Szezonkezdés: Te vagy a gyenge láncszem?

Szezonkezdés: Te vagy a gyenge láncszem?

- Kategória: Baleset-megelőzés

Újra jelentkezett rendszeres olvasónk és szerzőnk, MattBlack, aki ezúttal a szezonkezdésről osztja meg gondolatait.

Sziasztok Hegylakók! Érdekes érzések kavarognak bennünk ilyenkor, szezon elején, hisz' végre elő lehet venni a már jó régen elrakott vasparipát, de hiába viszket az ember csuklója - kell az önuralom indulás előtt és után is. Bármennyire is motoroznál már, ne hanyagold el legalább az alapvető teendőket: akksitöltés, abroncsok nyomása, világítás, és olyan apróságok is, mint a visszapillantók csavarjai (nekem a téli állás után akadt vele dolgom...)

Nem a motort, hanem téged kell formába hozni

Az alábbi, friss videóban ismét szeretném felhívni a figyelmet rá, hogy a műszaki felkészítésnél is messze fontosabb, hogy sokkal megfontoltabban, türelmesebben kezdd a szezont, mivel másként reagál a motorod gázadásra, mint az egész télen használt autó - a hűvös aszfalton elég kanyarban egy meggondolatlan mozdulat, és máris bajba sodor a hirtelen fellépő forgatónyomaték.

Sajnos már két példa is volt erre idén: pár hete a veszprémi balesetben és most hétvégén a Bükkben is ugyanazt a hibát követték el szegény motorosok. Jobbkanyarban előzés, kisodródás és az ütközés:

„Egy autó mögül, nagy sebességgel bukkant fel a motoros, és hiába húzódtam lefelé a kocsival, amennyire csak lehetett, nem tudtam elkerülni az ütközést”  - mondta a bükkszéki karambol másik résztvevője

Mit tehetünk ellene? Nos, nincs új a nap alatt: Gyakorolj, gyakorolj és gyakorolj! Hol és miként teheted meg ezt? Elsősorban a vezetéstechnikai tréningeken, melyeket itt találsz, illetve, ha nincs lehetőséged eljutni ilyen helyekre, akkor magad is gyakorolhatsz egy segítővel, amihez a Hegylakók új vezetéstechnikai sorozatában kapsz segítséget.

Ne feledd: mindegy hány kilométert tettél meg eddig a motoroddal, már vagy fél éve nem mentél vele egy métert sem. Ez nem kocsi, amiben utazol, esetleg vezetés közben eszel, utasoddal beszélgetsz stb.
Ezt minden másodpercben irányítani kell, amit nem gátolhat a kényelmetlen (túl sok rétegben felvett, szűk, mozgásban akadályozó) ruha, illetve az ellentéte, a túl szellős, ezért halálra fagyasztó bőrcucc sem.

Tudom, nehéz ilyenkor megálljt parancsolni, és egy remek Mátrázás helyett bójákat kerülgetni, de hidd el megéri!

Amint visszajönnek a régi reflexek, rögtön jobban élvezed majd a szerpentinezést, és egy tartalmas, élménydús szezonban lehet részed. Széles utat mindenkinek, találkozunk az utakon!

Nyitókép: Youtube/SuperBike Racer

Zsigmond panaszméltatlansága

Facebook Comments