Rendőrség: Nem úsztuk meg az első tavaszi napot sem...

Rendőrség: Nem úsztuk meg az első tavaszi napot sem...

- Kategória: Baleset-megelőzés, Cikkek

Ezúttal a Tolna megyei zsaruk ragadtak tollat, mert már most, februárban motorbalesethez riasztották őket...

Nyílt levélben fordultak a motorosokhoz, felhívva a figyelmet, hogy ilyenkor, a szezon első heteiben nagyon sok az önhibából bekövetkező baleset.

- Ha megfontoltabban hajt, elkerülhette volna az ütközést a Kawasaki vezetője, aki február 17-én, Bátaszék közelében kisodródott egy jobbkanyarban. Elcsúszott, ezután pedig motorja nekiment a szemből érkező BMW-nek. Szerencsére könnyű sérülésekkel megúszta a kalandot - áll a zsaruk beszámolójában.

Csoda, hogy a motoros könnyű sérülésekkel megúszta az esést (Forrás: Police.hu)

Három alapvető, mégis fontos fogás a biztonságodért

Ennek apropóján három pontba szedték, hogy mire kell feltétlenül figyelnie a motorosoknak az első tavaszi túrákon.

Felszállásra felkészülni! Alapos átvizsgálás a szezonkezdés előtt

Légy felkészült, és vizsgáld át a motort is! Tudjuk, ilyentájt tombolnak a téli „elvonási tünetek”, mégis higgadtságra intünk. Mielőtt elindulsz, nézd át töviről-hegyire a motort, miként a felszerelésed is, és csak akkor indulj el, ha mindent rendben találsz!Ugyanez igaz rád is: nem olyanok a reflexek, mint nyáron vagy ősszel, azaz a megszokottnál is óvatosabban kezdd a szezont!

Mindig számíts rá, hogy bármelyik pillanatban hirtelen fékezned kell, esetleg vészfékezés közben kikerülni az akadályt. Sokan azért sérülnek meg, mert nem gyakorolták be ennek technikáját, azaz veszélyhelyzetben nem a menekülőutat, hanem az akadályt nézik, és konkrétan nekivezetik a motort - mondják a rendőrök

Csak a bukó kötelező, de ne érd be ennyivel! Duplán nyersz, a sisak mellett szánsz pár forintot a megfelelő ruhára, csizmára, kesztyűre és protektorokra, hiszen ezek időjárás-védelme hozzájárul, hogy élvezetesebb legyen a motorozás, feltűnő színük segít elkerülni a figyelmetlenségből fakadó gázolásokat, és nem utolsó sorban megvédenek, ha Te hibáznál.

Viselj feltűnő színű sisakot és/vagy mellényt, ezzel is elősegítve, hogy az autósok könnyebben észrevegyenek!

Mindig az a fránya túlvállalás... A harmadik pontot aligha kell magyarázni, elvégre az egyjárműves balesetek (például egyszerű kicsúszások) többsége abból fakad, hogy a motoros nem a tudásának megfelelő tempóval közelíti meg a kereszteződést, kanyart stb.

Különösen tavasszal gyakoriak az önhibából, relatív vagy valós gyorshajtásból fakadó motoros balesetek - erre hívja fel a figyelmet az OBB kisfilmje

Hasonlóan gyakori hiba, hogy túl nagy sebességkülönbséggel kezdik meg az előzést, ezért az autós kivág eléjük, miként az ellenkezője is: ha sokáig haladnak egy kocsi holtterében, azzal szó szerint kihívják maguk ellen a sorsot.

Jó utat és balesetmentes motorozást kívánnak a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai!

Continental 2019

Facebook Comments