Olvasói: Kaphatok bírságot, ha motoron telefonálok?

Olvasói: Kaphatok bírságot, ha motoron telefonálok?

- Kategória: Kiemelt cikk
2

Sanyi levele rendhagyó témát feszeget, mégis sok embert érint. Előre lelövöm a poént: nem a bírság a legnagyobb veszély…

Sziasztok! Kisebb vitába keveredtünk minap, a téma a motoron mobilozás volt. Na nem a robogósfutárok módszere, hogy egy kézzel húzzák a gázt a körúton… Nekem a telóm (Huawei) egyben a GPS-em is, és azzal fogadom a hívásokat (headsettel) a motoron. A kérdés, hogy KRESZ szerint tilos vezetés közben telefont nyomkodni, de nem tiszta, hogy csak kocsiban, vagy motoron is? Az is „telefonálásnak” minősül, ha menet közben programozom át a GPS-t? Szerintem nem, de a többiek leugattak… Tegyetek igazságot! 🙂

Köszönettel, Sanyi

vezetes kozben telefonal
Szabályos felszerelni és használni, mégsem ajánlom, hogy ezt nyomkodd motorozás közben

Kedves Sanyi!

Először is tisztázzuk: motoron szabad és szabályos vezetés közbeni telefonálni. A KRESZ 3. § (2) azt tiltja, hogy a vezető kézben tartott mobil használjon, beleértve, hogy a lámpánál, dugóban stb. állva sem veheti kézbe a készüléket. Ebből két dolog derül ki: más célra sem használhatja, tehát nem Facebookozhat, nem navigálhat vele stb., ha kézben tartja.

Vezetés közben telefonálni? Nem jó ötlet…

A Te eseted annyiban más, hogy a beépített készülékek mentességet élveznek, tehát, ha csak megérintened a kormányra rögzített telót, akkor lelked rajta, nem kapsz csekket.

Annyit hadd tegyek hozzá, hogy szerintem ez sem jó ötlet motoron, ahol kénytelen vagy levenni a tekinteted az útról, amíg nyomkodod. Szerintem ez a veszély ugyanakkora, mint a kézben tartott telónál, egyáltalán nem ajánlom.

Nem véletlen, hogy több motoros navigáció gyártója eleve úgy programozza a készüléket, hogy amíg gurulsz, mindössze egy-két funkciót érsz el, de például útvonalat tervezni csak állóhelyben enged.

Kapcsolódó anyag: Vízálló, napi töltést nem igénylő mobiltelefonok motorosoknak

Röviden tehát: amíg nem veszed kezedbe a mobilt, nem kapsz csekket, de ettől függetlenül se nyomkodd motorozás közben – akad éppen elég dolga az embernek a nyeregben enélkül is.

Continental 2019