ORFK-OBB: Figyeljünk a motorosokra!

ORFK-OBB: Figyeljünk a motorosokra!

- Kategória: Baleset-megelőzés, Cikkek
6

Már az egyenruhások is azért kampányolnak, hogy a sofőrök körültekintőbben vezessenek, és csökkenjen a figyelmetlenségből fakadó motorosgázolások száma.

Az ORFK jelentései szerint az elmúlt hétvégén három motorkerékpáros vesztette életét közúti balesetben Magyarországon. Három értelmetlen haláleset, ami figyelmesebb közlekedéssel, a szabályok megtartásával könnyen elkerülhető, megelőzhető lett volna – hívja fel a sofőrök figyelmét a Baleset-megelőzés.hu

orfk-obb
Helyszínelnek a hat ember sérülését okozó békéscsabai ütközés után. Szerencsére itt mindegyik motoros túlélte a figyelmetlenségből bekövetkezett ütközést (Kép: Police.hu)

A nagycenki, nyírgyulaji esetek közös vonása, hogy szabálytalan megfordulások, kikanyarodások vezettek az ütközéshez.

ORFK-OBB: Ne kapkodj, egy másodperc semmire nem elég!

Mint a rendőrök kiemelték, a kétkerekűek teljesen védtelenek, hiába viselnek tetőtől talpig protektoros ruhát a legnagyobb melegben is, ez csak csökkenti a sérüléseket, de az ütközés attól még „nyomot hagy” a testükön, lelkükön. Mivel a három esetből kettő teljesen egyértelmű, a motoros volt elsőbbségi helyzetben, ezért újra csak azt mondhatjuk:

hihetetlen, hogy nem ér meg öt másodpercet egy alapos körültekintés, amivel megelőzhető a tragédia!

Miként a rendőrök is mondták: néhány tizedmásodperc soha nem elég arra, hogy mindent felmérjen a sofőr, ezért nem lehet olyan ürügy, ami miatt a vezető éppen csak kitekint az autóból, s már fordítja is a kormányt! Arra biztatjuk hát a járművezetőket – tették hozzá -, hogy ne siessék el a körültekintést, hanem alaposan, akár több másodpercig is gondosan figyeljék a forgalmat, valamennyi haladási irányból, és csak akkor induljanak el  – vagy kezdjék meg a manővert -, ha tényleg biztosak benne, hogy ezzel senkit nem veszélyeztetnek. Balesetmentes közlekedést kíván az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság!