Olvasói: Megpróbáltam előregurulni a határon, de rám szóltak

Olvasói: Megpróbáltam előregurulni a határon, de rám szóltak

- Kategória: Cikkek, Közélet
11

Az elmélet és a gyakorlat találkozása a határátkelőnél...

Kedves Hegylakók! Ma délelőtt egy határátkelőhelyen haladtam át - kivételesen kerékpárral -, de motorosok is álltak a sorban. A KRESZ-ből úgy rémlett, hogy egy nyomon haladó előregurulhat a sor mellett, de láttam, hogy a rendőr neheztel rám miatta.

- Elnézést, szabályos volt, hogy előregurultam? - kérdeztem tőle, hátha oldom a hangulatot.

- Nem! Látod, a motorosok sem tették, kivárják a sort.

Az internet mást mond, mint a rendőr?

Átérve a másik oldalra beültem egy kávézóba, és interneten olvasni kezdtem - így akadtam az önök oldalán egy cikkre a motoros határátlépésről, ami nagyon korrekten kifejti a tényállást. Visszafelé menet ugyanez a helyzet fogadott: hosszú kocsisor, és mellette három túramotoros csorog előre, de az autós úgy állt be, hogy ne férjen el a motor, a rendőr meg rá se hederített. Kérdőre vontam a rendőrt, hogy miért hagyják ezt, mire azt mondta:

az átkelés érkezési sorrendben történik, nincs kivételezés.

Félve elmondtam, amit önöknél olvastam, de ő kötötte az ebet a karóhoz, hogy csak az érkezési sorrend számít. Nem értem, hogy hol az igazság, ezért, kérem, ha tudnak szolgálni információval a szabályról, osszák meg velem!

Válaszukat előre is köszönöm!

B. Ádám

Kedves Ádám!

Mindkettőtöknek igaza van: jól tudta a rendőr, valóban érkezési sorrendben történik az útlevélkezelés. Te pedig joggal hihetted, hogy a motoros előremehet, mert ez a gyakorlat. Gondolom, csak átfutottad a cikket, mert mi is pont ezt írtuk, amit a rendőr mondott neked, már csak azért is, mert nálunk is egy sokat látott egyenruhás írta le, hogy mi a szabály. Nézd csak, ez áll benne!

Motorosként számos határátkelőhelyen tapasztaltunk torlódást, ami akkor okoz igazán problémát számunkra, ha árnyék nélküli, izzadós forróságban, teljes menetfelszerelésben kínlódva várjuk ki sorunkat az ellenőrző-átengedő pontig (EÁP).

Mi is ilyenkor a helyes magatartás?

Amint a határra érsz, készítheted a személyit vagy az útlevelet, ám korántsem mindegy, hogy hol állsz meg motoroddal a határátkelő előtt. A félreértések oka, hogy a KRESZ ugyan megengedi, hogy előregurulj a „forgalmi vagy egyéb okból feltorlódott kocsisorok mellett, illetve között”, ám ezt nem ültetheted át egy az egyben a határátlépésre.

Legutóbb egyszerűen csak kijelentették az egyenruhások, hogy tilos a motorral előregurulni a határon, ezért most újra visszatérünk a témára, megindokolva válaszukat (Kép: MTI)

A határátkelőhely közúti rendjét ugyanis előjelző táblák, útburkolati jelek, valamint forgalomirányításra szolgáló piros-zöld fényű jelzőlámpák biztosítják, míg magára a határátkelőhelyre jelzőtábla figyelmeztet. Ezt a „Kötelező megállás” követi, vagyis innen tilos továbbhaladnod, s a tábla alatti felirat jelzi, hogy mi indokolja a kényszerpihenőt.

Mit ír a KRESZ és mit az ORFK utasítás 124. pontja?

Mielőtt átkelsz a határon, vagyis egyszerű közúton haladsz, a KRESZ alapján közlekedhetsz, vagyis a (12) bekezdés alapján, ha a motorosnak  „… egyéb forgalmi okból meg kell állnia, - előre sorolás céljából – az álló járművek mellett, vagy azok között... szabad előrehaladni, ha a) az előrehaladáshoz elegendő hely áll rendelkezésre, és b) az irányváltoztatási szándékot jelző járműveket az irányváltoztatásban nem akadályozzák”

Igen ám, de a „Határátkelőhely” jelzőtáblától a Határforgalom-ellenőrzési Szabályzatról szóló 24/2015. (X. 15.) ORFK utasítás 124. pontja alapján – járműkategóriától függetlenül – a határátkelőhelyre érkezés sorrendjét írja elő. Látszólag ellentmondás feszül a két előírás között, pedig a valóságban csupán külön kell választanod a közúti közlekedést és a határátkelést, s máris tisztább a kép.

Az elmélet és a gyakorlat nem teljesen fedi egymást, ugyanis a legtöbb helyen előzékenyen előreengednek az autósok, sőt nem ritkán maguk a határőrök intenek, hogy ne rostokolj bőrruhában a forró betonon. Akárhogy is, a határátkelésre vonatkozó szabályok - ez esetben - felülírják a KRESZ-t  (Kép forrása: Hevesi Béni)

Röviden tehát a határátkelőhely területén külön utasítás van érvényben, vagyis az ellenőrzési pontig, ahová az egybefüggő kialakult gépjármű forgalom mellett – szabályosan – előregurulsz, nem követsz el KRESZ szabálysértést, azonban a „kiegészítő” utasítás alapján mégis kötelesek vagyunk betartani az érkezési sorrendet, amint beérünk a határátkelőhelyre.

Aki eddig nem így tett, és bejött neki, az csupán hatóságunk rugalmasságának, az egyenruhások jóindulatának, no meg az egyre jobb közlekedési kultúrának volt köszönhető. Jóllehet, soha senki nem hallott olyat, hogy bilincsbe verték volna szegény motorost, csak mert nem akart a negyven fokban a napon aszalódni, de jegyezzük meg, hogy ettől még nem szabályos, ha pimaszul kikerüljük a kocsikat, és befurakodunk a sor elejére.

Éljünk bátran a lehetőséggel, kerüljük ki a feltorlódott kocsisorokat, de ne sértődjünk meg azon, ha - a határra érve - valaki nem engedi be a motorosokat maga elé. Tetszik vagy sem, itt már az érkezési sorrend a mérvadó.

Szóval, kedves Ádám, az előregurulás csak egyfajta kedvezmény a bőrruhában izzadó motorosoknak, de korántsem szabályos manőver. S ha már kérdezted: a cikk készítéséhez a következő szabályokat, szabályzatokat vettük alapul: 1/1975 (II.5) KPM-BM együttes rendelet, azaz a KRESZ, valamint egyéb határátkelésre vonatkozó szabályok, úgymint a 332/2007 (XII.13) Kormányrendelet a határátkelőhely… működtetéséről, illetve az uniós jogszabályokkal összhangban kiadott Határforgalom-ellenőrzési Szabályzatról szóló 24/2015. (X. 15.) ORFK. utasítás.

Nyitókép: MTI/Donka Ferenc

Continental 2019