KTI: „Változik a motoros képzés, de nem emelkedik az óraszám”

KTI: „Változik a motoros képzés, de nem emelkedik az óraszám”

- Kategória: Baleset-megelőzés, Cikkek

Számos kérdést kaptunk a márciustól átalakuló motoros képzési rendszer kapcsán, és a legtöbben azt firtatták: mennyivel emelkedik az óraszám és a jogsiszerzés költsége?

 

– Március elsejétől megújított tantervi és vizsgakövetelményeket teljesítve szerezhetnek jogosítványt a motorosok. Az óraszám nem emelkedik, de nagyobb hangsúly lesz a vezetéstechnikai képzésenmondta az InfoRádiónak a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont felügyeleti és módszertani igazgatója.

Nem emelkedik a motoros képzés óraszáma

– Új elemek épültek be a képzésbe, az óraszámok viszont nem változnak, mert a kísérletek azt mutatták, hogy a motorosok el tudják sajátítani az új technikákat a mostani időkereten belül – tette hozzá.

Nem függ a motor stílusától és az útviszonyoktól, tempótól sem – az ellenkormányozás univerzálisan használható szinte bármilyen gépen és helyzetben. Nagyon fontos és hasznos lépés, hogy ez is bekerült a tananyagba

A képzés mellett változik a rutinpálya vonalvezetése és mérete is, és mint korábban írtunk róla, márciustól  részletesebben oktatják a motorosok biztonságát szolgáló ruházat és védőfelszerelés kiválasztását, helyes használatát is.

A kidöntés iskolapéldája: Kótner Zoli rendőrmotoros Európa-bajnok mutatja be az R 1250 RT-vel, hogy milyen nagyot lehet dönteni a szűk visszafordítókban, ha kidöntöd magad alól a motort és – ha kell – alkalmazod s stabilizáló hátsó féket

Kiemelték, hogy a motorosok védelme érdekében változtattak a képzésen és a vizsgaszabályokon is, hogy felkészültebb, több vezetéstechnikai ismerettel rendelkező vezetők kerüljenek ki az iskolákból. Ezt bizonyítja az is, hogy nagyobb hangsúlyt kap az ellenkormányzással végrehajtott akadálykikerülés és az ívszűkítés hátsó fékkel, mely kimondottan hasznos, ha váratlan vészhelyzetre kell reagálni a motorosnak.

Képek: Hegylakók Motoros Magazin/Pulai László

Continental 2019

Válasz