GumiGuru: Mit tegyek fel a 7000 kilométeres túrára?

GumiGuru: Mit tegyek fel a 7000 kilométeres túrára?

- Kategória: Gumiguru
1

DOT-szám? Helyes guminyomás? Eltérő méretek? Minden kérdésre válaszolnak az R17.hu szakértői, Szabó Roland és Soltész Norbert!

Szeretnél Te is kérdezni tőle? ITT megteheted – Hamarosan jelentkeznek a részletes, mindenre kiterjedő válasszal!

KÉRDÉS

Kedves Gumiguru! A következő a kérdésem: hamarosan nekivágok egy közel 7000 km-es útnak egy 1000-es Fazerrel. Van olyan gumi, ami ennyit kibír?

Köszönöm a választ – Tibor

VÁLASZ

Kedves Tibor! Gyakorlatilag kivétel nélkül bármelyik abroncs tud 7.000 kilométert, igen, még egy kifejezetten sportos abroncs is elfuthat csak túrázás során ennyit, maximum a kopáskép nem lesz a szemnek annyira szép. Feltételezem, hogy túrasportgumi van az 1000-es Fazeren, közelebb áll a motor karakteréhez egy ilyen abroncs. Ennek a kategóriának pedig alapkitétele a jó futásteljesítmény, a jó alatt pedig legalább 10 000 km-re gondolok a hátsó gumi esetén, de ez nagyon az alsó határ, kivétel nélkül többet futnak a legjobbak.

Yamaha FZ1 Fazer

Szinte kivétel nélkül 2CT technológiával készülnek, vagyis nehéz rosszat választani, viszont vannak igazi kilométerfalók is, egy könnyebb motorral és óvatos gázkezeléssel több esetben láttam extrémnek mondható 20.000 km fölötti futást is. Ilyen abroncs a Bt023-as Bridgestone, sok túramotoros kedvence, egy régi vágású darab, de kiszámítható és egyenletes teljesítményű abroncs, nagyon sokat lehet vele motorozni. Néhány ilyen mintázatot tudok még említeni: ilyen pl. a Metzeler Z6, Michelin Road 3. Természetesen ezek az értékek nagyon sok tényezőtől változhatnak akár pozitív akár negatív irányba. Nagy hatással van rá a motor súlya, a terhelés mértéke, az aszfalt minősége, a helyes guminyomás és természetesen mi motorosok is, hisz’ nem mindegy hogy mennyi erőt szabadítunk az abroncsra. Egy szó mint száz, egy új vagy jó állapotú sporttúraabronccsal nyugodtan nekivághatsz ennek a hosszú útnak. Biztosan szép túra lesz – jó utat, sok élményt kívánunk!