Olvasói: levizsgáztam, mégsem vezethetek?

Olvasói: levizsgáztam, mégsem vezethetek?

- Kategória: Cikkek
9

Kedves Hegylakók Motoros Magazin! Egy kérdésem lenne, hátha tudtok nekem segíteni.

Ha még nincs kezemben a motoros jogosítvány, de a forgalmi vizsgán túl vagyok, rendelkezem az Önkormányzat által kiadott adatlappal, akkor a rend őrei megbüntethetnek-e vagy eltilthatnak-e a vezetéstől? Bízom benne, hogy tudtok nekem segíteni.

Üdvözlettel: Kinga, aki már nagyon motorra ülne.

Szia Kinga,

először is gratulálunk a sikeres vizsgádhoz, azonban nem szolgálhatunk jó hírekkel… Amikor kézhez kapod a sikeres vizsgáról szóló határozatot, az csupán egy fontos lépcsőfok a jogosítvány megszerzéséhez. A vezetői engedélyt az okmányiroda állítja ki, ami 10-20 napot is igénybe vehet – ez így, a szezon közepén végtelen hosszú időnek tűnhet… Ennek ellenére nem javasoljuk, hogy motorra pattanj, ugyanis az igazolás nem helyettesíti a jogsit, vagyis hasonló elbírálásra készülhetsz igazoltatáskor, mint ha érvényes vezetői engedély nélkül pattantál volna motorra. Röviden: ne, ne tedd, nem éri meg kockáztatni.

Mondanám, hogy nyugodtan várd ki ezt a kis időt, de aligha lenne hiteles tőlem: nem hogy a kész jogsi előtt, de már az oktatás megelőzően is beletekertem anno vagy ötszáz kilométert az első rendszámos gépembe – nem éppen követendő példa, de ember legyen, aki kibírja, amikor már ott áll a vas a garázsban, és kint harminc fok meleg van… 🙂