Motorosok, ezért (nem) gurulhattok előre a határátkelőnél

Motorosok, ezért (nem) gurulhattok előre a határátkelőnél

- Kategória: Kiemelt cikk

Motoros körökben többször felmerült, hogy vajon szabályos-e határátkelőknél motorral előregurulni a feltorlódott kocsik között. Roppant egyszerű a válasz, az indoklás viszont annál bonyolultabb, ezért most kollégánk, az elismert vezetéstechnikai oktató, Bíró Melinda segít kiigazodni a törvények útvesztőjében. 

Motorosként számos határátkelőhelyen tapasztaltunk torlódást, ami akkor okoz igazán problémát számunkra, ha árnyék nélküli, izzadós forróságban, teljes menetfelszerelésben kínlódva várjuk ki sorunkat az ellenőrző-átengedő pontig (EÁP).

Mi is ilyenkor a helyes magatartás?

Amint a határra érsz, készítheted a személyit vagy az útlevelet, ám korántsem mindegy, hogy hol állsz meg motoroddal a határátkelő előtt. A félreértések oka, hogy a KRESZ ugyan megengedi, hogy előregurulj a „forgalmi vagy egyéb okból feltorlódott kocsisorok mellett, illetve között”, ám ezt nem ültetheted át egy az egyben a határátlépésre.

Legutóbb egyszerűen csak kijelentették az egyenruhások, hogy tilos a motorral előregurulni a határon, ezért most újra visszatérünk a témára, megindokolva válaszukat (Kép: MTI)

A határátkelőhely közúti rendjét ugyanis előjelző táblák, útburkolati jelek, valamint forgalomirányításra szolgáló piros-zöld fényű jelzőlámpák biztosítják, míg magára a határátkelőhelyre jelzőtábla figyelmeztet. Ezt a „Kötelező megállás” követi, vagyis innen tilos továbbhaladnod, s a tábla alatti felirat jelzi, hogy mi indokolja a kényszerpihenőt.

Mit ír a KRESZ és mit az ORFK utasítás 124. pontja?

Mielőtt átkelsz a határon, vagyis egyszerű közúton haladsz, a KRESZ alapján közlekedhetsz, vagyis a (12) bekezdés alapján, ha a motorosnak  „… egyéb forgalmi okból meg kell állnia, – előre sorolás céljából – az álló járművek mellett, vagy azok között… szabad előrehaladni, ha a) az előrehaladáshoz elegendő hely áll rendelkezésre, és b) az irányváltoztatási szándékot jelző járműveket az irányváltoztatásban nem akadályozzák”

Igen ám, de a „Határátkelőhely” jelzőtáblától a Határforgalom-ellenőrzési Szabályzatról szóló 24/2015. (X. 15.) ORFK utasítás 124. pontja alapján – járműkategóriától függetlenül – a határátkelőhelyre érkezés sorrendjét írja elő. Látszólag ellentmondás feszül a két előírás között, pedig a valóságban csupán külön kell választanod a közúti közlekedést és a határátkelést, s máris tisztább a kép.

Az elmélet és a gyakorlat nem teljesen fedi egymást, ugyanis a legtöbb helyen előzékenyen előreengednek az autósok, sőt nem ritkán maguk a határőrök intenek, hogy ne rostokolj bőrruhában a forró betonon. Akárhogy is, a határátkelésre vonatkozó szabályok – ez esetben – felülírják a KRESZ-t  (Kép forrása: Hevesi Béni)

Röviden tehát a határátkelőhely területén külön utasítás van érvényben, vagyis az ellenőrzési pontig, ahová az egybefüggő kialakult gépjármű forgalom mellett – szabályosan – előregurulsz, nem követsz el KRESZ szabálysértést, azonban a „kiegészítő” utasítás alapján mégis kötelesek vagyunk betartani az érkezési sorrendet.

Aki eddig nem így tett, és bejött neki, az csupán hatóságunk rugalmasságának, az egyenruhások jóindulatának, no meg az egyre jobb közlekedési kultúrának volt köszönhető. Jóllehet, soha senki nem hallott olyat, hogy bilincsbe verték volna szegény motorost, csak mert nem akart a negyven fokban a napon aszalódni, de jegyezzük meg, hogy ettől még nem szabályos, ha pimaszul kikerüljük a kocsikat, és befurakodunk a sor elejére. Szóval éljünk bátran a lehetőséggel, ha elengednek minket, de ne sértődjünk meg azon, ha valaki nem engedi be a motorosokat maga elé, mert a szabályok alapján az érkezési sorrend a mérvadó.

Határátlépésre vonatkozó szabályok

A cikk készítéséhez a következő szabályokat, szabályzatokat vettük alapul: 1/1975 (II.5) KPM-BM együttes rendelet, azaz a KRESZ, valamint egyéb határátkelésre vonatkozó szabályok, úgymint a 332/2007 (XII.13) Kormányrendelet a határátkelőhely… működtetéséről, illetve az uniós jogszabályokkal összhangban kiadott Határforgalom-ellenőrzési Szabályzatról szóló 24/2015. (X. 15.) ORFK. utasítás.

