Nőtt a hazai autó- és motorpiac

Nőtt a hazai autó- és motorpiac

- Kategória: Cikkek
0

Noha év elején úgy tűnt, mélyrepülés jellemzi majd az idei motoreladásokat, de az erős nyári szezon végére jócskán pozitívba fordult a mérleg.

Az előző év azonos időszakához képest 19,1 százalékkal több, 82 681 új autó került forgalomba – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülte (MGE) hétfőn az MTI-vel. A közlemény szerint a személyautók szeptemberi és az első háromnegyed évi forgalomba helyezési adatai azt mutatják, hogy a piac trendszerűen meghaladja a várakozásokat, ezért az MGE megemelte éves előrejelzését, így a korábban várt 102 ezer helyett 112 ezer személyautó eladására számít az idén.

Az egyre népesebb 48 lóerő alatti, A2-es szegmens is erősen pörgeti a piacot, de kapósak az 500 köbcenti feletti nakedek és a crossoverek is. Érdekes összevetés, hogy nemrég még évi 1800-1900 motorkerékpár értékesítése volt a cél, ezzel szemben idén már augusztusban túlléptük a kétezer darabos mennyiséget

A motorok is jól fogytak

Szeptemberben 1,9 százalékkal több, 164 motorkerékpárt hoztak forgalomba hazánkban. A motorkerékpár-piac továbbra is gyenge, annak ellenére, hogy a január-szeptemberi időszakban 5,3 százalékkal, 1923-ról 2024-re nőtt a forgalomba helyezett motorok száma az előző év azonos időszakához mérten. Emellett a használtimport is folyamatosan nőtt, az utóbbi években éppen a duplájára, így az újonnan és használtan behozott nagymotorok mennyisége idén elérheti a tízezer darabot. Az MGE illetékesei ugyanakkor kiemelték: rendkívül fontos lenne, hogy a kétkerekűek regisztrációs adója alacsonyabb legyen, illetve elsőrangú céljuk, hogy B kategóriájú jogosítvánnyal is vezetni lehessen legfeljebb 125 köbcentis, 15 lovas robogókat, hiszen ez – az uniós példák alapján – hatalmas fejlődést hozhatna a motorpiacon.