további fejlesztésekre számíthatnak a közeljövőben, hiszen a minden eddiginél okosabb motorkerékpár és hálózatba kapcsolt világ további opciókat tartogat. Gondoljunk csak bele, ha egy adatfelhőnek köszönhetően előre tudhatnának a kétkerekűek vezetői az úton lévő olajfoltokról, úthibákról vagy tárgyakról és felkészülten közelítenék meg azokat. Ehhez csupán arra van szükség, hogy ezek az adatok begyűjthetők és továbbíthatók legyenek. Erre a Bosch IoT adatfelhője tökéletesen alkalmas, így hamarosan megjelenhetnek az okosmotorok, amelyek nemcsak élvezetesek és kényelemesek, hanem kimondottan biztonságosak is. „A jövő motorkerékpárjának képesnek kell lennie látni és érezni” – mondja erről Geoff Liersch, a Bosch csoport kétkerekű járművekkel foglalkozó üzletágának vezetője.

 

 

Continental 2019

Facebook Comments

1 Comment

  1. disqus_F5E77qRGYy

    Ez hiányzott. Remélem 10 év múlva a motor ember nélkül megy motorozni, nehogy megsérüljön valaki.

Válasz