Olvasói: Miként ellenőrizhetem, hogy szabályos-e a kipufogóm?

Olvasói: Miként ellenőrizhetem, hogy szabályos-e a kipufogóm?

- Kategória: Cikkek, Közélet

Dávid sokakat érintő kérdést feszeget, ezért itt az oldalon válaszolunk rá.

Tisztelt Hegylakók Motoros Magazin! Az elmúlt napokban sokszor előjött a hangos kipufogók témaköre, s ezzel kapcsolatban szívesen olvasnék (és rajtam kívül szerintem még sokan) egy cikket, amiben össze van foglalva, hogy is történik a mérési folyamat, mik azok a határértékek, amiket még elfogadnak, és mi az, amiért már bírságolnak.

Munka közben a telefonra telepíthető hangnyomásmérő. A 88 dB még simán belefér...

Egyáltalán van tolerancia a gyári előíráshoz képest? Sportdobokra dB-killer nélkül ugranak, ez tiszta sor, de mi van a gyári kipufogókkal, amik ki lettek pucolva, és emiatt hangosabbak? Létezik megbízható alkalmazás okostelefonra, amivel otthon is le lehet ellenőrizni , hogy milyen hangos a saját kipufogónk?
Köszönettel, napi olvasójuk, Dávid.

 

Kedves Dávid!

A vizsgálat úgynevezett közeltéri méréssel zajlik, ami tulajdonképpen egy mérési szabvány, hogy közel azonos körülmények között ellenőrizhessék a motor zajszintjét.

Zajszint ellenőrzése közeltéri méréssel

Röviden a lényeg, hogy a gép adattábláján vagy gyári dobján jelzett értékhez viszonyítanak, míg sportkipufogóval + 5 dB eltérést tűrnek el. Hogy alatta van-e géped a plusz 5 dB-es határnak, azt magad is ellenőrizheted egy-egy jobb készülékkel vagy ennek hiányában az alábbi mobilos alkalmazásokkal. Csupán annyi a teendőd, hogy kvázi lemásolod a közeltéri mérés módszerét, azaz a kipufogó végétől fél méterre, annak hosszirányától 45 fokos szögben eltérve, üresben, az adattáblán szereplő fordulatszámnál mért adatot összehasonlítod a gyári értékkel.

Itthon rendszerint megelégszenek a mérés eredményével, de határainkon túl, főként nyugat felé haladva már kérhetnek papírt is arról, hogy a dob – pontosabban a rendszer – tudja az előírt értéket, szóval nem árt magaddal vinni a gyártó igazolását (Kép forrása: Der Motorradblog)

Persze a mobilos alkalmazások nem túl pontosak, különösen extrém nagy hangerőnél nem, de arra tökéletesek, hogy ha a szabályosnál jóval magasabb értéket mutatnak, akkor jó eséllyel tényleg érdemes beszerezni egy dB-killert vagy egy másik dobot, hogy ne a rendőr figyelmeztessen a szabálytalanságra.

Continental 2019

Facebook Comments