Vélemény: motoros „szakértők” a TV-ben

Vélemény: motoros „szakértők” a TV-ben

- Kategória: Vélemény

Záróvonalon előző motorosokat vett fel egy sofőr a Mátrában, majd a videót beküldte a TV2-nek. Ott persze rögtön találtak egy „szakértőt” is, aki valós adatok helyett hasra ütött, és elővette a leggyakoribb városi legendát…

 

Maga a videó nem nagy szám: lassan haladó autó, és pár motoros, aki megelőzi a sofőrt. Igen, záróvonalon. Lehet szörnyülködni, hogy micsoda renitens motorosok vannak. Bezzeg autóval még senki nem tett ilyet – tennénk hozzá, ha igaz lenne.

Majd jön a szakértő, aki lusta volt felcsapni a KSH-t, helyette elismételte a leggyakoribb tévedést, amit csak motorosokkal kapcsolatban hangoztatnak:

„…a szakértő szerint a szezon elején történik a legtöbb baleset, amikor a motorosok téli pihenő után szállnak nyeregbe, és azonnal mindenki a hegyi szerpentinekre hajt…”

Könyörgöm: ha egy milliós nézettségű adásban nyilatkozunk, szánjuk rá azt a fél percet (tényleg nem több), hogy ne terjesszünk sületlenségeket!

Nem a szezon elején történik a legtöbb motorbaleset…

Ugyanis a szezon elején messze kevesebb balesetet okoznak a motorosok, mint nyáron (április:79, augusztus: 106), és korábban még nagyobb volt a különbség a két csúcshónap, május, illetve augusztus között (84/92 és 85/109). Ha a „motorosokat érintő” baleseteket nézzük, akkor is nő a különbség: április-májusban 140-150 esetet jegyeztek fel, míg július-augusztusban 204-209-et.

Szerencsére akad pozitívum is az anyagban: a korábbi interjúkból átemelték, hogy egyre több itthon a motor, mégis egyre kevesebb balesetet okoznak a kétkerekűek, és azt is, hogy az autós-motoros ütközések kétharmadában vétlenek vagyunk – ez is valami.

Valahogy ez a mátrai videó nem került be a híradóba, pedig itt is akad pár záróvonalas akció… (Forrás: Ortó zsolt/Akik szeretik a mocikat Facebook-csoport)

Tanulság? Ne előzzünk záróvonalon (motorral, kocsival és busszal se), és lehetőleg ne terjesszünk butaságokat, csak mert egy másik félinformált ugyanezt szajkózta a tévében. Jó motorozást, balesetmentes szezont és szakértőktől mentes híradót kívánunk mindenkinek! 🙂

Continental 2019

Facebook Comments

7 Comments

 1. József Szamuráj Szilágyi

  Azért ne kívánja már el senki hogy záróvaonal miatt kilométereken keresztül hússzal kelljen menni egy bicilis miatt.

  1. Richárd Décsei

   Az autósok is tudnak hasonlóan “hajmeresztő” tempót diktálni. Naná, hogy megelőzöm olyankor, még ha záróvonal is van. Nem kanyarban, hanem ahol látom, hogy nem jön senki és tudom, hogy simán beférek elé.

 2. Amikor a felezőnek a közelébe nem merek menni a rendszeresen átsodródó, kanyart levágó autósok miatt, azt minek nevezné a szakértő?

  Vakvezetés persze veszélyes mindig. Könnyű elkövetni motorral, de nem az a veszélyes amikor tudatosan, és felkészülve előz valaki egy kellően dinamikus motorral, az autókra szabott felfestéseknél, kellően jól belátható szakaszon, hanem ez, amikor ennyire túlvállalja magát hogy nem bír a sávjában maradni.

  Ráadásul a videón olyan manővereket is mutattak, ahol tök szabályosan a szaggatott vonalnál előzött.

  1. …plusz azt se felejtsük, hogy (ha nincs tábla, akkor) motorral szabályosan előzhetsz záróvonalnál is sávon belül.

   1. Ilyen amúgy van, hogy nincs tábla, csak vonal?
    Óceánárok úton van, de az eleve két sáv széles.
    Bevallom még nem figyeltem máshol ezt.

 3. Romániába ezért már elkobozzák a jogsikat.

  1. Ebben nem vagyok biztos: nálunk is volt a csapatban záróvonalon előzés, éppen a rendőr orra előtt, de mivel mást nem követett el a srác, figyelmeztetéssel megúszta.

Válasz