Vélemény: motoros „szakértők” a TV-ben

Vélemény: motoros „szakértők” a TV-ben

- Kategória: Vélemény
7

Záróvonalon előző motorosokat vett fel egy sofőr a Mátrában, majd a videót beküldte a TV2-nek. Ott persze rögtön találtak egy „szakértőt” is, aki valós adatok helyett hasra ütött, és elővette a leggyakoribb városi legendát…

Maga a videó nem nagy szám: lassan haladó autó, és pár motoros, aki megelőzi a sofőrt. Igen, záróvonalon. Lehet szörnyülködni, hogy micsoda renitens motorosok vannak. Bezzeg autóval még senki nem tett ilyet – tennénk hozzá, ha igaz lenne.

Majd jön a szakértő, aki lusta volt felcsapni a KSH-t, helyette elismételte a leggyakoribb tévedést, amit csak motorosokkal kapcsolatban hangoztatnak:

„…a szakértő szerint a szezon elején történik a legtöbb baleset, amikor a motorosok téli pihenő után szállnak nyeregbe, és azonnal mindenki a hegyi szerpentinekre hajt…”

Könyörgöm: ha egy milliós nézettségű adásban nyilatkozunk, szánjuk rá azt a fél percet (tényleg nem több), hogy ne terjesszünk sületlenségeket!

Nem a szezon elején történik a legtöbb motorbaleset…

Ugyanis a szezon elején messze kevesebb balesetet okoznak a motorosok, mint nyáron (április:79, augusztus: 106), és korábban még nagyobb volt a különbség a két csúcshónap, május, illetve augusztus között (84/92 és 85/109). Ha a „motorosokat érintő” baleseteket nézzük, akkor is nő a különbség: április-májusban 140-150 esetet jegyeztek fel, míg július-augusztusban 204-209-et.

Szerencsére akad pozitívum is az anyagban: a korábbi interjúkból átemelték, hogy egyre több itthon a motor, mégis egyre kevesebb balesetet okoznak a kétkerekűek, és azt is, hogy az autós-motoros ütközések kétharmadában vétlenek vagyunk – ez is valami.

Valahogy ez a mátrai videó nem került be a híradóba, pedig itt is akad pár záróvonalas akció… (Forrás: Ortó zsolt/Akik szeretik a mocikat Facebook-csoport)

Tanulság? Ne előzzünk záróvonalon (motorral, kocsival és busszal se), és lehetőleg ne terjesszünk butaságokat, csak mert egy másik félinformált ugyanezt szajkózta a tévében. Jó motorozást, balesetmentes szezont és szakértőktől mentes híradót kívánunk mindenkinek! 🙂

Continental 2019