Leszorítottak? Tehetsz ellene!

Leszorítottak? Tehetsz ellene!

- Kategória: Baleset-megelőzés, Cikkek
3

Zalán levele igencsak aktuális: ma már tehetsz ellene, hogy a sofőr elnyerje méltó büntetését…

Sziasztok! Láttátok már ezt? Nap mint nap találkozok ilyennel az utakon! Asszem lassan beszerzek egy menetrögzítő kamerát, hogy lebukjanak a figyelmetlen, nemtörődöm sofőrök!

Szerintetek ez bizonyíték? Megbüntethetik a ducatóst a videó alapján? Vagy felesleges felvenni őket, mert csak a Youtube lesz tele velük és nem kapnak semmit?

Üdv, Zalán

Kedves Zalán!

Egyáltalán nem esélytelen videó alapján megbüntetni az ilyen sofőröket, ugyanis július elsejétől új büntetőeljárási törvény van érvényben, ami a közlekedők szempontjából is sok-sok érdekességet rejtA kulcsszó: büntetőeljárás feljelentésre és a hatóság hivatalos észlelésére indítható. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy az egyenruhások akkor is intézkedhetnek az autósokkal, motorosokkal szemben, ha személyesen nem látták a kihágást.

A szakember kiegészítése:

Valmont – Azért tegyük hozzá, az ilyen felvételek készítője/feltöltője ellen személyiségi jogi per indítható, ugyanis az arcok, rendszámok, azonosítók kitakarása nem “jófejség”, hanem jogszabályi kötelesség. Azok csak akkor jelenhetnek meg, ha a szereplő beleegyezését adja. És azt kétlem, hogy ez megtörténne bárkinél is…

Szóval csak óvatosan, mert egy ilyen felvétel alapján a feljelentő könnyen egy per alpereseként találhatja magát, ha a megvádolt visszavág.

Youtube-videó mint bizonyíték?

Ilyen eset például, ha valaki feltölt egy Youtube- vagy Facebook-videót, amin szabálysértés (pl. gyorshajtás, záróvonalon előzés stb.) látható, és ez alapján egyértelműen azonosítható a sofőr. Ha valaki közvetlenül a rendőrséghez küldi a vi­deót, akkor először azt vizsgálják, hogy annak elbírálása a hatáskörükbe tartozik-e.

Persze nem elég egy árva link: ahhoz, hogy elinduljon az eljárás, a feljelentéshez kötelező csatolni, hogy pontosan hol és mikor történt – tájékoztatta a Borsonline-t az ORFK. Tegyük hozzá: ha a motoros is szabálytalankodott, és ez látszik a felvételen, akkor ő is büntetésre számíthat

A Bors által felkért szakértő megerősítette, hogy a hazai jogrendszerben fellelhető az úgynevezett „szabad bizonyítás”, azaz bizonyítékként használható az interneten felbukkant fotó és videó. Nem véletlen, hogy napjainkban már a legtöbb onboard felvétel úgy kerül fel a világhálóra, hogy a rendszámokat, arcokat kitakarják, hogy ne legyen azonosítható a motor, illetve a vezető.