Nyitókép: MTI/Donka Ferenc

Continental 2019

Facebook Comments

9 Comments

 1. Baromi egyszerű, le kell szállni a motorról és gyalogosként átkelni, akkor köze nincs az autós sornak hozzánk.
  Vagy mondjuk lehetne egy motoros sor, (akár a gyalogosokkal összevonva) mert ugye elég irreális elvárás akármilyen törvény is van rá, hogy 40 fokba beálljon bárki is a sorba.
  Esetleg ha sorszám alapján hívnák be az embereket akkor megvalósítható a félreállás, de tudtommal ilyen nincs sehol a magyarországi határoknál.

 2. dr. Szabó Sándor (Valmont)

  Kedves Melinda!

  Ahogy azt az ugyanerről szóló korábbi cikk kommentjében is írtam, ez nem ilyen egyszerű…

  Az ORFK utasítás egy a “rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szervre háruló feladatok végrehajtására” kiadott utasítás, míg a KRESZ egy minisztériumi rendelet. Ez azt jelenti, hogy a KRESZ mindenkire vonatkozik az összes közúton, azt mindenkinek be kell tartania, viszont az utasítás csak az adott feladat ellátását végző szerv (ez esetben a határőrség) feladat elvégzésének módjára vonatkozó utasítás, azaz a feladatok elvégzésének módját leíró belső szabályzat, ami kizárólag az adott feladatot elvégző személyre vonatkozik, másokra, tehát egy közlekedő átlagpolgárra nem.

  Igen, a határátkelő helyet jelző tábla (KRESZ 14. § (1) bekezdés h) pontjában leírt, 34. ábrának megfelelő VÁM/ZOLL feliratú, fehér alapon piros szegéllyel ellátott kör alakú tábla) egy KRESZ tábla, ami mindenkire vonatkozik és mindenkit megállásra kötelez, azonban ez csak a tényleges átkelőhelyen van kitéve, ez az átkelőhelyet, illetve az ellenőrzés helyét jelzi. (Hagyományosan a sorompókon volt kint, de ma már nem igen lehet találkozni vele, mert nincs sorompó, illetve az ellenőrző bódék fölé se nagyon teszik már ki.)

  Tehát, mindaddig a pontig, amíg ez a tábla nincs kint, vagy bármi más nem tiltaná, a KRESZ szabályainak megfelelően lehet előregurulni.

  Persze, az már más kérdés, hogy ezt természetesen tegyük előzékenyen és ne erőszakosan. Tapasztalatom szerint akkor az autósok is máshogy viszonyulnak hozzánk.

 3. Takács Tamás

  Hat en kurvara elore gurulok. Eddig nem volt belole problema.

 4. Totál mindegy mi a törvény, a motoros rutinból tesz rá, amíg nem büntetik rommá érte. Gondolkodás nélkül gurulok előre bármelyik határon, a zsellérek várjanak csak a szekereikkel a napon…

 5. Valóban, mint a cikk elején elhangzik, egyszerű a válasz.
  A kötelező megállást jelző tábláig előre lehet gurulni, ott azonban, a határátkelőn, szépen meg kell várni míg sorra kerülünk.

  Az egész lényege ott van, hogy nem a határátkelőn, hanem az odáig tartó út végén alakul ki sor. Hiszen a határátkelő területe általában nem nagy.

  Szerencsére ráadásul a schengeni határokon nincs ilyen tábla magyar oldalon, így pl Hegyeshalomnál szépen el lehet gurulni akár 5-10 km-es sor mellett is, egészen az osztrák ellenőrzőpontig.

  Szintén szerencse, hogy mint a cikkben szereplő képen is látható, ha van ilyen tábla, az pár méterrel a fináncok előtt található, így legfeljebb pár jármű vár előttünk.

  Csak azt nem értem, mire jó egy újabb, csak szócséplésnek tűnő cikk.

  1. Mert több motoros azt a néhány autót is képtelen kivárni!

 6. József Szamuráj Szilágyi

  nem kell a jogászkodás, eddig is előre mentem, ez után is előre fogok menni.

 7. János Fényképstúdió Kovács

  Ezen utasítás hatálya kiterjed az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv (a továbbiakban: Rendőrség) határforgalom-ellenőrzési feladatokat ellátó szervezeti egységeire, szervezeti elemeire, valamint a határforgalom-ellenőrzés tervezésében, szervezésében, irányításában és végrehajtásában részt vevő, valamint a határátlépés helyének és idejének utólagos bejegyzésére szolgáló bélyegzővel (a továbbiakban: utólagos bélyegző) ellátott szervezeti elemek, továbbá a határátléptető bélyegző (a továbbiakban: bélyegző) és az utólagos bélyegző biztosításával kapcsolatosan a gazdasági szakterület központi és területi szervezeti elemeinek állományára.
  A motorosok most tényleg nincsenek felsorolva????

 8. Pingback: Így engednek át a határon, ha Szlovákiába mennél motorozni - Hegylakók

Válasz