Olvasói: kikanyarodtak elém, mégis engem meszelnek el?

Olvasói: kikanyarodtak elém, mégis engem meszelnek el?

Miért a motoros hibája, ha egy autós figyelmetlenül, index nélkül kikanyarodik elé? István került bajba egy sofőr miatt, ám most úgy tűnik, hogy őt is megbüntethetik...

Tisztelt Motoros Érdekképviseleti Központ! A következő a kérdésem: Budapest XXII. kerületében, a Dráva úton egy kocsisort kerültem ki motorral, amikor az egy helyben álló autók közül az egyik - irányjelzés nélkül, váratlanul - elém fordult. Sajnos olyan közel volt, hogy már nem tudtam elkerülni az ütközést. Meglepetésre a helyszínelő rendőrt azt mondta nekem, hogy

motorral nem kerülhetem ki a főúton álló kocsisort, ezért én is felelős vagyok a balesetért.

Akárhogy is, arra számítsak, hogy 50-50 százalékban vétkesnek találnak majd minket. Szeretnék tanácsot kérni, hogy milyen szabályra hivatkozhatok, és Ön szerint valóban hibás vagyok-e az ütközésben.

Üdvözlettel, D. István

Kedves István!

A rendelkezésre álló rövid leírásból egyértelműen úgy tűnik, hogy 100%-os kártérítésre vagy jogosult, ugyanis te már megkezdted a kikerülő manővert, már ha tényleg állt az autó. Egyértelmű helyzet, hiszen a KRESZ 31. § (6) bek. alapján a „balra bekanyarodó jármű vezetője párhuzamos közlekedésre nem alkalmas úton a bekanyarodást akkor hajthatja végre, ha meggyőződött arról is, hogy balról járművének előzését vagy kikerülését más jármű nem kezdte meg.” Mivel eléd vágott, kijelenthetjük, hogy ő nem győződött meg arról, van-e mellette valaki.

Ha állt az autó, ha ment, a KRESZ 31. § (6) alapján sofőrnek kanyarodás előtt kötelessége lett volna meggyőződni, hogy nem halad-e mellette másik jármű (Kép: MTI)

Fentiek alapján a baleset okozásáért kizárólag a balra kanyarodó jármű vezetője a felelős. Tehát ha téged is elmarasztalnak, akkor semmiképpen ne nyugodj bele! Kérj jogi segítséget, és harcold ki, hogy vétlennek nyilvánítsanak, hiszen ha minden úgy történt, ahogy leírtad, akkor Te nem vagy hibás a balesetben.

Tényleg csak többsávos úton gurulhatunk előre a kocsik között?

Mivel a motorosok szabad előregurulását megengedő KRESZ 36. paragrafus pontjai a párhuzamos közlekedésre vonatkoznak, sokan azt hiszik, hogy csak többsávos úton szabályos ez a manőver. Sőt maga a szabály is úgy szól, hogy „álló járművek mellett, vagy azok között szabad előrehaladni”, ebből arra lehet következtetni, hogy például a kétszer egysávos úton, önmagában álló kocsi már nem tartozik ide, hiszen többes szám szerepel a szövegben. Ezt a kételyt oszlatja el – szerencsére – az ún. KRESZ-kommentár, melyet bírók írtak a joggyakorlat alapján, s ez segít eligazodni a KRESZ gyakorlati alkalmazásában.

Mint jogász szakértőnk, Valmont megállapította, a kommentár alaposan tisztázza a kérdést, kiemelve:

annak ellenére, hogy a párhuzamos közlekedésről szóló részben szerepel, a megfogalmazásból következően nem csak többsávos útra vonatkozik, tehát kétszer egysávos úton is szabályosan előregurulhatsz, ha ehhez van elég helyed.

Mi több, még azt is megjegyzik, hogy egyes vélemények szerint nemcsak az álló járművekre kell vonatkozzon, hanem egy maximált sebesség – azaz lépésben haladó sor – esete lenne életszerű, de ez nem több véleménynél, szóval erre hiába is hivatkozol a forgalomban vagy akár egy balesetnél.

Üdvözlettel,

Csapó Zoltán Zsolt

Continental 2019