Parkolás motorral: nem olyan egyszerű!

Parkolás motorral: nem olyan egyszerű!

- Kategória: Kiemelt cikk

Nem egységesek a motorkerékpárokra vonatkozó parkolási szabályok, ráadásul olyan városokat is találtunk, ahol egyszerűen fittyet hánynak a törvényekre, és a motorosoktól is parkolási díjat szednek - ideje újra tenni valamit, hogy ne sarcoljanak minket jogtalanul.

A motorkerékpárok hatalmas előnye, hogy kevés helyet foglalnak az utakon, így nemcsak gyorsan haladhatunk velük, hanem használatukkal csökkennek a dugók, tumultusok a nagyvárosokban. Méreteikből fakadóan akkor sem zavarnak sok vizet, amikor parkolnak, hiszen míg egy átlagos személyautó elfoglal egy legalább 2 x 5 méteres helyet, addig a motorral elférünk a járda szélén, egy szabadon hagyott kis résben, esetleg a padkán.

Parkolás motorral: nem olyan egyszerű!

Viszont jó eséllyel még a tapasztalt motoros is meglepődik azon, milyen sokféle módon próbálják korlátozni a hatóságok, a hivatalok és a parkolóhely-üzemeltetők abban, hogy valahol letegye a járművét.

parkolo fizeto
Ha legalább másfél méter hely marad, nyugodtan tedd le a járdán a motort, és ne foglald el az értékes helyet az autósok elől! A törvény a mi oldalunkon áll - ha egyébként tábla tiltja a járdán parkolást, motorral akkor is megállhatsz ott 

Arról korábban született egy remek írás a Hegylakókon, hogy milyen jogszabályokra érdemes figyelnünk. Nem akarjuk megismételni az abban leírt valamennyi előírást, de néhányról azért szót ejtünk, hogy mindenkiben tudatosuljanak. A parkolás kapcsán irányadó a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet, amit mindenki csak KRESZ-ként ismer. Ebben szerepel egy olyan paragrafus, amelynek értelmében a kétkerekű motorkerékpárral és segédmotoros kerékpárral akkor is parkolhatunk a járdán, ha azt útburkolati jel vagy tábla nem engedi meg.

Ez még éppen szabályos: nem foglal több helyet a motor a járdán, mint az autók

Igaz, ezt csak akkor tehetjük meg, amennyiben a jármű nem foglalja el a járda felét, és marad mellette szabadon legalább 1,5 méter hely. Az első csavar most jön. Ugyanis, ahogy feltűnhetett az előbbi szövegben, csak a kétkerekű vasakra vonatkozik a kedvezmény, tehát, aki például egy elöl duplakerekes Piaggio MP3-at vagy Yamaha Nikent használ, az bizony bukta a dolgot. Ennek oka, hogy ugyanabba a kategóriába tartozik, mint a már említett személyautók. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy elavult a rendelkezés, hiszen régen nem voltak a Piaggióhoz hasonló modellek, legfeljebb trike-ok, így egy kalap alá veszik a háromkerekűeket.

Szörnyen gyenge tájékoztatás - miért nem foglalkoznak velünk?

Készítettünk egy felmérést arról, hogy az ország különböző településein milyen szabályokkal találkoznak a motorosok. Elöljáróban annyit, hogy szörnyen gyenge színvonalú az egyes városok parkolási cégeinek honlapja, az általunk megnézett oldalak egyikén sem találtunk információt a motorkerékpáros szabályoktól. Dühítő módon sok helyen egyszerűen nincs általános kérdésekben felhívható ügyfélszolgálatos, és kénytelenek voltunk elfogadni azt is, hogy a telefont nagyon sokszor nem veszi fel senki.

Hiába faggattuk a parkolási társaságok embereit - többször nekünk kellett felvilágosítani őket, hogy milyen törvények vonatkoznak rájuk...

Ha pedig mégis sikerül elérnünk valakit, annak felkészültsége - tapasztalatink szerint - kritikán aluli. Akadt olyan budapesti kerület, ahol mi mondtuk meg a parkolási ügyekben illetékes munkatársnak, hogy bizony a háromkerekű motorok más megítélés alá esnek, mint az egy nyomon futó társaik.

Fizető övezet: ahány ház, annyi szokás?

De, most jöjjön a lényeg, a fizető övezetek előírásai. Budapesten általános szabály, hogy a kétkerekű motorkerékpárok ingyenesen várakozhatnak a zónákban. Viszont a három- vagy többkerekűek gazdái leszurkolhatják ugyanazt a díjat, mint a személyautók.

Ha a járdán állunk meg és nem fizetős helyet foglalunk, az tuti nem kerül egy fillérünkbe sem. Ennek dacára Debrecenben és Győrben elvárják tőlünk a parkolási díjat - a törvény értelmében jogtalanul!

Furcsamód Debrecen parkolási zónáiban nincs kivételezés, a rendszámos motorkerékpárok után fizethetünk, mint a katonatiszt. Győrben is a Civis város gyakorlatával találkozhatunk, tehát, ha fizetős parkolóhelyet foglalunk el a két- vagy többkerekű motorunkkal, az autósok tarifáját várják el tőlünk. Ez a gyakorlat azért furcsa, mert miként a Hegylakókon  is megírtuk már, a 2010. évi XLVII. törvény értelmében a közterületi várakozásnál a díjfizetést csak a három vagy többkerekű járművekre vonatkozik, punktum. Emiatt levelet írtunk a debreceni és a győri parkolókat üzemeltető cégnek, hogy mi az oka a kétkerekű vasakkal szembeni hátrányos megkülönböztetésnek. A győriek válaszra sem méltattak, Debrecenből pedig a következőket írták vissza:

„...amennyiben a jármű, fizető várakozóhelyen parkol és a területet igénybe tudja venni, úgy díjfizetési kötelezettsége keletkezik az üzemben tartónak. A rendelet alapján a fizető várakozóhelyek motorkerékpárral történő parkolás esetén díjfizetés mellett vehetőek igénybe.

Nos, bízunk benne, hogy – tekintettel a törvény betűjére - felülvizsgálják ezt a gyakorlatot, mi mindenesetre szóltunk nekik, ugyanúgy, mint anno a szolnoki és a csongrádi esetben, ahol levelünk után el is törölték a motorok fizetős parkolását. Megkérdeztük Miskolc és Pécs szolgáltatóit is, náluk ingyenesen várakozhatnak a kétkerekű gépek, Szegeden pedig sem a kétkerekűek, sem az említett Piaggio MP3-hoz hasonló háromkerekűek nem fizetnek a várakozásért.

Lám, a Tisza-tónál nem sarcolnak meg minket, sőt ott ingyenes, kijelölt parkolóval kedveskednek a motoros vendégeknek - így kell ezt!

Folytatjuk hát a harcot, hogy minden városban betartsák a törvényt, és sehol ne gátolja a motorozás terjedését a jogtalanul kiszabott parkolási díj. Persze akadnak olyan helyzetek is (mélygarázsok, magánparkolók), ahol teljesen más szabályok vonatkoznak ránk, ezért cikkünk folytatásában a szabálytalan parkolásért járó büntetésekről és a mélygarázsok, parkolóházak szolgáltatásairól lesz szó - tartsatok velünk akkor is!

Continental 2019

Facebook Comments