Rendőrség: Hatásos a civilautós mérés – folytatjuk!

Rendőrség: Hatásos a civilautós mérés – folytatjuk!

- Kategória: Kiemelt cikk

Nagy felháborodást keltett tavaly tavasszal a jelöletlen rendőrségi „elfogók” megjelenése, de később elült a vihar, hiszen minden csoda csak három napig tart. Most utánajártunk, hogy mi a helyzet 2019-ben a jobbára MYL-es rendszámot viselő Audikkal.

 

Egy éve mi írtunk először róla, hogy megjelentek Magyarországon a jelzés nélküli, jellemzően Audi A4 típusú civil elfogók – akkori cikkünket több tucat lap és néhány országos TV-csatorna is átvette, sőt megszólalt egy egyenruhás is, aki bemutatta a barikád túloldaláról a jelöletlen autókkal zajló munkát.

Harminc éve közöttünk járnak a civil rendőrautók

Európában már lassan harminc éve használnak jelöletlen rendőrautókat, főként Ausztria, Németország, a Benelux államok, Szlovénia jár élen ebben. Kezdetben Provida videótachográf került az ilyen kocsikba, majd a hagyományos traffipaxok fejlődésével párhuzamosan egyre jobb eszközöket vetettek be. A jelöletlen rendőrautók és rendőrmotorok közös jellemzője, hogy nagy teljesítményűek, hiszen csak így tudják utolérni a lefülelt gyorshajtót.

A videón tisztán látszik, szó sincs veszélyesen kis követési távolságról, sem „letolásról”, ami persze eddig is csak kommentek között bukkant fel. Fénykép, videó nem igazolta, hogy egyetlen ilyen eset is történt volna

Több európai államban még azt is megengedi a törvény, hogy megkülönböztető jelzés nélkül gyorshajtást kövessenek el, ha ezzel könnyebben nyakon csíphetik a gyorshajtókat – ilyen például Németország, Ausztria vagy éppen Szlovénia. Itthon is sokan „kampányoltak” azzal, hogy csak az őket „letoló, kényszerítő” civil autó miatt követtek el gyorshajtást, de az ilyen beszámolók rendre azzal végződtek, hogy a rendőrautó felvétele megcáfolta a füllentést…

Krizsán Tibor fotója, ami tavaly májusban elindította a lavinát

Itthon 21 éve állt forgalomba az első húsz darab, jelöletlen Opel Astrából kialakított mérőautó – ezekben akkor még Gesig Travimo típusú sebességrögzítő dolgozott, majd leváltotta a jól ismert Fáma különleges változata, a Muvitas. Napjainkban 25 darab jelöletlen rendőrautó dolgozik az utakon, jellemzően fehér és fekete Audi A4-ek, melyekről számos fotó kering a világhálón.

turnitz-hollental
Alsó-Ausztriában nemcsak jelöletlen rendőrautók, hanem átlagos megjelenésű hatósági motorok is vadásznak a szabálytalankodókra. Úgy tudjuk, itthon egyelőre nem tervezik ilyenek beszerzését

A civilautós sebességmérés idén is folytatódik, és nem csak menet közben vadásznak a gyorshajtókra: éppen vasárnap láttuk Cesznek közelében az egyik fehér A4-et, amely nemes egyszerűséggel az út szélén parkolt, és úgy filmezte a szembejövőket. Tegyük hozzá: a település kimondottan sűrűn lakott részén zajlott az akció, ahol indokolt is, hogy betartsák az 50-et.

Óberling József: hatásos a civil mérés, folytatjuk!

A menet közbeni sebességmérés leghatásosabb eszköze a fedélzeti kamerával ellátott szolgálati gépjármű. Ennek kapcsán bárki bármit megoszthat a közösségi oldalakon, de a rendőrség nem, viszont az ott megjelent civil felvételeket így is tudtuk cáfolni. Autóink szemből is tudnak mérni, azaz nem kell megfordulni, nem kell felvenni a rögzítéshez a szabálysértő sebességét, tehát nem kell „letolni” az útról senkit.

Civilautós mérés a 8-as úton

A rendőr nem provokál, nem kényszerít senkit szabálysértésre vagy gyorshajtásra – nyilatkozta Óberling József a rendhagyó sebességmérésről. – Nem egy ilyen intézkedésnél jelezték a kollégák, hogy megtapsolták őket a szabályosan közlekedők, amikor kitereltek a forgalomból egy-egy ilyen ámokfutót – tette hozzá.

A módszer tehát bevált, és idén is folytatódik, szóval csak ésszel az utakon, és nem csak a bírság miatt! Az elmúlt hetek kicsúszásai, elnézett kanyarjai arról árulkodnak, hogy túl nagy hévvel kezdtük a szezont – tehát csak nyugi, hosszú még a nyár, ne az első hétvégén akard bepótolni a téli szünetet!

