WD-40: Nem csodaszer, de erre az öt dologra tuti jó!

WD-40: Nem csodaszer, de erre az öt dologra tuti jó!

- Kategória: Karbantartás

Guminyom, karcolás, zsíros monitor vagy láncspray? Fogadjunk, nem tudtad, hogy ezekre is jó a WD-40!

 

Éppen hatvan éve jelent meg az USA-ban elképesztően népszerű WD-40, mely nevét onnan kapta, hogy a Norm Larsen által kifejlesztett, víztaszító termék negyvenedik változata került a boltok polcaira. Eredetileg az űrkutatásban használták, elsődleges célja az volt, hogy távol tartsa a nedvességet a kényes alkatrészektől, illetve megakadályozza a korróziót. Erre tökéletes, ám van öt olyan terület, melyen szintén helytáll, pedig sokan nem is gondolnák...

Gumi- vagy cipőnyomok a járólapon?

Elég pár csepp WD-40, és a járólapra kenődött makacs folt rögtön eltűnik. Ugyanígy használható más, nehezen eltávolítható szennyeződésekhez, mint például a korom vagy a használt motorolaj.

Beleragadt a rágó vagy nem jön le a matrica?

Ugye milyen bosszantó, ha a cipődre, táskádra ragad az eldobott rágógumi? Garantáltan megérdemel egy tockost, aki az utcán szemetel, főleg, ha nincs messze az első kuka. Akárhogy is, ha van nálad WD-40, elég pár fújás, s máris könnyedén letörölheted az odatapadt, makacs rágót. Ugyanilyen hatékony, ha régi, napszítta matricát, vonalkódot akarsz leszedni - az sem okoz gondot a szernek.

Makacs zsírfoltok a monitoron, TV-n?

Erre is bátran ajánlják a terméket, de itt óvatosságra intek mindenkit: előbb tudjuk meg, hogy a - nem éppen olcsó - monitor vagy televízió gyártója jóváhagyta-e, hogy WD-40-et pacsmagolj a képernyőre. Egyébként működik, és ez különösen garázsokban, műhelyekben jöhet kapóra - az olajos, koszos kézzel összefogdosott billentyűzet, monitor bosszantó tud lenni, de így könnyen eltávolítható a sok-sok ujjlenyomat.

Megkarcolták az autód vagy a motorod?

A negyedik pont sajnos a hoaxoldalakon is gyakran felmerül, valótlan tulajdonságokkal felruházva, csodaszernek beállítva a WD-40-et. Tisztázzuk rögtön: a karcok nem tűnnek el, ehhez polírozószerre és -gépre lesz szükséged, esetleg egy jó fényezőre.

Viszont a másik jármű által hagyott festéknyomok szempillantás alatt lejönnek, és sokkal kevésbé lesz látványos a sérülés, mint előtte.

Nem jön le a láncspray? A WD-40 segít!

Több mint hatezer találatot dob ki a Google a „mivel jön le a láncspray?” kérdésre. Ebből is látszik, mennyi gondot okoz a motorosoknak, pedig a megoldás rém egyszerű. Vehetsz háromezerért a láncspray-vel megegyező márkájú tisztítószert, de van ennél egyszerűbb, olcsóbb megoldás is.

Az elmúlt öt-hatezer kilométer minden kenőanyaga és kosza sem tudott ellenállni a jó öreg WD-40-nek...

Igen, elég WD-40-nel befújni a felnit, és másodpercek múlva úgy ugrik le az odatapadt láncspray, mintha csak port törölnél le a kerékről. Ráadásul a szer egyik fő összetevője a petróleum, amit a motorgyártók is kifejezetten ajánlanak karbantartáshoz, szóval magát a láncot is bátran tisztíthatod vele, garantáltan nem tesz kárt az O- vagy X-gyűrűkben. Próbáld ki, a siker garantált!

Continental 2019

Facebook Comments

2 Comments

  1. Nem egy mai cikk, de most dobta fel a honlap. Nekem kiválóan segített a WD40 a tankról leszedett matrica után ottmaradó ragacs eltávolításában is.

    1. Nekem az oldaldobozt szabadította ki az egész szezonnyi lánc spray fogságából. Végre nem leszek tiszta retek le- és felszálláskor… 🙂 Kösz a tippet!

Válasz