Motorostúra: „Magyar testvéreinknek itt mindig akad hely...”

Motorostúra: „Magyar testvéreinknek itt mindig akad hely...”

- Kategória: Események, Kiemelt cikk, Túra

Obsuszt Roland nem mindennapi világjáró, hiszen nem egy praktikus enduróval vagy utazómotorral rója a kilométereket, hanem egy merevvázas Harley-val. Persze célpontjai is hasonlóan „különcek”, így többek között bejutott (azaz beszökött) Bajkonurba, járt Csernobilban, no meg Kazahsztán eldugott részein, ahol életre szóló leckét kapott a helyi rendőröktől...

Kemény élet egy ilyen „komfort nélküli”, apró tankos chopperrel bebarangolni a mesés keletet, hiszen az infrastruktúra hiánya miatt mindig lutri, hogy hol talál az ember működő benzinkutat, a tájékozódásról és az útminőségről nem is beszélve. Ha mindezt legyőzi, akkor desszertként muszáj megküzdenie a híresen idegtépő papírmunkával, ami pokollá teheti a határátkeléseket.

Kazah, Magyar: két jóbarát...

Márpedig ez utóbbiból is bőven kijutott Rolandnak: mint mesélte, beletört a bicskája a kazah határ átlépésébe, mivel egy elfelejtett pecsét miatt nemes egyszerűséggel megtiltották neki, hogy elhagyja az országot. Mit volt mit tennie, egy motorszerelő műhelyben kibekkelte azt a pár napot, amíg megérkezett a papírja, de ha már ott volt, bejárta a vidéket, beleértve a közeli nemzeti parkot is.

A túra, ahol elengedhetetlen a Geiger-számláló mint felszerelés... Ha Te is átélnéd Roland kalandjait, nincs más dolgod, mint megrendelni „Rázósabb úton” című könyvét, melyben részletesen mesél kalandjairól

Egy idilli helyre bukkant, de - éppen az erdő és a fák között megbújó, kristálytiszta tó miatt - ide nem hajthattak be járművek, ő viszont félt az út mellett hagyni a motort. Akárhogy is, végül legurult a tópartra, felverte a sátrát, ám ekkor szirénahang törte meg az erdő csendjét.

Felejthetetlen túra egy merevvázas Harley nyergében - ez Roland története

Kipattant két rendőr, és szigorú tekintetüket látva már-már azt hitte, hogy kattan a bilincs, majd újabb napokat „raboskodhat” az országban... Ám amikor az egyenruhások meghallották, hogy Magyarországról jött, hirtelen barátságosabb hangnemre váltottak.

-  Magyarországról? Miért nem ezzel kezdte? Egy rokon népnek mindig akad hely az országunkban - mondták -, majd magyarul (!) szép álmokat kívánva beültek a kocsiba, és elhajtottak.

Sokat hallottunk, olvastunk már a magyar-kazah rokonságról, de azt hiszem, ennél ékesebb példát aligha találnánk rá. A rokonságot őrző, magyar szavakat ismerő egyenruhások felejthetetlenné tették Roland estéjét és bearanyozták a bajosan indult kazah túrát.

Continental 2019

Facebook Comments