Olvasói: „Folytatódik a héregi dB-mérés, de ha nem muszáj, nem büntetnek”

Olvasói: „Folytatódik a héregi dB-mérés, de ha nem muszáj, nem büntetnek”

- Kategória: Közélet, Vélemény

Ezúttal olvasónk osztja meg veletek, hogy miként is zajlik a motorok zajmérése a Héreg környéki utakon. Aki ezután is a rendőröket szidja, azzal tényleg nem tudunk mit kezdeni…

Múlt hétvégén éppen Héreg környékén motoroztunk, amikor láttuk, hogy sorra jeleznek a szembejövők: készüljünk az igazoltatásra… Nos, utólag elmondhatom, nem volt nagy dráma, de KPM-re mi sem számítottunk.

Decibelmérés a Héreg környéki utakon

Már jó messziről láttam, hogy kiintenek, ezért nemes egyszerűséggel leállítottam a motort, és az utolsó száz métert csendben gurulva tettem meg. Persze nem ok nélkül: Yoshimura rendszer van a TL-emen… Szóval megállítottak, majd közölték, hogy közúti ellenőrzés és hangnyomásmérés vár ránk.

Az ellenőrzés utáni pillanatok

Ha jól emlékszem két hölgy jött a műszakiaktól és két rendőr, utóbbiak el is kérték a papírjainkat, és felírták az adatainkat. Eközben az egyik hölgy és a motorosrendőr két különböző készülékkel a motor mögé állt. Nem a bírságolásra mentek szerintem, hiszen pár méterrel mögöttem álltak meg, majd megkértek, hogy indítsam be a motort és tartsam ötezres fordulatszámon.

 

Lezajlott a mérés, utána nyomban egyeztették a két műszer adatait, melyek valamelyest eltértek egymástól. Egyikük a motor elejéhez sétált, megnézte az adattáblán szereplő értéket, majd amilyen gyorsan kiintettek, úgy rögtön az utunkra is engedtek minket. Tisztelettudóan megköszönték a részvételünket, visszaadták a papírjainkat, jó utat kívántak és mehettünk is.

Azt kell mondjam, teljesen korrektek voltak velünk, nem kötöttek bele semmibe. Csupán egy valamit felejtettem el megkérdezni, hogy miért és mit írtak fel a papírlapra, de ez is inkább csak furcsaság, mint negatívum. Ráadásul autóst is ugyanúgy igazoltattak közben, mert a héten zajlik a kocsik környezetvédelmi ellenőrzése, szóval az is felejtős, hogy kimondottan a motorosokra utaznának a Héreg környéki ellenőrzéseken – mesélte a hétvégi decibelmérés után.

Kapcsolódó anyag: így ellenőrizheted otthon, hogy szabályos hangerejű-e a kipufogód

Continental 2019

Facebook Comments