Más szabálytalanságát filmeztem, mégis megbüntettek

Más szabálytalanságát filmeztem, mégis megbüntettek

- Kategória: Kiemelt cikk

Mint azt többen bizonyára tudjátok, idén júliustól bizonyítékként használható a sisakkamerás felvétel, így a hatóságok elfogadják egy vitás ügyben mint bizonyítékot. Más kérdés, hogy ez néha fordítva sül el, miként esetemben is: lefilmeztem a szabálytalankodót, és most csengethetem a bírságot.

 

Sisakkamerával robogóra pattantunk, körbejártuk Székesfehérvárt és bizony akadt egy–két igazi „gyöngyszem” az utakon… Ez azonban csak az érem egyik oldala, és a felvétel kapcsán muszáj tisztáznunk, hogy mit és miként rögzíthetsz sisakkamerával – hidd el, később még fontos lesz! Lássuk a videózás öt alapszabályát!

Kapcsolódó anyag: Júliustól bizonyítékként használható a Youtube-videó

1. Ha kamerázol, akkor a felvételt csak olyan formában oszthatod meg, hogy az arcok, feliratok, rendszámok felismerhetetlenek legyenek. Egy egyedileg festett motor, autó már éppen elég ahhoz, hogy könnyedén beazonosítható legyen a tulajdonos, tehát ilyen esetben nem elég a rendszám kitakarása. Ellenkező esetben személyiségi jogi perrel nézhetsz szembe, szóval nem babra megy…

2. Az előző pontból adódóan, mégis külön érdemes megemlíteni, hogy ha céges járművet sikerült lencsevégre kapnod, nem árt, ha kiakarod a cégnevet és céglogót is.

3. Fontos, hogy a bizonyítékként leadott felvétel mindig csak a konkrét eseményt, cselekményt tartalmazza! Ellenkező esetben megtörténhet, hogy akár a konkrét szabálysértéstől független manőver miatt mi is bírságot szabnak ki a videó készítőjére.

4. Semmiképpen ne ossz meg olyan videót, amin azt bizonygatod egykerekezve, hogy Te milyen jól bánsz a technikával! Egyrészt ezzel csak magadra haragítod a többi közlekedőt, így motorostársaidat is, másrészt kifejezetten rossz példával szolgálsz a következő motoros nemzedéknek. Végül pedig saját, jól felfogott érdekedben sem, hisz’ itthon is többször előfordult már, hogy saját felvételei miatt kapták el a motorost.

5. Végül, de nem utolsó sorban: Vitás esetnél – még mielőtt megosztanád a felvételt a nagyközönséggel vagy a hatóságokkal – kérd ki a jogász véleményét! (Jómagam őt ajánlom: Csapó Zoltán – http://www.motorosok.hu/)

Használhatsz sisakkamerát, nem gond, ha arcok vagy rendszámok látszanak rajta, de így már nem oszthatod meg, mert személyiségi jogokat sért

Ahogy ígértem, jöjjön a friss, saját eset, egyszersmind remek példa: íme, a felvétel készítője lát szabálytalanságot, de őt is megbírságolják.

Székesfehérváron közlekedtem robogómmal, amikor egy körforgalomban – irányjelző nélkül várakozó – járművek torlódtak fel. Mivel azok balra húzódtak, így jogosan gondoltam, hogy ők továbbhaladnak kvázi  „egyenesen”, így hát előresoroltam az álló kocsik mellett – 2010 óta semmi nem tiltja. Miután elindult a forgalom, rögtön beütött a krach – gyakorlatilag leszorított az engem visszaelőző kocsi, de nem vettem fel a kesztyűt, biztos csak elbambult – gondoltam.

Tipikus helyzet: Körforgalmak, kereszteződések előtt feltorlódott autók és a jobbról szabályosan előreguruló motor – mégis bírság járt érte. Az már csak hab a tortán, hogy a sofőrök mindannyiszor így vettek elégtételt a kikerülésért, ahogy a képen látod: agresszív előzéssel, leszorítósdival, át a záróvolnalon… (A videót szándékosan nem töltötte fel a szerző, mivel azon számtalan rendszám, sofőr és gyalogos kivehető – a szerk.)

Ismerős forgatókönyv: a következő kereszteződés előtt ismét feltorlódott a sor, ezért megint előresoroltam. Lehet, hogy nem kellett volna?

Kapcsolódó anyag: Rendőrség: Motorosok, biztonságosabb balról előresorolni!

