GumiGuru: Tényleg ilyen gyorsan elkopik egy sportgumi?

GumiGuru: Tényleg ilyen gyorsan elkopik egy sportgumi?

- Kategória: Gumiguru

DOT-szám? Helyes guminyomás? Eltérő méretek? Minden kérdésre válaszolnak az R17.hu szakértői, Szabó Roland és Soltész Norbert!

Szeretnél Te is kérdezni tőle? ITT megteheted - Hamarosan jelentkeznek a részletes, mindenre kiterjedő válasszal!

KÉRDÉS

Kedves Gumiguru! A következő a kérdésem: Olvastam a cikket a kérdésről, miszerint Bridgestone S20 Evo vagy S21 legyen a befutó, de akkor még nem volt tapasztalatotok az utóbbival. Az én gépemen (Suzuki GSXS750) ez utóbbi van gyárilag, nagyon elégedett lennék vele, de szerintem túl gyorsan kopik.

Most 7000 km környékén 2,2 mm a mintamélység középen. Sok túrával, kevés várossal, közepes autópályázással jött össze ez. Olyat szeretnék, ami kevésbé kopik hasonló tapadás mellett. Van ilyen egyáltalán? A fenti kettő mellett még nézegettem a Dunlop SPORTSMART2 MAX-ot is de márkapreferenciám nincs - legalábbis a fentiekhez hasonló kategóriában, és árban is ez a "magasság" volna megfelelő számomra. Köszönöm előre is a választ!

VÁLASZ

Kedves Kérdező! Hétezer kilométer után a 2,2 mm remek érték, s ez alapján úgy számolhatsz, hogy 8000 és 8500 között megy le kopásjelző alá. Ennél többet kár is elvárni tőle. Mivel kis felületen érintkezik az aszfalttal az abroncs, nagy hőképződés és kopás figyelhető meg egy kis területen, jellemzően középen, s ez rövidíti legjobban az élettartamát.

A lehetséges utód: Dunlop MK3

Egy sportgumi esetén a fejlesztéskor egyébként sem feltétlenül elsődleges szempont az extra hosszú futásteljesítmény, hisz' erre külön kategória áll a motorosok rendelkezésére, a túrasport osztály.

Hosszabb élettartam, kisebb tapadás - ez ilyen egyszerű

Hogy a konkrét típusról is essen szó: ebben az ár sávban szerintem keresve sem találsz jobbat az S21-nél. Tartósabb sportgumit tudok ajánlani, de persze nem kompromisszum nélkül. Kevesebb tapadással kell számolnod, ebből pedig érzésem szerint nem szeretnél engedni. Ha már mindenképpen frissebbet, jobbat kell mondanom az S21-nél, az csak a Dunlop MK3 lehet - ez többet tud, érdemes kipróbálnod, ugyanakkor drágább is a Bridgestone-nál.

BikersPoison

Facebook Comments