Olvasói: levizsgáztam, mégsem vezethetek?

Olvasói: levizsgáztam, mégsem vezethetek?

- Kategória: Cikkek
8

Kedves Hegylakók Motoros Magazin! Egy kérdésem lenne, hátha tudtok nekem segíteni.

Ha még nincs kezemben a motoros jogosítvány, de a forgalmi vizsgán túl vagyok, rendelkezem az Önkormányzat által kiadott adatlappal, akkor a rend őrei megbüntethetnek-e vagy eltilthatnak-e a vezetéstől? Bízom benne, hogy tudtok nekem segíteni.

Üdvözlettel: Kinga, aki már nagyon motorra ülne.

Szia Kinga,

először is gratulálunk a sikeres vizsgádhoz, azonban nem szolgálhatunk jó hírekkel… Amikor kézhez kapod a sikeres vizsgáról szóló határozatot, az csupán egy fontos lépcsőfok a jogosítvány megszerzéséhez. A vezetői engedélyt az okmányiroda állítja ki, ami 10-20 napot is igénybe vehet – ez így, a szezon közepén végtelen hosszú időnek tűnhet… Ennek ellenére nem javasoljuk, hogy motorra pattanj, ugyanis az igazolás nem helyettesíti a jogsit, vagyis hasonló elbírálásra készülhetsz igazoltatáskor, mint ha érvényes vezetői engedély nélkül pattantál volna motorra. Röviden: ne, ne tedd, nem éri meg kockáztatni.

Mondanám, hogy nyugodtan várd ki ezt a kis időt, de aligha lenne hiteles tőlem: nem hogy a kész jogsi előtt, de már az oktatás megelőzően is beletekertem anno vagy ötszáz kilométert az első rendszámos gépembe – nem éppen követendő példa, de ember legyen, aki kibírja, amikor már ott áll a vas a garázsban, és kint harminc fok meleg van… 🙂


 • Tovább szoktak engedni egyébként. Cimborámat 2hete állították félre ugyanilyen papírral és mondták hogy jó nah 1héten belül kész a kártya úgyhogy szevasz. Egyébként valaki, aki persze véletlen sem én vagyok :), 4évet és 45ezer km-t ment úgy, hogy mindig nagyobb motorja volt, mint amilyen papírt a zsebében tartogatott. Nem kapták el élve. 😀 Aztán jó útra tért és ma már szinte unalomba süppedve járja a hegyeket, papírokkal, kockázat nélkül. Mellesleg idegesítően hosszú időre adnak időpontot az ocsmányirodában. Nehéz is türelmesnek maradni így.

  • így, így… erre írtam, hogy persze, mindenki motorozott vizsga után (előtt) a vassal, és sokuk meg is úszta, de ettől még aligha javasolható a dolog.

 • Velem is így volt, nekem is csak a papír volt a kezemben, az érvényes jogsi még nem. Pont kiadási nap előtt állítottak meg, előtte pár nappal küldték az SMS-t hogy Csütörtökön átvehetem az okmányirodában, Szerda este állítottak meg, mondtam hogy itt az SMS holnap mehetek a jogsiért, nekem senki nem mondta hogy ezzel nem vezethetek.

  Elengedtek 🙂 Vannak még csodák! 🙂

 • József

  Ez csak akkor van így, ha az első jogsid szerzed meg, amint rendelkezel már ilyennel, azt leadva kapod meg az újat. Szerintem. Legalábbis nekem tegnapelőtt így volt.

 • Az ideiglenes jogosítvány egy már meglévő jogosítvány helyett kérhető. Mivel még nincs meg Kingának a jogosítvány, ezért nem is kaphat érvényes ideiglenes jogsit. Mivel nincs nyilvántartási száma a kapott papírnak, ezért nem lehet vele legálisan közlekedni.

 • Pontosabban!
  A jogosítványt a BM állítja ki és a sikeres vizsgaigazolás leadásától számítva egy és harminc nap közötti idejük van a jogosítvány átadására.(Amit természetesen ők szabályoznak)
  De nem érdeme kockáztatni MÁR CSAK HAT NAPJUK VAN A ROHADÉKOKNAK!!!!

  • Pontosabban!
   30napjuk van elkészíteni a kártyát, plusz a postázási idő. :S

 • András Szabados

  én kb 7000-ret küldtem a vasba mielőtt…. 😀