Négyszáz alatt az üzemanyag, de mennyi a különbség az E5 és E10 között?

Négyszáz alatt az üzemanyag, de mennyi a különbség az E5 és E10 között?

- Kategória: Kiemelt cikk

Az egekbe szökő USD/HUF árfolyam dacára tovább csökkent a benzin és a gázolaj ára az utóbbi hetekben - immáron mindkettő négyszáz forint alatt van.

A Holtankoljak.hu gyűjtése szerint jelenleg 376 forintért mérik a 95-ös literjét a budaörsi és törökbálinti diszkont-töltőállomásokon, míg a gázolaj 392 forintba kerül. Ma egyébként ismét faragnak az árakból - két forinttal kerül kevesebbe a gázolaj, a benziné most nem változik.

Mennyivel kerül többe az E5 az E10-nél?

Ha már ott jártuk, kigyűjtöttük a Holtankoljak oldaláról a legolcsóbb 98-as E5, illetve 95-ös E10 lelőhelyeket, hogy megtudjuk: mennyivel drágább az E5 az E10-nél?

Több lehetőséged is van, hogy kiváltsd az új E10-es benzint, de nagyon nem mindegy, hogy 98-ast vagy 100-ast tankolsz helyette...

Sajnos a prémiumüzemanyagok megjelenésével szinte teljesen kiszorult a 98-as, de így is tucatnyi helyen árulják Budapest környékén, s az árakból az alábbi különbség jön ki:

A legolcsóbb helyek átlagára 378,9 Ft (95-E10), illetve 402,7 Ft volt (98-E5), tehát aki fél, hogy kárt tesz autójában, motorjában a növelt etanoltartalmú benzin, annak legalább 14 forintos felárral kell számolnia literenként.

Ez tankolásonként 2-300 forint többlet, igazán megéri, hogy ne kelljen azon aggódnod: vajon a alkalmas-e a motorom E10-üzemre? Ezt egyébként az online E10-keresőben könnyen megtalálhatod - érdemes utánanézni.

Mit csináljon, aki nem tud 98-ast venni?

Jól tudjuk, hogy a minőségi, adalékolt üzemanyagok térnyerése miatt egyre kevesebb helyen lehet 98-ast kapni - nem mindenki élhet a lehetőséggel. Ezért annak is utánajártunk, hogy mennyi a különbség a „sima” 95-E10 és prémiumminőségű E5-üzemanyagok között.

A 95/98 oktános benzin között csak átlagosan 14 forint a különbség, viszont az E5 prémiumbenzinért majdnem negyven forint felárat kell fizetni

Ezúttal nem a legolcsóbb helyeket kerestük, hanem közel kétszáz (!) töltőállomás adatait vetettük össze, olcsóbbakat, drágábbakat egyaránt.

Ez alapján 393,9 forintos átlagár jött ki a 95-ösre, ami gyakorlatilag megegyezik a jelenlegi, hivatalos listaárral (393 Ft/liter). Viszont az E5-ös prémium-üzemanyagokért átlagosan 432,5 Ft-ot kértek, vagyis a csaknem negyven forinttal kerül többe.

Hogy ez megéri-e vagy sem, azt mindenki maga döntse el, mindenesetre mi nem változtatunk a tankolási szokásainkon.

Továbbra sem költünk prémiumbenzinre, viszont évente legalább kétszer minőségi adalékot adunk hozzá,

ami tisztítja az üzemanyag-rendszert, illetve télre üzemanyag-stabilizálóval rakjuk el a motorokat - eddig tökéletesen bevált az injektoros ZZR-be, a karbis RF900-ba, sőt még az ötvenéves Schwalbéba is.

Nyitókép: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD

BikersPoison

Facebook Comments