Az olaj gyermekei

Az olaj gyermekei

- Kategória: Ajánló, Cikkek, Közélet
14

Mi vagyunk az utolsó egynéhány generáció, akik elmondhatják magukról: egy életen át benzingőzben fürödtünk, olajtól volt foltos a kezünk és ujjongó tömeg előtt mérettük a kipufogóból ömlő decibelt. Egyre inkább gyűrűzik a dolog a hétköznapok hírei között, és a világ döntött: nem élhetünk tovább ekkora füstben!  A kék bolygó fellélegezhet... Európában legalábbis.

Figyelembe véve a káros környezeti hatásokkal és az energiaellátás biztonságával kapcsolatos aggodalmakat az EU-nak 2050-ig a közlekedési szektorban olajmentes és CO2-mentes energiaellátást kellene kialakítania.

A szakértők a közlekedési módozatok fokozódó kereslete miatt úgy vélték, hogy a jövőben fő opcióként az villamosenergia (például hidrogén/üzemanyag-cellák) és a bioüzemanyagok kombinálása jöhet szóba, áthidaló megoldást képezhetnek a szintetikus üzemanyagok (melyeket egyre inkább megújuló forrásokból nyernek), a metán (természetes gáz és biometán) kiegészítő üzemanyag lehet, az LPG pedig szintén kiegészítő szerepet tölthet be.

Olajért jöttek
"Remélem, nem olajat keresnek!" - az EU-n kívül is létezik terv?

A tanulmány, amely rámutat arra is, hogy a különböző szállítási módozatok más-más alternatív üzemanyag felhasználását igénylik, úgy véli: az alternatív üzemanyagok jelentik a végső megoldást a közlekedés dekarbonizációjára, mégpedig azzal, hogy a fosszilis energiaforrásokat fokozatosan kivonják a felhasználásból.

Nincsen egyetlen üzemanyag ugyanakkor, amely minden esetben megoldást jelenthet: az üzemanyag-kereslet és a környezeti kihívások miatt sokkal inkább a források egyfajta mixére lesz szükség. A Bizottság a jelentés megállapításait beépíti majd a tiszta közlekedési rendszerekről szóló kezdeményezésébe, melyet várhatóan még ez évben indít útjára.

via agrarszektor.hu


Continental 2019