Használd ki az időt, építs motort 3D-ben!

Használd ki az időt, építs motort 3D-ben!

- Kategória: Cikkek

Néhány nappal ezelőtt a Facebook-csoportokat böngészve egy kérdésre lettem figyelmes, melyben egy klubtag weboldalakat keresett, ahonnan 3D-ben elkészített motoralkatrészeket tud letölteni.

 

Nem titok, azért vadászott ilyen honlapra, hogy a kényszerpihenő alatt egyedi motort építhessen a számítógépén, persze virtuálisan. Ennek apropójából leírom, hogy mit találtam – és ezt vele is megosztottam -, hátha mások számára is hasznos lesz.

Az ilyen villahidak bizony számítógépes modellezéssel készülnek, mint manapság szinte minden. Ha nem megy a 3D-s rajzolás, ne keseredj el – Te is megtanulhatod, csak olvass tovább!

Építs motort ingyen az otthonodban!

Bizony sokan vannak motorosok, akik konyítanak a tervezőszoftverekhez, így a kötelező pihenő idejére remek elfoglaltság lehet, ha alkatrészeket vagy akár komplett motort rajzolnak három dimenzióban. Amennyiben szeretnél felhasználni már elkészült alkatrészeket vagy csak alapul venni másokét, melyet megosztottak a világhálón, akkor remek adatbázist nyújt a Grabcad oldala.

Ilyen remek modellek várnak a Grabcad-en

Amennyiben nem vagy otthon a 3D-rajzolás vagy -tervezés terén, ám mégis kipróbálnád magad ebben a világban, akkor a jó hírem, hogy több tízezer forintos oktatások helyett a YouTube-ról is tanulhatsz, hiszen rengeteg videót találni a pár perces alapoktól, az egészen professzionális videókig, szinte bármilyen témában.

Remek oktatóanyag egy egyhengeres motor lemodellezéséről

A háromdimenziós rajzolás megannyi lehetőséget tartogat bárki számára, akit kicsit is érdekel. Elkészült alkatrészeinket akár kinyomtathatjuk 3D-ben vagy kimarathatjuk CNC-vel az alkatrész típusától függően. Például a különböző márkájú villahidak (LSL, ABM, Bonamici), illetve sok más típusú motoralkatrész is ugyanígy készül, persze biztonságtechnikai teszteléseken kell megfelelniük, mielőtt kereskedelmi forgalomba kerülnek. Csak hogy értsd, a házilag „barkácsolt” alkatrészed nem mehet át a műszaki vizsgán, hisz’ nem hiányzik, hogy galibát okozzon, de ettől még időtöltésnek kiváló és hasznos is belekóstolni.

Suzuki V-strom bukócsövére tervezett kiegészítő, mely szintén letölthető. Azért elég menő dolog alkatrészt tervezni, majd kinyomtatni az online játékok helyett…

Nos, az ilyen szoftverek árából akár egy új motort is vásárolhatnánk, a jó hír viszont, hogy léteznek ingyenesen beszerezhető változatok is. A Solidworks például elérhetővé tett az oldalukon egy ingyenesen letölthető tanulói programot, melyet egy teljes évig díjmentesen használhatsz.

Ha Te is szeretnéd letölteni a számítógépedre, akkor látogass el a magyarországi honlapjukra, melyet IDE kattintva gyorsan elérsz, és már kezdődhet is a munka. Sok sikert, jó szórakozást a tervezéshez!

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz