Kedves Autós: a gyorsulás nem gyorshajtás, érted?

Kedves Autós: a gyorsulás nem gyorshajtás, érted?

- Kategória: Vélemény
33

Edina írásában szinte minden benne van, amit egy sofőrnek tudnia kell a motorosokról. Kiváló gondolatok, le a kalappal!

Kedves Autóvezető! Köszönöm, ha meghallgatsz! Szeretnék pár dolgot tisztázni veled, ami számodra is fontos, nekünk pedig szó szerint életbevágó…

Tény, hogy gyorsabb vagyok nálad. Ez nem kiváltság, hanem egyszerű tény, ami a kétkerekűek tömeg/teljesítmény arányából adódik. Téged véd, óv az egy-másfél tonnás kaszni, mi meg elázunk – valamit valamiért. Szóval ha a kis méretből és a fürgeségből fakadó előnyöket kihasználom, mikor a városban elgurulok melletted, kérlek, ne neheztelj rám.

Téged véd, óv az egy-másfél tonnás kaszni, mi meg elázunk – valamit valamiért (Forrás és nyitókép: Pixabay)

Mi több, ha csábít, hogy ilyen gyorsan és egyszerűen célba érj, ne fizess a parkolásért és ne rostokolj a dugóban, akkor nosza, csatlakozz hozzánk! Azt mondod, hogy nem telik rá? Ez egy drága luxushobbi? Ugyan már, a 125-ös enduróm kevesebbe került, mint a kocsim legutóbbi nagyszervize…

Észrevehetsz, csak figyelned kell…

Közeleg a tavasz, újra megjelenünk az utakon. Nem olyan könnyű észrevenni minket, mint egy kamiont vagy buszt, szóval arra kérlek, légy figyelmes! A szabályok immáron nyolc éve megengedik, hogy városban és azon kívül, lámpáknál meg torlódásoknál kikerüljem a veszteglő kocsikat.

Bukósisak LED-csík – hogy refi nélkül is észrevegyenek!

Kérlek, segíts ebben, vagy legalább ne gátold! Elvégre azzal, hogy én motorra ültem, eggyel kevesebb autó van az úton, tehát Te is hamarabb célba érsz.

Az is megér néhány szót, hogy amíg a motor elsuhan a sorok között, az autók a dugóban rostokolnak. Ha egy jármű feleannyi idő alatt ér célba, akkor feleannyi károsanyagot termel…

Tudom, néha az is zavar téged, hogy nem az út szélén haladok. Ez azért van, mert a letört padka neked csak defektet okoz, de én eleshetek miatta. Lehet, a kocsiból ártatlan szitunak tűnik, de nekem egy kis koccanás is végzetes lehet – ami neked sárvédőcsere, az nekem szervcsere, nem ugyanaz a kategória.

Azt mondod, száguldok? Tudod, a gyorsulás és a gyorshajtás két különböző dolog. Attól, hogy a gépem kilő a zöldnél, míg te a sebváltót keresed vagy Facebookozol, még nem vagyok bűnöző.

Ha azt hallod, hogy egyesben üvölt a Kawasaki, még lehet, hogy ugyanúgy 90-nel megy, mint Te, csak éppen feltűnőbben. Kicsit magamutogatók vagyunk, igen, de ez nem egyenlő a szabálytalansággal.

Zavar, hogy refivel járok? Engem az zavar, hogy elütsz…

Gyakran érzem, hogy szinte láthatatlan vagyok. Szemből rám előzöl, a mellékutcából kifordulsz elém, meg keresztben áthajtasz a tiloson, mikor én már elindultam. Nem feltételezem, hogy szándékosan ártasz nekem, szóval csak arra tudom fogni, hogy nem láttál… Ha felnyomom a refit, talán kevesebb lesz az ilyen meglepetés, hát ezért a fényár napközben is. Tudod,

öt autós-motoros ütközésből négyben vétlenek vagyunk,

szóval nem jampizás, feltűnősködés az állandó refi, egyszerűen csak túlélési ösztön.

„Felkapcsolt lámpa ide vagy oda, gyakran érzem, hogy láthatatlan vagyok…”

Végül engedd meg, hogy bevalljam: mi sem vagyunk tökéletesek. Közöttünk is van pár renitens, akik miatt joggal emeled fel a hangod. Ha néhanap látsz egy-egy ilyet, gondolj arra, hogy immáron 170 ezren rójuk az utakat, vagyis a pár száz felelőtlen bukósisakos nem több, mint hibaszázalék. Előfordul ilyen autóban is, nem motoros sajátosság.

Éljünk hát békében egymás mellett, hiszen széles az út, mindketten elférünk, ha Te is akarod. Köszönöm, hogy meghallgattál!

Egy Motoroslány

4sr HUngary