Kedves Autós: Engedd meg, hogy segítsünk!

Kedves Autós: Engedd meg, hogy segítsünk!

- Kategória: Kiemelt cikk

Kedves Autósok! Először is szeretném megköszönni, hogy egyre előzékenyebbek vagytok velünk, motorosokkal! Hogy ezt minél könnyebben megtehessétek, pár szóban összeszedtem, miként lehetne még zökkenőmentesebb az autós-motoros viszony. Nyugi, nem hosszú - öt perc az egész. Köszönöm, ha rászánod az időt!

Tudod, azért vállalunk rá nyáron a negyven fokban és ősszel, esőben is a motoros ingázásra, mert olcsóbb, gyorsabb és környezetkímélőbb, mint kocsival araszolni. Viszont ez csak akkor igaz, ha előre tudunk gurulni a dugókban, ami egyébként 2010 óta szabályos manőver itthon. Ehhez elengedhetetlen, hogy az autók - legalább nagyjából - egy sorban álljanak, hiszen ha az egyik a padkánál, a másik meg a felezővonalon vesztegel, akkor hiába ültünk motorra, ugyanúgy rostokolnunk kell, csak nekünk nincs tetőnk, sem klímánk az időjárás viszontagságai ellen.

szabalyos eloregurulas
Apróság, mégis sokat számít: ha úgy állsz meg, hogy éppen egymás mellett van a párhuzamosan haladó kocsik tükre, az újabb 40-50 centit vesz el a „mi sávunkból”, a furgonok akár többet is. Ezért nagy segítség nekünk, ha cipzáralakban állnak az autók, mert így oldalanként csak egy-egy visszapillantó lóg be, amit sokkal könnyebb kikerülni

Szóval arra kérlek - és megbocsáss, hogy ismeretlenül letegezlek, - hogy a jobb sávban lehetőleg jobbra, a többiben pedig balra húzódj, amikor megállsz, mert így nemcsak a motorosok, hanem a balesethez igyekvő mentők, tűzoltók stb. is könnyebben célba érnek.

Nem szabályos előregurulás, de megtűrt

Szögezzük le rögtön: ha halad a forgalom, a motoros nem gurulhat előre, bár a rendeletnek ezt a részét maguk az egyenruhások is bírálták. Ugyanis szinte soha nincs olyan, hogy „álló kocsisor”, de lassan cammogó, araszoló annál inkább. Talán ezért is van, hogy még a rendőrautók is előzékenyen lehúzódnak, ha csak lépésben csorognak a dugóban, és megjelenik mögöttük egy motor. (Tanúsíthatom: éppen pár napja értem utol a kétsávoson egy rendőr Mercit. Amint megközelítettem, a sofőr lehúzta az ablakot, és intett nekem, majd mosolyogva kiszólt, hogy nyugodtan előzzem ki a két sor között... Igazán jófejség! - Kutya.)

sorok kozotti szabalyos eloregurulas
Elférünk, srácok! A legtöbb kétsávos út elég széles, hogy vészhelyzetben akár három autó is elférjen egymás mellett, szóval két kocsinak és egy motornak tuti mindig jut hely. Már ha figyelünk egymásra...

Szóval lehetőleg araszolás közben is hagyj egy kis helyet nekünk, ha kérhetjük. Ne gondolj nagy dologra: nem kell a padkát centizned, ugyanis két sáv jellemzően 5,5 és 7 méter közötti szélességű, két kocsi meg 3,5-4 méter, azaz két-három méter marad - nekünk meg bőven elég egy is.

Utólag már kár variálni...

Gyakran látjuk, hogy ugyan észreveszel minket, és megpróbálsz segíteni, de akkor már késő... Az egymás mögött veszteglő autók között ugyanis nincs elég hely, hogy félrehúzódj, hiába tekered ütközésig a kormányt.

szabalyos eloregurulas
A KRESZ 25. § (Haladás az úton) előírja, hogy minden esetben „a lehetséges mértékben jobbra tartva kell közlekedni”, de Isten ments, hogy ilyet számon kérjünk rajtad, hisz' nem vagyunk rendőrök. Nekünk az is elég, ha a kocsik legalább nagyjából egy sorban haladnak vagy állnak - az már sokat segít, hogy rövidebb legyen a torlódás és élhetőbbé váljon a város

Ezért arra kérünk, hogy már lassítás közben húzódj az út jobb szélére, hiszen így oda-vissza segítünk egymásnak. Igen, mi is segítünk neked, mert ha gyorsabban haladunk motorral, akkor holnap sem ülünk autóba, hogy növeljük az így is kilométeres dugót.

Viszont, ha nem boldogulunk, akkor előbb-utóbb megint egy kocsi volánja mögött találjuk magunkat, Te meg mögöttünk, hiszen ha csak negyven-ötven motoros ül át kocsiba, rögtön fél kilométerrel nő a sor hossza. Szóval engedjétek meg, hogy segítsünk magunknak és egymásnak!

szabalyos eloregurulas
Városon kívül is értékeljük, ha segítesz, de ehhez ne lassíts, kérlek. Tudod, a motorok elég erősek, hogy előzzenek, vagyis ha meglátsz a tükörben, ne vedd el a gázt - ellenben köszönjük, ha kissé lehúzódsz

Végül pedig a lényeg: semmi nem kötelező. Ha úgy érzed, nagyon közel a padka, ne reszkírozz miattunk. Egyszerűen csak közlekedj a saját tempódban, nekünk pedig elég, ha nem akadályozol minket - a többit már megoldjuk rutinból vagy lendületből. Köszönöm, hogy elengedsz a lámpánál, és azt is, ha megosztod a cikket, hogy eljusson a többi autóshoz! Találkozunk az utakon!

Continental 2019

Facebook Comments