Öt motoros tény, amit Te is rosszul tudtál

Öt motoros tény, amit Te is rosszul tudtál

- Kategória: Kiemelt cikk

A tavaszi hétvégéken történik a legtöbb baleset? Tényleg egyre kevesebb fiatal motorozik? Valóban nem előzhetsz záróvonalnál? Ugyan már - ezek csak városi legendák...

Gyakran látjuk, halljuk, hogy tényként kezelnek olyan légből kapott számokat, melyek csak úgy felbukkantak a fórumokon vagy a Facebook-on, de valójában senki nem nézett utánuk. Egészen mostanáig... Íme, a motorozáshoz kapcsolódó öt leggyakoribb tévhit!

  1. Egyre több új motort adnak el, de csak a rendszámos robogók és kezdőmotorok miatt. Bezzeg a nagymotorok még mindig használtan érkeznek az országba.

Szerencsére ez nem így van, de legalább azt megtudtuk, honnan ered ez a tévedés. Az utóbbi években a 125-ös kategória fejlődött leggyorsabban, tavaly például másfélszeresére (!) nőtt a nyolcadliteresek aránya, és ezt gyakran hangoztatták is. Ettől függetlenül nem ez a legnépszerűbb géposztály, sőt a 125-500 cm3 kategóriával együtt sem az:

motorkerékpár statisztika
Továbbra is az ötszázasnál nagyobb motorok a menők... (2019. januári adat)

2. A záróvonal alól nincs kivétel - egyszerűen tilos előzni

Ez sem így van, még ha a kommentekben rendre ezt szajkózza a többség. Igenis előzhetsz, de csak sávon belül, és csak akkor, ha ezt más nem tiltja. Miként azt ebben a KRESZ-vizsgafeladatban is láthatod:

motorkerékpár statisztika
Sávon belüli előzés motorkerékpárral, záróvonalnál? Igen, szabályos!

3. A motorosok az első márciusi és áprilisi „tavaszi” hétvégéken okozzák legtöbb balesetet. Ennek oka, hogy a hosszú téli szünet után türelmetlenül és  „rozsdás reflexekkel” kelnek útra.

Talán még az egyenruhások részéről is elhangzott ilyen nyilatkozat, de ez inkább csak figyelmeztetés lehetett a motorosoknak - valójában nem így van. A KSH tavalyi statisztikáján jól látszik, hogy május második fele, illetve a nyár vége az igazán „erős”:

motorkerékpár statisztika
Eddig az augusztus vitte a prímet: 2016-ban (109), 2017-ben (92) és tavaly (106) is ekkor okoztak legtöbb balesetet a motorosok

4. A mai fiataloknak már nem fontos a motorozás, ezért egyre kevesebb az új motoros

Elég csak megnézni a puszta számokat: minden évben hozzávetőleg 11-12 ezer új és használt nagymotort importálunk Magyarországra, és könnyen meg is lesz a gazdájuk, ugyanis nagyjából ugyanennyien szereznek motorjogsit.

motorkerékpár statisztika

Összesen 170-180 ezer rendszámos motor fut itthon, tehát az évi hat-hétszázalékos növekedés igencsak masszív.

5. A motorbalesetek több mint fele a motorosok hibájából következik be

Imádják az újságírók a fenti kijelentést, és mivel a rendőrök is megerősítették, bőszen használják is. Ha úgy nézzük, tényleg van alapja, már ha „motor” alatt értjük a Simsonokat, robogókat stb. Ha csak a rendszámos motorkerékpárokat nézzük, már átbillen a mérleg nyelve, és csak az ütközések majdnem felét okozzuk mi, kétkerekűek.

motorkerékpár statisztika

Viszont sokkal érdekesebb, hogy a korábbi évek számaiból kiderült: a többjárműves ütközések nagy részében vétlenek vagyunk. Hogy ne a levegőbe beszéljük: 1235/248, 1356/279 - ilyen arányokat mértek az összes motorbaleset/motoros által okozott karambolok összehasonlításában.

+1: Minél nagyobb a motor, annál nagyobb eséllyel sérülsz meg vele

Itthon sajnos nem született ilyen statisztika, de a nagy víz oldalán igen, és bizony ez a kivétel, ugyanis tényleg igaz.

Az egyik legnagyobb bendőjű: ha a nagy hengerűrtartalom plusz rizikót jelent, akkor a Victory Vison Tour a maga 1737 köbcentijével maga az életveszély...

A legutóbbi éves összesítés szerint az 1400 cm3 feletti motorok tulajdonosai a leginkább veszélyeztetettek - a halálos áldozatok harmada ebből a csoportból kerül ki. Ennél is érdekesebb, hogy mennyit változott ez a trend az utóbbi években: a jelenlegi 33 százalékkal szemben az ezredfordulón csak kilenc százalék volt az arányuk, míg 1990-ben még az egy százalékot sem érték el.

Continental 2019

Facebook Comments