Olvasói: Hogy parkoljak járdán, ha a KRESZ szerint nem hajthatok fel motorral?

Olvasói: Hogy parkoljak járdán, ha a KRESZ szerint nem hajthatok fel motorral?

- Kategória: Baleset-megelőzés, Cikkek

Érdekes ellentmondásra bukkant Gábor: ha a motorkerékpárt toló személy vezető, akkor hiába száll le a vasról, parkoláskor így is „járdán motorozik”. Szerencsére van megoldás.

Kedves László és Miklós! A minap kisebb konfliktusba kerültem járdán parkolással kapcsolatban, ezért szeretnék segítséget kérni Tőletek. Az összes cikk, amit találtam arról ír, hogy milyen lehetőségünk van járdán parkolásnál, mennyi szabad helyet kell hagyni stb.

De arról nem találtam semmilyen leírást hogy a járdára milyen módon vihetjük fel a motorunkat. Csak tolni szabad vagy óvatosan elgurulhatunk a parkolóhelyig? Ha gurulhatunk is, akkor maximum sebesség, mennyit enged a KRESZ?  Előre is köszönöm szépen válaszotokat!

Üdvözlettel, H. Gábor

parkolo fizeto

Kedves Gábor!

Mivel a KRESZ szerint nem motorozhatsz járdán, a válasz egyértelmű: csak akkor jársz el szabályosan, ha tolod a gépet. Tudom, anno - tévesen - úgy oktatták, hogy a nagymotort toló személy is vezető, vagyis ez alapján sehogy nem állhatnál a járdára, hiszen elméletileg tolás közben is vezeted a járgányt.

Tényleg vezető a motort toló személy?

Szerencsére a KRESZ bírói értelmezéséből már kiderül az igazság: mivel a motor vezetéséhez kötelező a sisak, de a toláshoz nem, ezért tologatás közben mégsem számítasz vezetőnek. A megoldás tehát, hogy leszállsz a padka mellett, feltolod a gépet, s ha marad legalább másfél méter mellette, akkor szabályosan parkolsz, senki nem köthet bele.

Ez még éppen szabályos: nem foglal több helyet a motor a járdán, mint az autók

Fontos, hogy ez csak a hazai KRESZ-ben van így, és a legtöbb környező országban tiltják, illetve büntetik a járdán hagyott motorokat. Szóval túrázás előtt nem árt utánanézni, mit ír az olasz, osztrák stb. KRESZ, nehogy a rutinszerű mozdulat miatt kapj csekket.

BikersPoison

Facebook Comments