Ugyanis, ezt már nem nézte jó szemmel a sofőr, és méretfölényét kihasználva a záróvonalon utat törve megpróbált újra keménykedni. Később mellégurulva megkérdeztem, hogy ez most mégis mire volt jó? Tudja, hogy engem veszélyeztetett, és semmit nem nyert vele? Válaszát inkább nem idézem, mert az 18-as karikáért kiált…

Bírságolásom oka: akadályoztam a forgalmat egy robogóval… Azt hiszem, még sokáig kell emésztenem, hogy felfogjam, miben is valósult meg az akadályozás

Az ügy pikantériája, hogy rendőr ismerősöknek is megmutattam a felvételt, az ő tanácsukra elküldtem a hatóságoknak, azt kérve, hogy véleményezzék, értékeljék a videót, mivel szeretnék egy átfogó cikket készíteni a jelenségről. Végül az egészből csupán egy telefonhívás kerekedett, ahol közölte a Tisztelt Biztos úr, hogy a sofőr és én is bírságra számíthatok. Az okokat nem közölte, viszont később megkaptam a határozatot egy vaskos, húszezer forintról szóló csekkel.

 Nem (csak) a bírság zavar

Az a legérdekesebb a dologban, hogy egy pitiáner eset miatt kérdéssel fordultam a hatóságokhoz, ők pedig egyből a büntetés és retorzió eszközéhez nyúltak. Továbbá, felteszem a kérdést, hogy hogyan juthatott a birtokomba a másik fél szinte összes személyes adata?

Tanulság? Vágd meg alaposan a felvételt, mielőtt leadod, mert lehet, hogy Te is csekket kapsz

A határozatban ugyanis éppen csak a cipőméretét nem tüntették fel, és gondolom, vice versa, azaz ő is megkapta az enyémeket.

Röviden tehát igaz a hír, tényleg elfogadják bizonyítékként az általad vagy bárki által, motorozás közben lőtt videót, de megeshet, hogy Te kerülsz bajba a saját felvételed miatt.

Miért is kaptam bírságot?

Ismerem a KRESZ-t, tudom, hogy csak akkor gurulhatok előre, ha

a) az előrehaladáshoz elegendő hely áll rendelkezésre, és

b) az irányváltoztatási szándékot jelző járműveket az irányváltoztatásban nem akadályozom.

Itt jön a csavar: mint a yardtól megtudtam, az, hogy a sofőr nem használja az irányjelzőjét, nem jelenti azt, hogy nem akar bekanyarodni. Így mi sem mentesülünk a felelősség alól, vagyis akadályozzuk őt a kanyarodásban és szabályt szegünk. Mindez annak dacára, hogy a KRESZ 25. kimondja, hogy az úton jobbra tartva kell közlekednie a kocsinak, vagyis a jobbra kanyarodásban (ha ő szabályos) készakarva sem tudnád akadályozni, viszont az is igaz, hogy a másik hibája nem mentesít minket a felelősség alól. Itt Székesfehérváron sajnos a legtöbb ember balra tart, elbambul a sor mellett, záróvonalon közlekedik, és úgy fél az indexkapcsolótól, mint a tűztől. Gondolom máshol is láttatok már hasonlót.

Félórás körömön egy tucat szabálysértést láttam és rögzítettem, de azokat inkább megtartom magamnak – ugyan kinek hiányzik még egy bírság?

Continental 2019

Facebook Comments

17 Comments

 1. Sarkozi David

  MEgérdemled, mi a fasznak önkéntes rendőrködsz. Foglalkozz a saját dolgaiddal, és old meg azokat felnőtt férfiként, nem kell mindennel a rendőrséghez rohangálni. A hozzád hasonló liberális kis buzik miatt olyan a világ, amilyen.

  1. Ferenczi Ádám

   Megnézném, mit csinálnál, ha a Te gyerekedet, feleségedet stb. szorítaná le egy ilyen gyökér! Nem az az első, hogy feljelented a gyökeret?! Szégyelld magad…

   1. Sárközi Dávid

    Biztos, hogy nem az lenne az ELSŐ…

  2. Hadd segítsek, Dávid:

   Férfiként elintézés = Btk. 339. §: Garázdaság = két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 2. “Itt jön a csavar: mint a yardtól megtudtam, az, hogy a
  sofőr nem használja az irányjelzőjét, nem jelenti azt, hogy nem akar
  bekanyarodni.”
  Kár hogy a kresz meg a használatára kötelez… Én nem fizetném be a bírságot az fix.

  1. Igen, kötelez rá. Csak sajnos mint megtudtam, ez nem ilyen egyszerű. Az, hogy más szabálytalan én még nem lehetek az. Ha ő nem használ irányjelzőt és én ezáltal tévesen feltételezem, hogy nem akar irányt váltani, attól még válthat irányt. Így máris bírságolhatnak. Az is kérdéses, hogy mégis milyen módon akadályoztam a másik fél irányváltoztatását, mikor én is ugyanazon irányba közlekedtem… Azt, hogy erre mit mondtak rendőr ismerőseim, inkább nem osztanám meg. Röviden tömören: Ők sem értettek egyet az ítélettel. Ha pert indítanék, akkor nyerhetnék, de több mint 20 ezer Ft-om bánná. Igen, visszakapnám a végén az egészet, de nekem nincs időm ilyesmire.

