Öt nap múlva döntenek a segédmotorokról

Öt nap múlva döntenek a segédmotorokról

- Kategória: Hírek
27

Júniusban már előterjesztették a javaslatot, ám akkor a Közgyűlés nem döntött róla, most viszont, a tél közeledtével muszáj állást foglalniuk...

Miként arról korábban beszámoltunk, szigorításra készül a Fővárosi Közgyűlés: szmogriadóban kitiltaná a városból a hazai autók nagyjából felét, valamint az összes motorkerékpárt, beleértve a segédmotoros-kerékpárokat is. Mivel akkor a javaslatot még csak nem is tárgyalták, bízhattunk abban, hogy a robogósok megússzák a dolgot, ám most ismét napirendre kerül a kérdés.

Ha megszavazzák, akkor motorral és robogóval sem lehet majd Budapesten közlekedni, attól függetlenül, hogy a kétkerekűek egyébként teljesítik-e a környezetvédelmi előírásokat

Szmogriadó: Ha megszavazzák, minden megváltozik

A Szeneczey Balázs és Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettesek által jegyzett - a budapest.hu oldalon közzétett - előterjesztés szerint a fővárosi riasztási fokozat elrendelése esetén korlátoznák a 7-es és 8-as környezetvédelmi osztályú - Euro 3-as dízelüzemű - gépjárművek forgalmát is. Ez azt jelenti, hogy a 2000 előtt gyártott kocsikat sem használhatnák tulajdonosaik.

Az előterjesztésben emellett javasolják a belső égésű motorral hajtott, rendszámtábla nélküli segédmotoros kerékpárok forgalmának tilalmát is - erről jövő hét szerdán dönt a Közgyűlés.

Ráadásul ez csak a kezdet: terveik szerint, ha az üzemben tartott gépjárművekhez képest a szennyezőbb, idősebb gépjárművek aránya kisebb lesz 45 százaléknál, akkor a rendeletet indokolt lesz felülvizsgálni. Javasoljuk, hogy fővárosi riasztási fokozatban a következő dízelüzemű környezetvédelmi osztályú gépjárművek (a 12-es, dízelüzemű Euro 5-ös), majd egy következő lépésben a 13-as (dízelüzemű Euro 6-os) kerüljenek korlátozás alá - olvasható a javaslatban. Onnantól tehát a 2009, majd a 2014 előtt (!) gyártott autók sem közlekedhetnek szmogriadó idején.

Continental 2019