Átbillen a mérleg nyelve?

Átbillen a mérleg nyelve?

- Kategória: Kiemelt cikk
8

Már a rendőrök is felemelték a hangjukat, hogy legyünk figyelmesebbek: egyre több olyan ütközés történik, ahol a motoros a hunyó, ráadásul nem gyorshajtás vagy vezetői hiba, hanem egyszerű figyelmetlenség okozza a bajt…

Pár nap alatt három olyan karambol történt, ahol az elbambuló vagy csak rosszul reagáló motoros csapódott haladó, illetve álló autónak. Győrben, a Jereváni úton egy BMW enduró ütközött a kereszteződés előtt lassító Audinak – a rendőrség szerint a túl szoros követési távolság miatt esett el.

Az utóbbi évek statisztikáiból kiderült, hogy a többjárműves ütközések 70-80 százalékában vétlenek a motorosok. Tegyük hozzá gyorsan, hogy az elmúlt hetekben sok ellenpéldát láttunk erre, szóval ideje még jobban odafigyelni, mielőtt átbillen a mérleg nyelve, és újra mi leszünk a közlekedés „fekete bárányai…”  (Kép: Police.hu)

Pár perccel korábban Sopronban, a Győri úton történt hasonló karambol: ott a kanyarodósávba sorolt át a motoros, ám nem vette észre, hogy ott áll a kocsisor. Fékezett, ám lassítás közben elcsúszott, és így csapódott az autó hátuljának. Mindkét balesetben megsérült a vezető, kórházba szállították őket.

Kép: Kisalföld.hu

Eközben Alsóörsön, a Harley-felvonulás után is hasonló karambolban sérült meg egy motoros: ő egy furgon hátuljának ütközött, de – mint olvasónktól megtudtuk – csak könnyebben sérült.

Három tipp, hogy biztosan hazaérj!

Ezúttal is kiemelték az egyenruhások, hogy pár apró lépéssel is sokat tehetünk azért, hogy ne kerüljünk bajba önhibánkból vagy más szabálytalansága miatt. Legyél felkészült, ami a technikát illeti, beleértve a motor műszaki állapotát és a védőfelszereléseket is!

Legyen bármilyen modern és „ügyes” a motorod, nem pótolja a rutint és a vezetéstechnikai tudást. Azt javasoljuk, ha teheted, minden évben látogass el egy ingyenes vagy fizetős képzésre, pályanapra, ahol garantáltan tudnak újat mutatni az oktatók (Kép: Vezetéstechnikai tréning Mecseknádasdon. Forrás: Hetényi Birtok)

A nagy melegben se hagyd otthon a protektoros ruhát, kesztyűt, és rendszeresen ellenőrizd a gép állapotát! Kánikulában rendszeresen tarts pihenőt, frissítsd fel magad, igyál minél több folyadékot! A legfontosabb pedig, hogy folyamatosan fejleszd, képezd magad, hiszen ha magabiztosabban irányítod a gépet, az élvezetesebbé teszi a motorozást, egyszersmind segít kivédeni a baleseti helyzeteket.

Jó utat, jó időt és balesetmentes szezont kívánunk minden motorosnak!

4sr HUngary