Négyszáz alatt az üzemanyag, de mennyi a különbség az E5 és E10 között?

Négyszáz alatt az üzemanyag, de mennyi a különbség az E5 és E10 között?

- Kategória: Kiemelt cikk

Az egekbe szökő USD/HUF árfolyam dacára tovább csökkent a benzin és a gázolaj ára az utóbbi hetekben – immáron mindkettő négyszáz forint alatt van.

 

A Holtankoljak.hu gyűjtése szerint jelenleg 376 forintért mérik a 95-ös literjét a budaörsi és törökbálinti diszkont-töltőállomásokon, míg a gázolaj 392 forintba kerül. Ma egyébként ismét faragnak az árakból – két forinttal kerül kevesebbe a gázolaj, a benziné most nem változik.

Mennyivel kerül többe az E5 az E10-nél?

Ha már ott jártuk, kigyűjtöttük a Holtankoljak oldaláról a legolcsóbb 98-as E5, illetve 95-ös E10 lelőhelyeket, hogy megtudjuk: mennyivel drágább az E5 az E10-nél?

Több lehetőséged is van, hogy kiváltsd az új E10-es benzint, de nagyon nem mindegy, hogy 98-ast vagy 100-ast tankolsz helyette…

Sajnos a prémiumüzemanyagok megjelenésével szinte teljesen kiszorult a 98-as, de így is tucatnyi helyen árulják Budapest környékén, s az árakból az alábbi különbség jön ki:

A legolcsóbb helyek átlagára 378,9 Ft (95-E10), illetve 402,7 Ft volt (98-E5), tehát aki fél, hogy kárt tesz autójában, motorjában a növelt etanoltartalmú benzin, annak legalább 14 forintos felárral kell számolnia literenként.

Ez tankolásonként 2-300 forint többlet, igazán megéri, hogy ne kelljen azon aggódnod: vajon a alkalmas-e a motorom E10-üzemre? Ezt egyébként az online E10-keresőben könnyen megtalálhatod – érdemes utánanézni.

Mit csináljon, aki nem tud 98-ast venni?

Jól tudjuk, hogy a minőségi, adalékolt üzemanyagok térnyerése miatt egyre kevesebb helyen lehet 98-ast kapni – nem mindenki élhet a lehetőséggel. Ezért annak is utánajártunk, hogy mennyi a különbség a „sima” 95-E10 és prémiumminőségű E5-üzemanyagok között.

A 95/98 oktános benzin között csak átlagosan 14 forint a különbség, viszont az E5 prémiumbenzinért majdnem negyven forint felárat kell fizetni

Ezúttal nem a legolcsóbb helyeket kerestük, hanem közel kétszáz (!) töltőállomás adatait vetettük össze, olcsóbbakat, drágábbakat egyaránt.

Ez alapján 393,9 forintos átlagár jött ki a 95-ösre, ami gyakorlatilag megegyezik a jelenlegi, hivatalos listaárral (393 Ft/liter). Viszont az E5-ös prémium-üzemanyagokért átlagosan 432,5 Ft-ot kértek, vagyis a csaknem negyven forinttal kerül többe.

Hogy ez megéri-e vagy sem, azt mindenki maga döntse el, mindenesetre mi nem változtatunk a tankolási szokásainkon.

Továbbra sem költünk prémiumbenzinre, viszont évente legalább kétszer minőségi adalékot adunk hozzá,

ami tisztítja az üzemanyag-rendszert, illetve télre üzemanyag-stabilizálóval rakjuk el a motorokat – eddig tökéletesen bevált az injektoros ZZR-be, a karbis RF900-ba, sőt még az ötvenéves Schwalbéba is.

Nyitókép: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD

Continental 2019

Facebook Comments

7 Comments

 1. Ács József

  Az Auchan Smart benzinről mit tudni? E5-ös, de olcsóbb, mint a Super 98. Semmi leírást nem találtam róla.

  1. Mi is kerestük a cikkhez, de sajnos csak a 95-ös/98-as műszaki adatlapja elérhető az oldalukon.


 2. ami tisztítja az üzemanyag-rendszert, illetve télre
  üzemanyag-stabilizálóval rakjuk el a motorokat – eddig tökéletesen
  bevált az injektoros ZZR-be, a karbis RF900-ba, sőt még az ötvenéves
  Schwalbéba is.

  100-as OMV, teli tank. Tavasszal csap PRI-be elteker, kis várakozás és szinte pöcc-röff indul. (600-as karbis bandit) 1x sem kellett karbi pucolás a “berohadt” benya miatt.

  1. Az OMV100 is jó megoldás, mert az egyetlen etanolmentes nafta.

   1. Őrvári Robi

    100 asban is van ám.Tetra butil etilen…de nem a lényeg.Ha nem az hogy kötött kèmiai formában van a 100 asban .A 95 ben nem.Ezért a 100 bol kevesebbet eszik az auto,jobban huz,és nem
    Csapja ki a vizet.Na és jol indul.De a 100asban van oktánszàm növelő is,és tisztàbb az alap benzin amit keverik be.Gajdán tanár ur videoin van miböl tevődik össze pl a molnál.én szerintem minden hol jó a 100 as..molnál is shellnél is..omv nél is.

    1. „pl a molnál.én szerintem minden hol jó a 100 as..molnál is shellnél is..omv nél is.”

     Néz meg a Shell/MOL benzinadatlapot, abban etanol van (mint a 95-ösben), míg az OMV-ben etil-tercier-butil-éter.

 3. Csak okosan…! A tankolástol a kipufogókig… Megy a lötty..! Az adalék? Pont nem biztos…! Mint a dohányzás….. Egyszer csak rotty… Halmozódik.. Halmozódik… Telítődik..és game-ower…! Mindent meg tudnak magyarázni, csak venni, venni..! Hatalmas biznisz.. Pont olyan mint az elektromos.. Úgy mond… Tankolás… Pl.. Benzin kút.. Be álsz tankolni áramot.. X idő.. Ok. 250 méterre pedig dízel ketyeg.. Amiből tankolod az autódba a áramot!! Hoppá… Tanúja voltam… Tehát… Csak azt lehet még meg etetni ilyenekkel.. De persze mindig van megoldás sokkal, sokkal jobb mint amire erőltetik az embereket! Szóval.. Ott tartunk, hogy lassan már az jön, hogy a 4 ütemü motorba is jó a 33-as keverék… Jaa…! Üdv..

Válasz