Más szabálytalanságát filmeztem, mégis megbüntettek

Más szabálytalanságát filmeztem, mégis megbüntettek

Mint azt többen bizonyára tudjátok, idén júliustól bizonyítékként használható a sisakkamerás felvétel, így a hatóságok elfogadják egy vitás ügyben mint bizonyítékot. Más kérdés, hogy ez néha fordítva sül el, miként esetemben is: lefilmeztem a szabálytalankodót, és most csengethetem a bírságot.

Sisakkamerával robogóra pattantunk, körbejártuk Székesfehérvárt és bizony akadt egy–két igazi „gyöngyszem” az utakon… Ez azonban csak az érem egyik oldala, és a felvétel kapcsán muszáj tisztáznunk, hogy mit és miként rögzíthetsz sisakkamerával – hidd el, később még fontos lesz! Lássuk a videózás öt alapszabályát!

Kapcsolódó anyag: Júliustól bizonyítékként használható a Youtube-videó

1. Ha kamerázol, akkor a felvételt csak olyan formában oszthatod meg, hogy az arcok, feliratok, rendszámok felismerhetetlenek legyenek. Egy egyedileg festett motor, autó már éppen elég ahhoz, hogy könnyedén beazonosítható legyen a tulajdonos, tehát ilyen esetben nem elég a rendszám kitakarása. Ellenkező esetben személyiségi jogi perrel nézhetsz szembe, szóval nem babra megy…

2. Az előző pontból adódóan, mégis külön érdemes megemlíteni, hogy ha céges járművet sikerült lencsevégre kapnod, nem árt, ha kiakarod a cégnevet és céglogót is.

3. Fontos, hogy a bizonyítékként leadott felvétel mindig csak a konkrét eseményt, cselekményt tartalmazza! Ellenkező esetben megtörténhet, hogy akár a konkrét szabálysértéstől független manőver miatt mi is bírságot szabnak ki a videó készítőjére.

4. Semmiképpen ne ossz meg olyan videót, amin azt bizonygatod egykerekezve, hogy Te milyen jól bánsz a technikával! Egyrészt ezzel csak magadra haragítod a többi közlekedőt, így motorostársaidat is, másrészt kifejezetten rossz példával szolgálsz a következő motoros nemzedéknek. Végül pedig saját, jól felfogott érdekedben sem, hisz’ itthon is többször előfordult már, hogy saját felvételei miatt kapták el a motorost.

5. Végül, de nem utolsó sorban: Vitás esetnél – még mielőtt megosztanád a felvételt a nagyközönséggel vagy a hatóságokkal – kérd ki a jogász véleményét! (Jómagam őt ajánlom: Csapó Zoltán – http://www.motorosok.hu/)

Használhatsz sisakkamerát, nem gond, ha arcok vagy rendszámok látszanak rajta, de így már nem oszthatod meg, mert személyiségi jogokat sért

Ahogy ígértem, jöjjön a friss, saját eset, egyszersmind remek példa: íme, a felvétel készítője lát szabálytalanságot, de őt is megbírságolják.

Székesfehérváron közlekedtem robogómmal, amikor egy körforgalomban – irányjelző nélkül várakozó – járművek torlódtak fel. Mivel azok balra húzódtak, így jogosan gondoltam, hogy ők továbbhaladnak kvázi  „egyenesen”, így hát előresoroltam az álló kocsik mellett – 2010 óta semmi nem tiltja. Miután elindult a forgalom, rögtön beütött a krach – gyakorlatilag leszorított az engem visszaelőző kocsi, de nem vettem fel a kesztyűt, biztos csak elbambult – gondoltam.

Tipikus helyzet: Körforgalmak, kereszteződések előtt feltorlódott autók és a jobbról szabályosan előreguruló motor – mégis bírság járt érte. Az már csak hab a tortán, hogy a sofőrök mindannyiszor így vettek elégtételt a kikerülésért, ahogy a képen látod: agresszív előzéssel, leszorítósdival, át a záróvolnalon… (A videót szándékosan nem töltötte fel a szerző, mivel azon számtalan rendszám, sofőr és gyalogos kivehető – a szerk.)

