Győzelem: Eltörölték a motorosok parkolási díját!

Győzelem: Eltörölték a motorosok parkolási díját!

- Kategória: Kiemelt cikk
7

Nem hiába szálltunk síkra – a Motoros Érdekvédelmi Egyesülettel karöltve – a csongrádi városvezetés új rendelete ellen…

Aki lemaradt volna az előzményekről, annak most gyorsan összefoglaljuk, mi történt az elmúlt tíz napban.

  • Olvasónk, Martini János hívta fel a figyelmünket Csongrád Városi Önkormányzat Képviselő Testületének döntésére, mely szerint a Körös-torokhoz érkező motorosok díjfizetés ellenében vehetik igénybe a kijelölt parkolót, ráadásul a jegy rögzítése és láthatósága is az ő kötelességük.
  • Csakhamar reagált olvasónk, Bandy13, aki gyorsan kiderítette, hogy 2010. július 10-én hozott törvény pontosan kimondja, hogy a kétkerekű motorkerékpárok számára nem kell parkolási díjat fizetni az állami, önkormányzati tulajdonú parkolóhelyeken az egész országban, így Csongrádon sem.
  • Valmont hozzátette: ezt a 2012. évi LXXVI. törvény hatályon kívül helyezte, de a módosítás a lényegen nem változtat – a törvény csak három- és négykerekű járművek esetére ír elő díjfizetést.

Parkolás? Motorral ingyenes!

Ugyan több csatornán is megkerestük Csongrád Városi Önkormányzat Képviselő Testületét, csak automatikus választ kaptunk arról, hogy eljutott hozzá a levelünk, de érdemben nem reagáltak rá. Ellenben a csongrádi térségben működő Hír45-nek elmondták, hogy megkeresésünk után – a Kkt. 15/A.§ (5) bekezdése alapján – megállapították:

 a felsőbb jogszabály, vagyis az önkormányzati rendelet felett álló törvény a várakozási díj meghatározásánál kétkerekű motorkerékpárokra vonatkozó részletszabályokat valóban nem tartalmaz.

Az ellentmondásra (joghézagra) figyelemmel, valamint az Önkormányzathoz tárgyi ügyben érkezett kéréseket mérlegelve a kétkerekű motorkerékpárok üzembentartóit a várakozási díjfizetési kötelezettség alól mentesítjük – áll az önkormányzat hivatalos közleményében.

Sehol nem kérhetnek pénzt a várakozásért, de igazán körültekintő vendéglátók – mint például a Granárium is – kimondottan motorosoknak kialakított, zárható, ingyenes parkolóval csábítják a kétkerekűeket. Igazán szép, követendő példa!

Hálásak vagyunk mindenkinek, aki segített az ügyben, kiemelten Martini Jánosnak, aki rávilágított a problémára, Bandy13-nak, aki gyorsan reagált rá, illetve Valmontnak, aki segített eligazodni a jogi útvesztőkben. Továbbá a Motoros Érdekvédelmi Egyesületnek, akik nélkül aligha sikerült volna ilyen gyorsan célt érni. Röviden tehát: a nem is olyan régen történt, szolnoki mizériához hasonlóan ezúttal is sikerült elérnünk, hogy a motorosoktól ne szedhessenek díjat a parkolásért, írjon elő bármit is a helyi rendelet vagy a parkolótársaság szabályzata. Köszönjük mindenkinek a segítséget!