Continental 2019

Facebook Comments

17 Comments

 1. Tamás Bakti

  És azt is rögzíti a kamera hogy mögöttem őrült módon villog a köcsög ? Azt nem látni a kamera felvételen Mondhatnak bármit sokszor kiprovokálják a gyorshajtást

  1. Maróti András

   Ha “mögötted őrült módon villog”, akkor „lassítással és félrehúzódással el kell engedni” (KRESZ 42. §)
   Lehet köcsög rendőrözni, de eddig egy olyan eset se volt, amikor kiderült volna, hogy ők a hunyók. A kamerás mobilok korában ez több mint gyanús, nem?

   1. …majd meglátjuk.
    Nekem van kamera a hátrafelé is.
    Bár fehér Audikat nem nagyon előzgetek mostanában :))))

    1. Norbert Gáll

     Láttam feketét és barnát is. Nem csak fehérek.

   2. Tamás Bakti

    Te hülye gyerek nem fogok be állni 130 rol a 85 -el haladó kamionok közé mert az veszélyesebb mintha befejezném az előzést. Vezettél már életedben hülye gyerek? Vagy csak a fotelból osztod az észt ahogy a hozzád hasonló idióták teszik

    1. Autóval is ilyen stílusban közlekedsz, mint ahogy kommunikálsz “hülye gyerek”?

     1. Tamás Bakti

      Ez volt a válaszod ? Bravó te idióta Ülj tovább a fotelodban aztán brümmögjél te szerencsétlen hülye

    2. Jobbra tartási kötelezettséged van, ha van rá hely ki KELL menned a külső sávba. Teljesen jogosan villog. (amcsiknál külön szó van a fajtádra, lane hogger)

     1. Tamás Bakti

      Igen akkor ha már befejeztem az előzést addig meg villoghat ameddig akar leszarom Nem kell ám hogy ki oktassál 35éve vezetek még most is napi szinten 300-400 km et

     2. A sok km még nem azt jelenti hogy tudsz vezetni… (Sok hozzád hasonlót láttam leégni vezetéstechnikai tréningen amikor megmutatták nekik mennyire nem tudnak vezetni.)

     3. Tamás Bakti

      Ja persze tudom megint egy fotel sofőrrel vitatkozom az a helyzet hogy már tolatva is többet mentem mint te egész életedben előre Rá ültetnélek egy forgozsámolyosra hogy told rámpára Megnézném azt a fene nagy vezetés technikádat Azt sem tudnád merre tekerd a kormányt ami egyébként alap egy valamire való sofőrnél

     4. De nagy mellénye van valakinek…. Ahogy előbb is írtam, menj el pár vezetéstechnikai tréningre és te is rájössz mennyire nem tudsz vezetni. Amúgy meg nyerges elé nem igen fog kifordulni senki úgyhogy sok dolgod nincs, nem éppen lehet összehasonlítani azzal mint amikor valaki napi szinten motorral közlekedik.

     5. Tamás Bakti

      Látod milyen buta vagy A forgózsámolyos pót az nem félpótkocsi Nem nyerges A hagyományos vonó háromszöges pótkocsi más néven forgózsámolyos Egyébként voltam már vezetés technikai tréningen ugyanis a cégünk minden évben elviszi az egész társaságot Semmi újat nem tudtak mutatni amit amit a 35 év alatt ne tapasztaltam volna már meg

     6. Az ne akarjon kioktatni aki mindenáron kerül egy adott témát és olyanra válaszol amit nem is firtattam….

     7. Hagyd, te egy senki vagy az utak királyához képest! Különben is szégyelld magad, mert lövésed sincs, hogy a nyerges vontató és a forgózsámolyos pótkocsi két külön történet!
      Jót röhögnék az ipsén, ha nem az lebegne a szemem előtt ahogy habzó szájjal tekeri egy 40 tonnás volánját miközben megvetéssel a tekintetében szemléli a körülötte autózó fotelpilótákat.

  2. Egen, köztudottan az autósok provokálják ki a gyorshajtást, különösen a rendőrök! Motorosként én naponta áldozata vagyok annak, ahogy az autósok gyorshajtásra kényszerítenek. Még rendőrmotorossal is összefutottam, aki a PA-jával fenyegetett meg, hogy azonnal lépjem át a záróvonalat!

   Ha a gyógyszeredet már beszedted ma, akkor nem kellett volna inni rá…

 2. József Szamuráj Szilágyi

  osztán az hogy van hogy mínuszos sebességet mutat a kütyü?

Válasz