Olvasói: Mivel tüntessem el a karcolásokat az idomról?

Olvasói: Mivel tüntessem el a karcolásokat az idomról?

- Kategória: Kiemelt cikk
3

Franciska a Facebookon keresztül írt nekünk, és abban kért segítséget, hogy miként tüntesse el az eldőlés nyomait…

Sziasztok! Egy technikai kérdés: reggel sikerült a garázsból kiállást hason csúszva elvégeznem, így a moci karcos lett, de egy helyen ment csak fehérig, alapozóig. Tudnátok ötletet adni, hogy mi tünteti el a hajszálkarcokat, esetleg a kicsivel vastagabb sérüléseket? Kösziii!

K. Franciska

Kedves Franciska!

Sajnos a sérülékeny műanyag burkolatok a legkisebb hatásra is könnyen karcolódnak, akár esés nélkül is – elég a garázsban egy-egy óvatlan mozdulat vagy egy piszkos tanktáska is megteheti a magáét.

polirozas2
Előtte – Mély, feltűnő karcok, melyek alaposan elcsúfítják a motort…

Az újrafényezés, ha csak egy elemről van szó, nem mindig tökéletes megoldás, elvégre elüthet a színe a napszítta, kopottabb idomoktól, ezért először érdemes a polírozással próbálkozni.

Fontos kellékek a polírozáshoz

Ehhez először is muszáj alaposan letisztítanod a motort, majd egy erre alkalmas általános vagy színpolírozó-folyadékkal több rétegben lekezelni a felületet. Amikor ez utóbbi márványosra száradt, kezdődhet a munka. Kisebb, 150-200 W-os teljesítményű polírozógépek már öt-tízezer forint között kaphatók, ám ezek gyakran magas és állandó fordulatszámúak, melyek megégethetik a műanyagokat. Érdemes kicsit többet rááldozni, szabályozható fordulatszámú masinára beruházni – mely általában 15-20 ezret kóstál -, és lassan, közepes méretű, puha koronggal 500-1000 fordulat/perc sebességgel elkezdeni a munkát.

Utána - Néhány perc alatt a karcok túlnyomó többsége teljesen eltűnt, s további polírozással ezek az apró nyomok is eltűntethetők
…de néhány perc után a karcok túlnyomó többsége már nem is látható, s további polírozással ezek az apró nyomok is eltüntethetőek

A képek önmagukért beszélnek: az előtte/utána állapot közötti eltérés jelentős, pedig nem éppen finom karcokról van szó. Érdemes hát beruházni egy gépre, pár korongra és a folyadékokra, hogy a koros gépek is újra régi fényükben csillogjanak. Szeretnél többet megtudni az elérhető eszközökről, anyagokról és az ideális fordulatszámokról? Az alábbi anyagban részletesen olvashatsz a polírozás rejtelmeiről.

4sr HUngary