Baleseti statisztika: mopedesek, az osztály jófiúi

Baleseti statisztika: mopedesek, az osztály jófiúi

- Kategória: Baleset-megelőzés
4

Megfordult a tendencia: a korábbi évekkel ellentétben már nem a nagymotorral közlekedők állnak a baleseti statisztikák utolsó helyén...

A címből bizonyára kitaláltátok: a robogósok, mopedesek vették át a megtisztelő címet. Nem akármilyen különbségekről beszélünk, hiszen amíg a kerékpárosok 11%-ban vétkesek a személysérüléssel járó ütközésekben, addig a kismotorral közlekedőknél ez 3-4%között táncol.

Javuló eredmények a baleseti statisztikában

Az ORFK-OBB jelentése szerint idén szeptemberig 10 640 személysérüléses közúti balesetet okoztak hazánk útjain, azaz 1,5%-kal kevesebbet, mint 2016 azonos időszakában. A  8 napon belül gyógyuló, könnyen sérültek száma (akiknek többsége zúzódásos, ütődéses, rándulásos, vagy éppen karcolásos sérülést szenvedett) szintén csökkent, 10 315-ről 10 240-re, mely 0,7%-os negatívumot jelent.

Az ittasan okozott incidensek száma jelentősen csökkent, a tavalyi, csaknem 10%-ról 8,7-re

Közel hétezer baleset okozása (az összes incidens 64%-a) a személygépkocsi vezetőkhöz kötődik, ám második helyen (!) a kerékpárosok állnak, akik összesen 1 108 személysérüléses balesetben voltak vétkesek. A segédmotoros kerékpárosok és a motorkerékpárosok aránya elenyésző, előbbiek 436, míg utóbbiak 467 balesetet okoztak - ezzel még a gyalogosok is messze beelőzik őket.

Continental 2019