Sok a motorbaleset, de nem több, mint máskor

Sok a motorbaleset, de nem több, mint máskor

- Kategória: Gyorshírek
1

Mivel az összes újság és híradó vezető hírként kezeli a motorbaleseteket, úgy tűnhet, hogy idén kifejezetten sokan vesztették életüket az utakon. Szerencsére a statisztika teljesen mást mutat...

Hazánkban évente 1300-1400 személyi sérüléssel járó motorbaleset történik, azaz a magyar utakon futó 185 000 gép alig egy százaléka érintett. Az esetek nagyjából fele következik be önhibából, viszont a többjárműves (pl. autó-motorkerékpár) incidensekben továbbra is jobbára vétlenek vagyunk.

Sok baleset, kevesebb áldozat

Lépten-nyomon láthatjuk a motorbalesetről szóló híreket, ezért - tévesen - kialakulhat a kép, hogy idén kifejezetten sok motoros veszítette életét. Utánajártunk, és jó hírrel szolgálhatunk: 2019 átlagosnak, sőt talán átlag alattinak mondható ilyen szempontból.

Ijesztő volt a KSH idei első összegzése, ugyanis januártól áprilisig 386%-kal nőtt a motorbalesetek száma 2018-hoz viszonyítva. Persze ez nem azért történt, mert hirtelen mindenki felelőtlen motorossá vált, csak éppen idén márciusban 18-20 fokkal melegebb volt, mint egy évvel korábban

Július közepéig 28 motoros veszítette életét hazánk útjain, ami a korábbi évek adatait látva (50-60 haláleset/év) átlagosnak mondható. Ez már csak azért is nagy eredmény, mert évről évre nő a hazai motorok száma és az üzemanyag-fogyasztás is rekordokat dönt, tehát több gép van az úton és átlagosan nagyobb távot tesz meg, mint korábban.

Napjainkban kétszer annyian motoroznak, mint az ezredfordulón, tehát hiába történik több baleset, arányaiban egyre kevesebb a motorosokat érintő ütközés.

Frissítve - 2019. 08. 02.

Szomorú apropó miatt kellett frissítenünk a cikket. Amikor úgy nyolc-tíz napja elkészült az írás, még a július közepén lezárt statisztika volt előttünk, s az teljesen más képet mutatott, mint a jelenlegi helyzet. Bármilyen szomorú, nagyjából egy hét alatt újabb három társunk veszítette életét. Sajnos az is kiderült helyszíneléskor, hogy valószínűleg mindhárman saját hibájukból estek el: a rendőrség szerint a seregélyesi, a csákvári és a zombai esetnél is ez vezetett ütközéshez. Óvatosan hát, ha útnak indultok, és bármennyire közhelyesnek tűnhet, érdemes megfogadni a zsaruk tanácsát:

Ne csak a KRESZ-szabályokat tiszteld! Mindig annyira húzd a gázt, amennyit a tudásszinted, rutinod megenged!

Jó utat és balesetmentes szezont kívánunk minden motorosnak!

Continental 2019