Ezer euróra bírságolhatják a hangos motorokat

Ezer euróra bírságolhatják a hangos motorokat

- Kategória: Cikkek

Előbb a népszerű szerpentinekről tiltották ki hétvégenként a motorosokat, most pedig a barkácsolt sportdobos gépekre szállnak rá Németországban.

Baden Württemberg közlekedési minisztere jelentette be, hogy tízszeresére emelik a hangos motorkerékpárokra kiszabható bírság összegét. Nevesítették is, hogy mire vadásznak: az illegálisan átalakított kipufogókat szeretnék száműzni az utakról, pontosabban az ilyennel felszerelt gépeket.

Ezer euróra büntethetik a hangos motorosokat Németországban

A Baleset-megelőzés mai összefoglalójából kiderül, hogy eleinte csak a motorosokra szállnak rá, de a javaslat szöveg egyértelmű - minden gépjárműre vonatkozik. Azt szeretnék elérni, hogy ezzel jelentősen csökkenjen a zajterhelés a tartomány útjain és településein.

Természetesen a gyári, bejegyzett sportdobok maradhatnak, csak a házilag „kiherélt” darabokra vadásznak 

Jó, ha tudják a nyáron Németország felé túrázók, hogy a kiszabható bírság alsó határa ezer euró (!) lesz, súlyos kihágásnál pedig legfeljebb 1500 euró szerepel majd a csekken. Mielőtt valaki túlzott szigort kiáltana, korábbi cikkünkben elolvashatja, hogy mi a különbség a gyári és utángyártott dobok között, illetve miért üldözik a zsaruk az utóbbiakat.

Hegylakók különvélemény:

Érthető, ha a pihenni vágyókat zavarja a nyaralójuk, házuk előtt elsüvítő napi több száz motor, ugyanakkor a dB-mérés önmagában aligha szünteti meg a problémát. Már csak azért is sántít ez a drákói szigor, mert a motorok zajszintje típusonként eltérő, vagyis az ellenőrzés nem feltétlenül szűri ki a zajos gépeket. Elvégre úgy is halk lehet egy motor, ha egyébként szabálytalan, és üvölthet 95 decibellel, szabályosan, ha a gyárilag felszerelt sportkipufogó van rajta.

Kapcsolódó anyag: Így ellenőrizheted otthon, hogy túl hangos-e a kipufogód

Continental 2019

Facebook Comments