Kedvenc hágóm egy kis trükkel: a Timmelsjoch

Kedvenc hágóm egy kis trükkel: a Timmelsjoch

- Kategória: Események, Kiemelt cikk, Túra

Magyar Balázs, a Bikers POIson vezetője ezúttal az egyik legszebb európai hágóra kalauzol minket. Mivel a közelben lakik, szinte mindent tud a helyről, és megoszt velünk egy olyan titkot is, amivel sokat spórolhatnak a motorosok…

 

– Több túraútvonalam közül ez az egyik kedvencem, s nem véletlenül: igyekeztem mindent belesűríteni a körbe, hogy aki Tirol környékén jár, az semmiképpen ne úgy menjen haza, hogy „kimaradt valami” – mesélte Balázs, akit már megismerhettetek a korábbi interjúban. – Ez egy ötnapos, 1800 kilométert felölelő kalandozás – folytatta, – melynek zárónapján a méltán híres Timmelsjoch-ot, annak is a déli, olasz oldalát látogatjuk meg.

Kis létszámú csoport, magyarul beszélő, helyi felvezető és sok-sok gyönyörű szerpentin – ez a tökéletes motorostúra záloga!

Miért és hogyan motorozz a Timmelsjoch-ra?

Azért esett a választásom az olasz részére, mert ez a hágó napos oldala, másrészt hosszabb és változatosabb mint az északi (osztrák) szakasz, és ugye mindig jobb felfelé menni. Az élményhez hozzátartozik, hogy lent a völgyben egy jó erős olasz eszpresszóval indítom a menetet, hogy a csúcson már csak hógolyózni kelljen. Ugyanis odafent még a legmelegebb napokon is bőven van hozzá alapanyag, szinte mindegy, mikor járunk arra – kiváló nyári kaland motorozás közben.

Timmelsjoch, vagy ahogy olaszul hívják, a Passo Rombo. Titkos tipp: ha időben megfordulsz, megspórolod a közel húszeurós útdíjat, amiből simán kijön egy ebéd a völgyben…

Persze ez a magasságot látva ez nem is meglepő, elvégre az olasz-osztrák határ 2509 méteren fekszik, ahol már rendszerint visszafordulunk, és ismét délnek vesszük az irányt. Ha Te is erre jársz, azt javaslom, semmiképpen ne hagyd ki a Timmelsjoch-ot, és feltétlenül a hosszabb, déli oldallal kezdd – jó móka lesz!

Ne fizess a hágón, ha nem muszáj!

Engedd meg, hogy egy „titkos” tippet is megosszak veled – ha szeretnéd megspórolni az ebéded árát, akkor mindenképpen az olasz oldalról közelítsd meg a hágót! Tudniillik csak egy fizetőkapu van, mégpedig az osztrák félen, vagyis ha közvetlenül azelőtt megfordulsz, és visszamotorozol Olaszország felé, akkor egy filléredbe sem kerül. Jómagam mindig így teszek – szabályos és működő trükk.

Balázs és „munkaeszköze”, az alaposan felextrázott Honda Varadero

Nyugi, így sem maradsz le semmiről, ugyanis mindössze három-négy visszafordító jön utána, tehát ha egyébként is taljánföldön fejeznéd be a napot, felesleges kifizetned a – 14-19 eurós – útdíjat.

Te is belekóstolnál a legszebb olasz, osztrák és svájci szerpentinekbe? Nosza, szeretettel várlak valamelyik túrámon, ahol – felár nélkül – egyágyas szobákban pihenhetnek a motorosok, és legfeljebb hatfős csoportokban fedezhetik fel a környék legjobb útjait.

Képek forrása: Pixabay és a szerző

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz