Motorkerékpár tavaszi felkészítése – csak öt lépés!

Motorkerékpár tavaszi felkészítése – csak öt lépés!

- Kategória: Cikkek, Karbantartás

Igazi vízválasztó a mostani hétvége, hiszen a többség számára a ma beköszöntő, húszfokos meleg jelenti a „szezonkezdetet”. Persze ez nem csak abból áll, hogy elfordítod a kulcsot: ha nem is szeded ízeire a motort, ezt az öt lépést mindenképpen tedd meg, hogy nyugodtan indulj útnak. 

 

Ha alapos voltál, és novemberben a tanácsoknak megfelelően, gondosan raktad el a motorodatakkor most, a tavaszi indítással sem lehet komoly baj. Más kérdés, hogy az indítás korántsem azonos az elindulással, hiszen addig még sok teendőd akad.

Hívnád a szerelőt? Már elkéstél…

Mindannyian láttunk már zsúfolásig tömött motorszervizt a márciusi-áprilisi időszakban. A nagy tömeg ugyanis ilyenkor eszmél, hogy akad még pár tennivaló a gépen, s bizony a hirtelen beeső kuncsaftok miatt több hétre duzzad a várólista. Ha Te is így jártál, muszáj lesz magadnak átnézni a vasat, de nyugi – nem nagy ördöngösség.

motor akkumulator
Nehezen indul a motor? Nem meglepő, ha így néz ki az egy éve nem látott akksi… Ha a telep már az ötödik-hatodik nyarát kezdi, és néha már szezon közben is tölteni kell, akkor ne várd meg, míg egy túra során adja fel a szolgálatot – cseréld ki most, hogy gondtalanul motorozhass a nyáron!

1. Elsőként mindenképpen ellenőrizd az abroncsokat, mert a hosszú hónapok alatt veszíthettek az előírt nyomásból, valamint ha befújtad őket valamilyen gumiápolóval, azt indulás előtt feltétlenül távolítsd el róluk, mert csúszóssá tehetik a felületét!

2. Ha nem nyírtad ki a fél év állással az akksit, és volt a benzinben stabilizáló folyadék, akkor néhány indítózás után minden bizonnyal életre kel a gép. Ugye mondanom sem kell, lámpák/kürt/irányjelzők ellenőrzése még indulás előtt történik, ne útközben derüljön ki, hogy valamelyik nem működik, viszont az első, alapos bemelegítést már ne álló helyben tedd meg, mert sokkal jobb a motornak, ha óvatosan, részterhelésen, de haladás közben éri el az üzemi hőfokot. Nem hiszed? Nézd: már büntetik is, ha mégis egy helyben pöfögsz…

mfmotors-szerviz
A legegyszerűbb, ha szervizben nézeted át a gépet, de sajnos így március végén ez aligha fér bele a szakiknak, hiszen mindenki ilyenkor „kapcsol”, hogy gyorsan rendbe kéne szedni a vasat

3. A fékrendszer és az erőátvitel is megér pár kósza pillantást. Ha két évnél idősebb a hűtő-,  illetve a fékfolyadék, akkor az egyértelműen cserés, s ugyanígy a repedezett, nyolc-tízéves abroncsoknak is mennie kell, miként érdemes kiszanálni az öreg, repedezett üzemanyagcsöveket is.

milkaxxgumitesztgumi

4. Amennyiben tavaly ősszel használt motorolajjal tetted le a gépet, akkor annak természetesen mennie kell, mégpedig az első motorozás előtt, miként az olajszűrő helyett is másikra lesz szükséged, s ha már ennyire belemerültél, vess egy pillantást a légszűrőre is! Hogy milyen apróságokra érdemes még odafigyelni, arról a szakember mesél részletesen a Szezonkezdés előtt című írásban.

Te vagy a legfontosabb alkatrész!

Legyen bármilyen pöpec is a motor, nem kanyarodik magától, sőt nem is kerüli ki az elé forduló, figyelmetlen autóst. Szóval a fenti négyesnél sokkal fontosabb vagy Te, a leglényegesebb alkotóelem, úgyhogy ne légy rest, irány a konditerem, és nyújtás, kondíciónövelés, no meg a legfontosabb cél: beleférni a tavalyi bőrgúnyába. Persze fejben is újra kell gondolni, mit miért is teszel a motoron, mert ez már nem az X-Box, amin karácsonykor nyomtad a jerezi gyors köröket, vagyis itt az elcseszett kanyar után nem lesz gombnyomásra „New Game” (Vagyis bizonyos vallások szerint igen, de ebbe most ne menjünk bele… )

Tavasszal nemcsak a motort, hanem saját magad is újra formába kell hoznod, amire remek alkalom a zárt pályán tréning

Tavasszal nemcsak a motort, hanem saját magad is újra formába kell hoznod, amire remek alkalom a zártpályás tréning. Ha nincs ilyen a közeledben, akár egyedül is gyakorolhatsz, amihez új vezetéstechnikai sorozatunkban találsz hasznos tanácsokat

Ahogy Orgoványi Gyuri motorversenyző mondta anno, igencsak találóan:

Még hogy veszélyes? A 400 lovas motor?! Dehogy az, hisz’ ott áll egész télen a garázs sarkában, nem bánt senkit. Amikor tavasszal először elindítom és húzok egy kövér gázt, na az a veszélyes!

Szóval csak okosan, lépésről-lépésre, a szokottnál is nagyobb önuralommal kezdd a szezont, hiszen előtted még az egész nyár – nem most kell rekordot döntened. Lányok, srácok: ma már húsz fok lesz, szóval örüljünk az új tavasznak és szezonnak – irány a garázs, és jó felkészülést, jó szezonkezdést kívánunk minden motorosnak!

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz