Európa legszebb hágói – A Dolomitok – 3. rész, a dél-keleti régió

Európa legszebb hágói – A Dolomitok – 3. rész, a dél-keleti régió

- Kategória: Események, Kiemelt cikk, Túra

Világjáró-sorozatunk újabb részéhez érkeztünk, mellyel némi kitérő után ismét visszatérünk a méltán népszerű Dolomitokba. Annyit már most elárulhatunk, a dél-keleti részen sincs hiány bakancslistás célpontokból…

 

Talán még emlékeztek, hogy cikksorozatunk korábbi részeiben virtuálisan elkalauzoltunk benneteket a Dolomitok mágikus, megannyi kihívást és élményt rejtő hágóihoz. Akkor az észak-keleti, majd az észak-nyugati régiót jártuk be, most pedig délkelet felé fordítjuk a motor kormányát. Mivel korábban számos alternatívát ajánlottunk az odajutásra, ezzel nem szaporítanánk most a szót, inkább lássuk, mit javasolt még felírni arra a bizonyos Dolomitok-bakancslistára!

Fedaia-hágó

A Marmolada északi lejtőjénél húzódik a Passo Fedaia, mely a maga 2057 méterével az egyik legmagasabb a környékbeli hágók közül. A szakasz az SP 641-es főút része, Canazeit köti össze Malga Ciapelával, mellette a Pettorina-patak folyik csendesen. Télen.nyáron forgalmas, hiszen nemcsak motorosok látogatják, hanem a síelők körében is nagy népszerűségnek örvend a terület, ezért kiváló az infrastruktúra, felkészülten várják a turistákat.

Fedaia-hágó
A Fedaia-hágó egy részlete (kép forrása: Roads to drive)

Az aszfalt általában jó minőségű itt, s kellően izgalmas kihívást nyújt, ugyanis az út emelkedése helyenként – például a keleti rámpán – meghaladhatja a 12 százalékot is. Ha feljutottunk a hágótetőre, megállhatunk kicsit és visszatekinthetünk az azonos nevet viselő, hangulatos kis tóra.

Valles-hágó

A 2032 méter magas Passo di Valles a Bellunói-Dolomitokban fekszik, Paneveggio települést köti össze Falcadéval, vagyis Trentino-Dél-Tirol és Veneto régiók határán húzódik. A szakasz délnyugati oldalán a Paneveggio Nemzeti Parkra, északkeleten a Pale di San Martino hegycsoportra nyílik lenyűgöző kilátás, valamint a Travignolo és a Biois patakot is megcsodálhatjuk, ugyanis a hágó egyúttal e kettő völgyét is összekapcsolja.

motorosok a Valles-hágón
Motorosok a Valles-hágón. A kép szeptemberben készült, mikor a völgyben még szinte nyáriasan meleg volt, fent viszont – a fotó tanúsága szerint – már havazott (kép forrása: Alpentourer bilder)

A hágószakasz az SP 81-es része, ami az SS50-es vagy az SS346-os főútról közelíthető meg – a nyugati, Paneveggióból vezető etap hét kilométeres, Falcade irányából érkezve 16 kilométert szükséges legyűrnünk eléréséig. Miként a Fedaia, ez is pompásan kiépült turistaparadicsom, vendéglátóipari egységek és pihenőhelyek sokasága várja a megfáradt kalandorokat.

Rolle-hágó

Innen karnyújtásnyira található az 1984 méter magasan húzódó Rollepass, mely hidat alkot a Fiemme- és a Primiero-völgy között. Ha nyugatról érkezünk, a Travignolo-völgyből – Predazzo irányából – gurulhatunk fel, de ugyanúgy támadhatunk délről, Fiera di Primiero irányából. Válaszd bármelyiket is, felejthetetlen élményben lesz részünk, hiszen egyrészt a szakasz kiváló minőségű burkolattal és elképesztő kanyarokkal kényeztet, másrészt a hágó a Paneveggio – Pale di San Martino Nemzeti Park területén halad át – a fantasztikus kilátás garantált.

Monte Pelmo
Festői olasz kisváros, háttérben a Monte Pelmo csúcsait világítja meg a lenyugvó nap fénye (kép forrása: Tripadvisor)

A Rolle-hágóra felvezető déli rámpa nem kevesebb mint 30, az északi 12 hajtűkanyart tartogat – pulzusemelő élmény végiggurulni rajta. Ugyanakkor ajánlott nagyon figyelni, mert a fordulók közül sok eléggé keskeny, vagyis egy autó és egy motor csak szűken fér el a hajtűkanyarokban.

Duran-hágó

Passo Duran felirattal találjuk meg az olasz táblákon a Zoldo-völgyet a Cordevole-völggyel összekötő hágót, ahonnan festői panoráma tárul a környék csúcsaira, mint a Monte Civetta vagy a Moiazza. Az 1605 méteren húzódó aszfaltcsík kevéssé forgalmas, ennek az lehet az oka, hogy a környező hágók közül talán ezt a legnagyobb kihívás leküzdeni. Nincs forgalom és a sok a kanyar? Nem véletlenül szeretik a helyi motorosok!

Noha az aszfalt nagyszerű minőségű, néhol igencsak keskennyé válik, éles kanyarok tarkítják, s bármerről is megyünk, nagy szintemelkedéssel kell számolnunk: ez átlagban 8%, de elérheti akár a 15%-ot is. A lenti videün láthatjátok, miért is kihagyhatatlan élmény a Passo Duran…

Csak egy kérdésem maradt: mikor indulunk?

Cereda- és Aurine-hágó

Némileg alacsonyabban (1369 méter magasan) húzódik a Passo Cereda, átjárási lehetőséget biztosítva a Cismon-völgyből Gosaldóba. Az SS347-es számú közút ezen része kevésbé ismert, holott viszonylag jól kiépített, s látványos panoráma tárul elénk fentről. A relatíve szűk aszfaltkígyó Fiera di Primier irányából 13%-os szintemelkedéssel halad fel a csúcsra, lefelé pedig 15%-os lejtéssel, ennélfogva haladó „terepnek” mondható. Ha úgyis „erre téved” az ember, egy lendülettel átgurulhat az azonos útvonalon, 1299 méteres magasságban húzódó Aurine-hágóhoz, ami a Monte Agner lábánál fekszik és Gosaldót köti össze Agordóval. Ez a rész sem kevésbé meredek és kanyargós, de ha esetleg elfáradnánk, megpihenhetünk a helybéli fogadókban.

Cereda-hágó
A Cereda-hágó csodás környezete (kép forrása: Giri in moto)

Ezek voltak a környék legmagasabb hágói, ám feltétlenül említést szeretnénk tenni néhány alacsonyabb, de mindenképp figyelemre méltó szerpentinről. Ilyen a kerékpárosok által is gyakorta látogatott, elképesztően kanyargós, 1015 méter magas Croce d’Aune, a már-már veszélyesnek mondható, szigorúan szabályozott San Boldo-hágó (706 m), no és a Sospirolo és Gosaldo közötti út.

Ha térképen „összekötnénk” a fent említett célpontokat, abból egy közel 400 kilométeres karika jönne ki, s így nézne ki. Elég csábító, nem igaz?

Látnivalók, nevezetességek

Számos kulturális intézmény található a környéken, van például geológia és archeológiai múzeum, de várakból és kastélyokból is akad jó néhány, közöttük a Runkelstein vagy a Trostburg.

Dolomitok természet
A Dolomitok lélegzetelállító természeti kincsekkel vár, amiket legalább egyszer az életben látni kell (kép forrása: Imgur)

Állatbarátoknak jó program lehet a Paneveggio Pale di San Martino területén található vadaspark megtekintése. Ha már a természeti csodáknál tartunk, feltétlenül érdemes lehet bejárni a többi nemzeti parkot is a közelben, mint például a Parco Nazionale delle Dolomiti Bellunesi vagy a Riserva Statale Val Tovanella.

A túra várható költségei

– Úthasználati díj

Az aktuálisan érvényes árakról, továbbá a sebességhatárokról korábbi cikkünkben írtunk, míg ebben a részben részletesen szót ejtettünk arról, mire célszerű figyelni az olaszországi közlekedés során.

– Szállás

A környéken a hotelszobák bérleti díjai elég magasak, 10 ezer forint/fő/éj alatt nem igazán lehet megúszni, azaz kifizetődő lehet alternatív lehetőségek – kemping vagy Airbnb – után nézni.

– Üzemanyag

Cikkünk megírásakor osztrák sógorainknál 400-430 forintnak megfelelő összegért mérik a nafta literjét, az olaszoknál viszont nagyon drágán, jóval több mint ötszáz forintért, célravezető hát még a határátlépés előtt csurig tölteni a tankot. Összességében 1600-1800 kilométerrel, 450 forintos benzinátlagárral és 6,0 l/100 km-es fogyasztású járgánnyal számolva nagyjából 40-50 ezer forintos üzemanyagköltségre készülhetünk.

Szállástippek a környéken és a helyszínen

Ebben a bellunói hotelben 35 ezer forint két éjszaka két főnek reggelivel, ezen a helyen pedig 46 ezer forint/2fő/2 éj összegért szállhatunk meg az általunk vizsgált júniusi időszakban. Az Airbnb-n is találtunk kitűnő ajánlatokat, ezt a lakást 58 ezer forintért veheti ki négy fő két estére, ergo nagyjából hétezer forintra jön ki egy fő egy éjszakája.

Dolomitok infrastruktúra
A környék infrastruktúrája remek, szinte minden útvonalon számos menedékhely, fogadó, vendéglátóipari egység sorakozik (kép forrása: Motocaching)

Festői környezetben, tóparton helyezkedik el ez a kemping, mégis kedvező árakon várnak: főszezonban 21 euróért foglalhatunk helyet magunknak és a motornak, ugyanitt mobilház bérlésére is van lehetőség, noha ez húzósabb, kb. 43 ezer forintba kerül egy éj két főnek. Ha nagyobb a csapat, gazdaságosabb lehet mondjuk bungalót bérelni, például ebben a remek fekvésű kempingben mindennel együtt 34 ezer forint négy főnek egy éj. Természetesen a lehetőségek tárháza szinte végtelen, a környék kempingjei között itt böngészhetünk.

Continental 2019

Facebook Comments

1 Comment

  1. Sziasztok ! Tudtok valamit a Sellán a kitiltás kibővítéséről valamit? Esetleg más hágók is érintettek lehetnek ebben az évben?

Válasz