Ismerős forgatókönyv: a következő kereszteződés előtt ismét feltorlódott a sor, ezért megint előresoroltam. Lehet, hogy nem kellett volna?

Kapcsolódó anyag: Rendőrség: Motorosok, biztonságosabb balról előresorolni!

Ugyanis, ezt már nem nézte jó szemmel a sofőr, és méretfölényét kihasználva a záróvonalon utat törve megpróbált újra keménykedni. Később mellégurulva megkérdeztem, hogy ez most mégis mire volt jó? Tudja, hogy engem veszélyeztetett, és semmit nem nyert vele? Válaszát inkább nem idézem, mert az 18-as karikáért kiált…

Bírságolásom oka: akadályoztam a forgalmat egy robogóval… Azt hiszem, még sokáig kell emésztenem, hogy felfogjam, miben is valósult meg az akadályozás

Az ügy pikantériája, hogy rendőr ismerősöknek is megmutattam a felvételt, az ő tanácsukra elküldtem a hatóságoknak, azt kérve, hogy véleményezzék, értékeljék a videót, mivel szeretnék egy átfogó cikket készíteni a jelenségről. Végül az egészből csupán egy telefonhívás kerekedett, ahol közölte a Tisztelt Biztos úr, hogy a sofőr és én is bírságra számíthatok. Az okokat nem közölte, viszont később megkaptam a határozatot egy vaskos, húszezer forintról szóló csekkel.

 Nem (csak) a bírság zavar

Az a legérdekesebb a dologban, hogy egy pitiáner eset miatt kérdéssel fordultam a hatóságokhoz, ők pedig egyből a büntetés és retorzió eszközéhez nyúltak. Továbbá, felteszem a kérdést, hogy hogyan juthatott a birtokomba a másik fél szinte összes személyes adata?

Tanulság? Vágd meg alaposan a felvételt, mielőtt leadod, mert lehet, hogy Te is csekket kapsz

A határozatban ugyanis éppen csak a cipőméretét nem tüntették fel, és gondolom, vice versa, azaz ő is megkapta az enyémeket.

Röviden tehát igaz a hír, tényleg elfogadják bizonyítékként az általad vagy bárki által, motorozás közben lőtt videót, de megeshet, hogy Te kerülsz bajba a saját felvételed miatt.

Miért is kaptam bírságot?

Ismerem a KRESZ-t, tudom, hogy csak akkor gurulhatok előre, ha

a) az előrehaladáshoz elegendő hely áll rendelkezésre, és

b) az irányváltoztatási szándékot jelző járműveket az irányváltoztatásban nem akadályozom.

Itt jön a csavar: mint a yardtól megtudtam, az, hogy a sofőr nem használja az irányjelzőjét, nem jelenti azt, hogy nem akar bekanyarodni. Így mi sem mentesülünk a felelősség alól, vagyis akadályozzuk őt a kanyarodásban és szabályt szegünk. Mindez annak dacára, hogy a KRESZ 25. kimondja, hogy az úton jobbra tartva kell közlekednie a kocsinak, vagyis a jobbra kanyarodásban (ha ő szabályos) készakarva sem tudnád akadályozni, viszont az is igaz, hogy a másik hibája nem mentesít minket a felelősség alól. Itt Székesfehérváron sajnos a legtöbb ember balra tart, elbambul a sor mellett, záróvonalon közlekedik, és úgy fél az indexkapcsolótól, mint a tűztől. Gondolom máshol is láttatok már hasonlót.

Félórás körömön egy tucat szabálysértést láttam és rögzítettem, de azokat inkább megtartom magamnak – ugyan kinek hiányzik még egy bírság?