   1. ” Az, hogy más szabálytalan én még nem lehetek az.”
    Te jelen esetben semmiképp se vagy szabálytalan. A másik fél szeg szabályt és ha abból baleset van a te felelősséged 0. Nem tudom miféle tirpák állította ki a bírságot neked de sürgősen ki kéne dobatni…

   2. üdv, ha pert inditasz és nyersz, akkor a vesztes fél fizet minden költséget…. tovább megyek az ügyvédi dij bizonyos hányadát is kifizeti… (ugy emlékszem)

  2. A szabály nem úgy szól eleve sem, hogy ki kell találni, mit akar, hanem hogy a szándékát jelző járművet nem lehet zavarni.

   Ez teljesen egyértelmű, szerintem nyugodtan be lehetne nyújtani egy kifogást a határozat ellen.

 3. Ne haragudj, de legbölcsebb volna törölni ezt a posztot. A kitakarásos mizéria a személyes adatok védelméhez kötödik. A logikád szerint szinte mindent és mindent ki kéne takarni. A gyakorlatban a másik fél beleegyezése nélkül az arckép és a rendszám a problémás rész. Másik, hogy a második képnél “kereszteződések előtt feltorlódott autók”-ról írsz, mikor két autó előtt nincs semmiféle torlódás. A másik, ha megbüntettek, akkor kaptál egy határozatot, tehát azt kéne idézni, nem a yard okoskodását.

 4. Nemes Balázs

  @Sarkozi David
  ‘Foglalkozz a saját dolgaiddal, és old meg azokat felnőtt férfiként’

  Tehát törd le a tükrét? Esetleg pofozd meg? Mégis mit értesz ‘férfi’ viselkedés alatt?
  Szerintem igenis jó dolog, hogy felvétel alapján is bírságolnak. Éppen ideje volt.

 5. Nemes Balázs

  Látom, megjelentek a szájhősök, akik szerint ezt vagy azt “kellett volna csinálni…”
  Ne hallgass rájuk: a Te bírságodért cserében a sofőr megtanulta, hogy legközelebb ne húzza rá a kormányt motorosra! Vagy ha igen, megint mehet a rendőrségre csekkért! Köszönöm a többi robogós nevében is!!!

  Egyben felajánlok egy ezrest! Pár ezren tuti olvassuk a cikket, nosza, dobjuk össze a gubát ThomAce-nek!

  1. ” a Te bírságodért cserében a sofőr megtanulta, hogy legközelebb ne húzza rá a kormányt motorosra!”
   Bár így lenne de nem tanulnak azok semmiből. Max legközelebb el is tapossa amiért be merészelte “köpni”…

   Egész évbe motorral járok és hiába jelzem ha valaki valami nagyobb baromságot csinál(kürt/refi) legközelebb ugyanúgy megteszi. Szarnak azok bele mindenbe, ha meg a jard kiosztja a megérdemelt érvágást akkor meg egyből lehúzást kiáltanak…

 6. Alberti Zoltán

  ha nem használja az irányjelzőt,joggal gondolom,hogy egyenesen megy tovább,nem? Persze számolok rá,hátha egy barom van előttem.A kanyarodási szándékot az időben használt irányjelzővel hozom tudtára a többi közlekedőnek,nem?

  1. A józan ész azt diktálja, hogy valóban az irányjelzőt nem használók egyenesen haladnak majd tovább, viszont a rendőr egyéni elbírálása / megítélése már igencsak tud csavarni a dolgokon. Amikor rendőrmotoros az orrom előtt sorolt előre ugyanígy, az nem számított szabálytalannak. Sőt, mikor megkérdeztem rendőr ismerőseimet, a Motoros Balesetmegelőzési csoport munkatársait, ők sem találtak engem szabálytalannak. Ahogy jogászok sem, akik nap mint nap ezzel foglalkoznak. Ettől még a rendőr másként látta, illetve a másik fél által elmondottak alapján szabták ki az ítéletet. Lehetne pereskedni, tovább vinni az ügyet, de teljesen fölösleges. Lehet visszakapnám a pénzem, de a bíróságra nekem kéne eljárkálnom.

   1. A szabálytalankodó szava többet ér mint a totál pártatlan eredeti videó felvétel? Micsoda bolond világ ez 🙁 .

 7. Kage Musha

  Ha már boldog-boldogtalannak megmutattad a felvételt, akkor mennyiből tartott volna ide is betenni?
  2 fénykép? Ez most komoly?

Válasz