Az olaj gyermekei

Az olaj gyermekei

- Kategória: Ajánló, Cikkek, Közélet

Mi vagyunk az utolsó egynéhány generáció, akik elmondhatják magukról: egy életen át benzingőzben fürödtünk, olajtól volt foltos a kezünk és ujjongó tömeg előtt mérettük a kipufogóból ömlő decibelt. Egyre inkább gyűrűzik a dolog a hétköznapok hírei között, és a világ döntött: nem élhetünk tovább ekkora füstben!  A kék bolygó fellélegezhet… Európában legalábbis.

Figyelembe véve a káros környezeti hatásokkal és az energiaellátás biztonságával kapcsolatos aggodalmakat az EU-nak 2050-ig a közlekedési szektorban olajmentes és CO2-mentes energiaellátást kellene kialakítania.

A szakértők a közlekedési módozatok fokozódó kereslete miatt úgy vélték, hogy a jövőben fő opcióként az villamosenergia (például hidrogén/üzemanyag-cellák) és a bioüzemanyagok kombinálása jöhet szóba, áthidaló megoldást képezhetnek a szintetikus üzemanyagok (melyeket egyre inkább megújuló forrásokból nyernek), a metán (természetes gáz és biometán) kiegészítő üzemanyag lehet, az LPG pedig szintén kiegészítő szerepet tölthet be.

Olajért jöttek
"Remélem, nem olajat keresnek!" - az EU-n kívül is létezik terv?

A tanulmány, amely rámutat arra is, hogy a különböző szállítási módozatok más-más alternatív üzemanyag felhasználását igénylik, úgy véli: az alternatív üzemanyagok jelentik a végső megoldást a közlekedés dekarbonizációjára, mégpedig azzal, hogy a fosszilis energiaforrásokat fokozatosan kivonják a felhasználásból.

Nincsen egyetlen üzemanyag ugyanakkor, amely minden esetben megoldást jelenthet: az üzemanyag-kereslet és a környezeti kihívások miatt sokkal inkább a források egyfajta mixére lesz szükség. A Bizottság a jelentés megállapításait beépíti majd a tiszta közlekedési rendszerekről szóló kezdeményezésébe, melyet várhatóan még ez évben indít útjára.

via agrarszektor.hu


Continental 2019

Facebook Comments

14 Comments

 1. Szép új világ! Gyere hát! 😐

 2. Számunkra még, ha elérhető is lesz ez az “opció”, megfizethetetlennek fog bizonyulni a “halandó” embereknek.
  Mindamellett, hogy elképesztően új távlatokat nyit meg előttünk ez a vonal és óvjuk a bolygónkat… én szeretem, ha olajfoltos a kezem 🙂

 3. Álljunk meg!
  – Elbűvölő mosoly – rendben.
  – Nincs ellenére a motorozás, sőt!
  – Nem bánja, ha olajos a keze?

  Ilyen nő nincs is! Ha nem büntetnék (pofonokkal) a bigámiát, én azonnal házassági ajánlatot tennék! :mrgreen:

 4. Hát most jól megmosolyogtattál 🙂

  Nincs abban semmi, ha egy nő saját maga vívja meg a csatáit
  és nem bánja, ha piszkos lesz a kicsi kacsója!
  Nem én lennék az első és az utolsó sem, aki szereti a gépét
  szerelni is nem csak a gázt húzni, a csavarozás tudománya sem árt!

 5. Férfiember csalódásai az életben, első rész:

  – Házassági ajánlatot tennék!
  – Hát most jól megmosolyogtattál…

  Így tegyen az ember komoly ajánlatot 😆

 6. legalább a címhez közel vagytok: az olajig eljutottatok, a gyerekig má’ nem 😆

 7. :mrgreen: Vagy még nem ? Mindenesetre majdnem érdekesebb lett mint maga a cikk. 😀

 8. A masszázsolaj is OLAJ! 😉

 9. Valóban eltértünk a tárgytól…
  Akkor beszéljünk az ökojárművekről és az üzemanyag befecskendezésről 😀

 10. Nem gondolom, hogy a bioüzemanyag lenne a megfelelő, hiszen az előállítása sok energiát emészt fel. Másrészt a mezőgazdaság láthatja kárát nagyobb tétel esetén, így nehéz a népesség magas üzemanyagigényeit kielégíteni.
  Az üzemanyagcellás átállásra több esélyt látok.
  A metanol ideális lehet, mivel a keletkező vízgőzt jól fel tudják használni a celláknál is.
  Oláh György,magyar kémikus találmánya, a metanolalapú energiatermelés/szén-dioxid-tartalmának feldolgozása üzemanyaggá/ forradalmasíthatja a jövő üzemanyagát.
  Ezek még csak távlatok…én még megragadnék a drága benzinünknél…

 11. Ne,ne,neee!
  Maradhatunk a Kuyat-elissa párbeszédnél! 😀
  Hozzunk létre egy új cikket ez ügyben!

 12. ok, Peeter. címe az lesz: hogyan NE csajozzunk neten… 😈 😆

 13. Peeter
  Gyűjtsünk erre (is) aláírást? 😆

  Lehet én néztem túl sok akciókrimit,de majdnem biztos vagyok benne,hogy az alternatív energiaforrás már rég létezik,csak még nem érdek útjára engedni.
  Az elektromos hajtással szemben vannak fenntartásaim..szerintem álszentség egy legalább annyira környezetszennyező módon előállított energiával töltögetni akkukat,mint a jelenleg használatos benzin.Mivel ugye kishazánkaban nem sok szél és vízerőmű van ahonnan jönne az áram.Paks… ja most jó ,de mi lesz az elhasznált cellákkal?
  Fene eszi ,miért kell mindig zsákutcába jutnunk?Tulajdonképp eddig akármekkorát is fejlődött az ember,valahogy csak maga alatt vágta a fát.

 14. A legszebb, amikor egy-egy újság beharangozza, hogy valaki fillérekből (pl. fél dollárból) elő tud állítani egy liter benzint! Mindenki örül, közben most is annyi (se) az előállítási költség, a többi csak adó…

Válasz