Használtmotor - XIII. rész - Suzuki GSR600

Használtmotor - XIII. rész - Suzuki GSR600

- Kategória: Kiemelt cikk

Egyszerre sportos kanyarvadász és megbízható, csupán néhány típushibával küzdő mindenes. A GSR600 lenne az ideális használt csupaszmotor?

 

„Amikor a modern művészet és technika egybeforr” – jellemezték a Suzuki mérnökei a 2005 decemberében bemutatott GSR600-at. Nem tudom, ki hogy van vele, de számomra szinte értelmezhetetlen ez a reklámszlogen, azonban a Suzuki sikere annál inkább érthető. Sportos, megfizethető és az elektromos hibákat leszámítva strapabíró gépről van szó, így nem csoda, hogy tavaly 52 darabos mennyiséggel beverekedte magát a húsz legnagyobb darabszámban importált használtmotor közé.

Milyen technikára épül a Suzuki GSR600?

2005 tájékán vagy féltucat középméretű modellje volt a Suzukinak, így elsőre nehezen indokolható, hogy mi szükség volt a GSR-re. Persze ha jobban megnézzük az adatokat, gyorsan kiderül, hogy a Bandit egyszerűen vérszegény a japán és európai kihívókkal szemben, azaz égető szüksége volt a Suzukinak egy izmos, százlovas nakedre.

Sportos gép lett a GSR, de a magasra húzott lábtartók dacára is leérhet a fékpedál, ha pályázik az ember

Ezúttal is a bevált receptet követték a Suzukinál, és az aktuális sportmotor (GSX-R600) 98 lóerőre fojtott sornégyesét ültették az új alumíniumvázba. Már megjelenésével is sportosságot sugárzott a GSR, és az üléspozíció is arra utalt, hogy ez nem a Bandit, sokkal inkább a sportos naked armada kihívója lesz. A colos pilóták panaszkodtak is a magasra húzott lábtartó miatt, de persze ne GSX-R üléshelyzetet képzelj el: 180-185 centivel is kényelmes, afelett pedig az állítható lábtartó nyújt megoldást.

A GSR kedvező ára főként annak köszönhető, hogy újonnan sem volt drága (1,9 millió forint), és öt év után a 750-es rokon elhomályosította a hatkilós ragyogását. ettől egy csapásra jóval olcsóbbak lettek a másodkézből származó hatkilósok

Nemcsak az erőforrás, hanem az üzemanyagellátó-rendszer is a GSX-R-ből érkezett, élen a kettős pillangószelepes megoldással. Természetesen itt is az első nyílik gázadáskor, míg a másodikat a számítógép nyitja-zárja a körülményeket (pl. fordulatszám, gázállás, sebesség stb.) figyelembe véve.  Tény, hogy ettől lineárisabb lett a teljesítményleadás és csökkent a károsanyag-kibocsátás, de hibaforrás is volt – a szerviztapasztalatok részben mesélünk is róla.

Modelltörténet - Suzuki GSR600

2005 - Bemutatkozik a GSX-R600 erőforrás köré épült, 98 lovas naked, a GSR600.

2006 - Japánban megjelenik a helyi biztosítási szabályokhoz igazodó, GSR400 nevű változat. A kistestvér a kipufogót és a 399 köbcentis erőforrást leszámítva mindenben egyezik a hatkilóssal, csúcsteljesítménye 52 lóerő 11 ezres fordulatszámnál.

2006 - Egyes piacokon elérhetővé válik a gazdagabb felszereltségű GSR600S. Főként a légterelőplexiről és a hűtőt védő, díszes rácsról lehet felismerni az S-átiratot.

2006-ban még újszerűnek tűnt az LCD-s műszerfal, ma már szinte retró – kvarcjátéknak tűnik a színes TFT-k mellett

2011 - Új, házon belüli ellenfelet kap a a hatkilós Suzuki a GSR750 képében

Típushibák - Suzuki GSR600

Amennyiben megkímélt, gondos gazdától származó GSR600-ra bukkansz, nincs miért aggódnod. Alapvetően megbízható modellről van szó, inkább csak szerencsétlen elektromos hibák nehezítik a tulajdonosok életét, de a beszámolókat elnézve ezek is csak elvétve fordulnak elő. Mindenesetre, ha váratlanul lefullad, akkor az SV-hez hasonlóan itt is a TPS-érzékelőt érdemes először megvizsgálni (Throttle Position Sensor, azaz gázállás-érzékelő). Ellenben ha dadog, akkor lehet a TPS mellett a sebességmérő-érzékelő is, aminek igencsak „betesz”, ha megnyúlik a lánc vagy eltömődik az első lánckerék burkolata a sok láncspray-től és kosztól.

Mennyire gyakori a TPS hibája? Elég csak beütni, hogy GSR600+TPS, és már záporoznak is a képek, videók... 

A már említett másodlagos fojtószelep is megviccelheti a motorost. Ha alacsony fordulatszámon gázadásra fullad, esetleg túl sok benzint kap, és ezért feketén füstöl a kipufogó, akkor kezdhetsz gyanakodni, hogy a számítógép már nem tudja vezérelni a másodlagos pillangószelepet.

Mennyibe kerül az alkatrész a Suzuki GSR600-hoz?

Cikkünk végére összegyűjtöttük nektek azokat az alkatrészeket és felszereléseket, melyeket legtöbbet kerestetek a Suzuki GSR600 modellhez. Ebből kitűnik, hogy jobbára csak kopóalkatrészekre van szükség, s ezek ára kifejezetten kedvező, miként azt megszokhattuk a hasonló korú japán motorok kapcsán.

- Olajszűrő 1950 Ft

- Légszűrő 4730 Ft

- Gyújtógyertya 1760 Ft/db

- Első/hátsó fékbetét: első 6080 Ft-tól, hátsó 6400 Ft-tól

- Akkumulátor: 11 750 Ft

- Láncszett: 35 230 Ft

- Kormánycsapágyszett, kúpgörgős: 10 960 Ft

- ABUS féktárcsazár: 6990Ft

- Láncspray 2000 Ft-tól

- Hátsó túraemelő 6000Ft

A használtmotor-rovat támogatója a Motoralkatresz.eu

További alkatrészek és hasznos felszerelések a Suzuki GSR600-hoz az alábbi linken elérhetőek.

Mennyibe kerül használtan a Suzuki GSR600?

Igazán nem lehet panasz a kínálatra, elvégre folyamatosan negyven-ötven GSR600-at hirdetnek itthon. A kétes állapotú és eredetű, külföldről behozott példányok ára a 800 ezer forintot sem éri el, de egymillió körül már-már gyanúsan alacsony futásteljesítményű, 25-30 ezret futott gépeket találsz a hirdetésekben. A 2010 utáni, igazán megkímélt darabok ára elérheti a 1,5 millió forintot, de ezeket már csak fenntartásokkal javaslom megvételre.

Az erőforrásra nem lehet panasz, ami nem is csoda, hiszen a kiforrott GSX-R sornégyeséről van szó, mely ráadásul itt 98 lóerőre fojtva dolgozik

Nem mintha túlzás lenne értük az összeg, de akinek nem fontos az utasszállítás, az vehet lényegesen izmosabb, sportosabb GSR750-et is ugyanennyiért, ami ráadásul erősebb, egyszersmind lényegesen jobb felfüggesztést kapott, mint hatszázas elődje.

Műszaki adatok - Suzuki GSR600

Hengerűrtartalom: 599 cm3

Csúcsteljesítmény: 98 LE/12 000 ford./percnél

Legnagyobb forgatónyomaték: 65 Nm/10 000 ford./percnél

Fékrendszer elöl: 310 mm-es átmérőjű dupla tárcsa négydugattyús féknyergekkel

Fékrendszer hátul: 240 mm-es átmérőjű szimpla tárcsa egydugattyús féknyereggel

Gumiabroncs mérete elől: 120/70-17

Gumiabroncs mérete hátul: 180/55-17

Tengelytáv: 1440 mm

Hossz: 2090 mm

Új vételár (2006): 1 898 000 Ft (ABS-szel 1 998 000 Ft)

Képek: Suzuki Motorcycles

Kapcsolódó anyag: Használtmotortesztek a Hegylakók Motoros Magazinban

Continental 2019

Facebook Comments