Milyen motorokat vásárolnak a magyarok?

Milyen motorokat vásárolnak a magyarok?

- Kategória: Kiemelt cikk

Hosszú évek óta nem látott fellendülést mértek idén januárban és februárban a hazai motorpiacon, ami jó alkalom volt arra, hogy megnézzük, milyen márkájú és kategóriájú új gépeket vásárolunk mi, magyarok.

Essünk is túl rögtön a száraz adatokon, csak hogy mindenki képbe kerüljön, mi a helyzet itthon. Röviden úgy foglalhatjuk össze, hogy a számok még mindig szerények, de legalább folyamatosan és masszívan növekednek - tavaly már csaknem háromezer új motorkerékpár talált gazdára, amire egy évtizede nem volt példa.

motorkerékpár regisztrációs adó 2019
Valószínűleg az is hozzájárult a növekedéshez, hogy idén januártól kevesebb adót kell fizetni az új motorok után, azaz minden ötszáz köbcenti alatti gép olcsóbb lett

Ennél is örömtelibb, hogy idén - a cudarul hideg és csapadékos tél dacára - már-már rekordokat dönt a piac, ugyanis az első két hónapban csaknem négyszer annyi (!) motort adtak el, mint 2017 elején.

Panaszkodhatunk a gyenge számok miatt, de a fejlődés tagadhatatlan: 2017 első két hónapjában 105 új motor kelt el, idén pedig 366 darab...

Hazai motorpiac - újra fogy a chopper és a sportmotor...

Érdekes „hullámzás” figyelhető meg az egyes kategóriák eredményeiben, ugyanis megint feltörekvőben vannak a kétezres évek slágerei, név szerint a gyorsasági gépek, valamint a testes chopperek és cruiserek. Persze egyelőre nem fenyegetik az éllovasokat, de mindenképpen jó hír, hogy ismét színesítik a piacot.

Újra reneszánszukat élik a rendszámos superbike-ok: csak januárban jó pár BMW S 1000RR-t, Ducati Panigalét és GSX-R1000-t adtak el Magyarországon

Ami az egyes géposztályok összesítését illeti, továbbra is a túraendurók és a crossoverek uralják a trónt, nyomukban a csupaszmotorokkal, valamint a nagyrobogókkal. Az első két csoport fölénye olyan masszív, hogy gyakorlatilag abból kerül ki az itthon átadott gépek fele:

motorpiac
Feljövőben a gyorsasági motorok, de továbbra is legyőzhetetlenek a túraendurók

Ugyanakkor gyakran halljuk kritikaként, hogy hiába fejlődik a motorpiac, ha továbbra is a 125-ös robogók adják az eladások gerincét. Ez egyébként igaz is volt a válság éveiben, mára azonban teljesen átalakult a piac - immáron nem a nyolcadliteresek, sőt nem is az egyre népszerűbb, A2-es, 48 LE alatti modellek viszik a prímet.

motorpiac

Egyértelmű fölény - továbbra is a „valódi nagymotorok”, vagyis az ötszáz köbcenti felettiek a legkedveltebbek

Öldöklő harc a motorpiacon - márkák küzdelme Magyarországon

Tagadhatatlan, hogy az új motorok élmezőnye tulajdonképpen három nagy márka háziversenyévé alakult: évek óta a BMW, a Honda és a Suzuki küzd az elsőségért. A csörte élét tompítja, hogy egy mezőnyben, mégis „külön pályán” indulnak, ugyanis a Honda a teljes palettát tekintve viszi a prímet, a BMW az 500 köbcenti feletti osztályban lett első, a Suzuki pedig a legnagyobb darabszámban eladott modell címével vigasztalódhat.

motorpiac

Messze kiemelkedik a mezőnyből a piac harmadát uraló Honda, nyomában a Suzukival és a BMW-vel

Úgy fest, idén is hasonló erősorrendre számíthatunk, vagyis tovább folytatódik a három nagy gyártó (BMW, Honda és Suzuki), valamint a három legnépszerűbb géposztály (túraenduró, csupaszmotor és nagyrobogó) csatája a végső győzelemért. Küzdelmükkel alapvetően a vásárlók nyernek, hiszen a kiélezett verseny és a növekvő kínálat mindig a vevőnek kedvez. Ráadásul tavaly jelentősen csökkentették a motorkerékpárok regisztrációs adóját, ezáltal csökkentek az árak, ami újabb lökést adhat a fellendülőben lévő piacnak.

Zsigmond panaszméltatlansága

Facebook Comments