Csepeli Hayabusa-baleset: Pánikkeltés helyett tisztelet és kegyelet!

Csepeli Hayabusa-baleset: Pánikkeltés helyett tisztelet és kegyelet!

- Kategória: Kiemelt cikk
42

Szörnyű balesetre ébredtek tegnap a II. Rákóczi Ferenc út lakói: egy autóból kiszálló, s az úton átszaladó férfit ütött el egy motoros, ráadásul az ütközésnek az áldozat fia is szemtanúja volt. A balesetben az autó vezetője életét veszítette, míg a motoros rendkívül súlyos sérülésekkel került kórházba.

Valószínűleg mindenkihez eljutott maga a hír, nem is boncolgatnánk tovább a részleteket, azt viszont annál inkább, ami a szerencsétlen tragédiát övezte. A hírműsorokban szokás szerint „eszeveszett száguldás, hatalmas sebességgel érkező motor” és hasonló szalagcímek futottak, tovább fokozva azt, ami már önmagában is szörnyű.

Balesetben összetört motorkerékpár a XXI. kerületben, a II. Rákóczi Ferenc úton, 2017. április 17-én. A motoros eddig tisztázatlan körülmények között elütött egy gyalogost, aki életét vesztette. MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Ennél is meglepőbb, hogy a motorosfórumokon és Facebook-csoportokban egymást túllicitálva harsogtak a motorosok, mintha csak valami nagyotmondóverseny lenne. „Hallottam, hogy 120-szal jött, nem, 150-nel, valaki látta, hogy 160 km/h is volt az!” Videókat töltöttek fel a motorról, beleértve annak rendszámát is, no meg a letakart, szegény áldozatról. Nesze, Facebook-nemzedék…

Emberek, kegyelet!

Ha hibázott is a Hayabusát hajtó motoros, könyörgöm: Éppen ez életéért küzdenek, elveszítette a lábát, és ha felépül, akkor is azzal a tudattal kell élnie, hogy részese volt egy ütközésnek, melyben meghalt valaki. Ha egy másodpercre is beleéled magad a helyzetébe, biztosan nem posztolsz ilyet, barátom.

Arról nem beszélve, hogy a fizika törvényei szerint egy 160-nal ütköző motor mennyire törik össze és hol áll meg a csattanás után? Nézd csak meg, a ‘busáról jóformán csak a fejidom hiányzik, s mint az a TV2 helyszíni riportjából kiderült, „a motorkerékpár hozzávetőleg 10 méterre (!) állt meg az ütközés helyszínétől…”

Rendőrségi helyszínelés a csepeli baleset helyszínén (KÉP: Police.hu)

Ma Csepel, holnap Karakószörcsök  – bárkivel megeshet…

Szóval ha gyorsan ment, ha nem, tegyük szívünkre a kezünket: Aki autót vagy motort vezetett már életében, az biztosan követett el egyszer (többször) gyorshajtást városban. Lássuk be, előfordul ilyen, aki tagadja, az meg simán hazudik.

Ezek után pedig aligha van jogunk pálcát törni bárki felett, főleg úgy, hogy valójában az ítélkezők és a kommentelők gyakorlatilag 100%-a még azt sem tudja, pontosan mi is történt a szerencsétlenség előtti pillanatokban.

Tisztelet, kegyelet, barátaim – az öncélú okoskodás és a szenzációhajhászás semmit nem tesz jobbá! Hagyjuk meg a felesleges szószaporítást a kereskedelmi tévék bemondóinak és a bulvárújságoknak, zengik ők nélkülünk is éppen eléggé, hogy „száguldó motoros.” Zengik akkor is, ha fogalmuk sincs a valódi sebességről, tovább táplálva a renitens motorosok városi legendáját.

Kapcsolódó anyag: A városi motorozás és a jellemző vészhelyzetek elhárítása