Márpedig rendszámozni kell a segédmotorokat!

Márpedig rendszámozni kell a segédmotorokat!

- Kategória: Baleset-megelőzés, Kiemelt cikk, Közélet

Mint ha csak egy elromlott időgépben ülnénk: minden mozdul, változik, fejlődik körülöttünk, csak a robogók és az ötven köbcenti alatti motorok rendszámozása lóg a levegőben - immár vagy húsz éve... Pár éve végre elhatározták, hogy tesznek az áldatlan állapot ellen, de ez önmagában kevés volt a sikerhez - a tizenkét hónapja íródott cikk minden egyes problémája élő ma is.

[wp_bannerize group="cikkek" limit="1"]
.

Minden évben egyre több segédmotoros szenved balesetet és sérül meg hazánk útjain, ráadásul volt olyan országrész, ahol háromszor annyi balesetet okoztak az 50 köbcentiméteres motorral közlekedők, mint nagymotoros társaik. Ilyenkor azonnal felhördülnek a robogósok, hogy sántít a párhuzam, hiszen a kerékpárosok több incidensért felelősek, mint a kis- és nagymotorral közlekedők összesen! Jogos, de mégsem helyénvaló az összehasonlítás, ugyanis ez nem egy verseny - a kevesebb balesetért egyformán tennünk kell, közlekedjünk motorral, autóval vagy emberi erővel hajtott járművel.

A gyakori és nagyszámú segédmotoros balesetek indokolják, hogy egyre több szervezet a segédmotoros kerékpárok kötelező rendszámozását tűzte ki céljául, legkésőbb 2014-ig. Az indoklásban szerepel, hogy hatósági jelzés (forgalmi rendszám) hiányában a szabályszegő segédmotorosok felderítése, eljárás alá vonása és szankcionálása napjainkban alapvetően megoldatlan, és sajnos semmi garancia nincs arra, hogy ez a helyzet - a büntethetőség hiányában – tovább ne romoljon a jövőben. Éppen ezért a segédmotoros kerékpáros közlekedés biztonsága, továbbá valamennyi közlekedő élete és testi épsége azonnali, kormányzati szintű intézkedéseket tesz szükségessé.

lopott robogo aprilia talmacsi
Épp a napokban vitték el ezt a gyönyörű Talma replika robogót - a rendszámozás a motorlopások visszaszorítása miatt is fontos lenne

Mi is foglalkoztunk már vele, hogy a legtöbb uniós tagállamban – sőt, még a távol-keleti országokban is – a segédmotoros kerékpárok kizárólag akkor vehetnek részt a közúti forgalomban, ha érvényes hatósági engedéllyel és jelzéssel rendelkeznek. A téma hazai szakértői is úgy vélik, hogy a nemzetközi gyakorlathoz hasonlóan Magyarországon is szükséges a segédmotoros kerékpárok közlekedését hatósági jelzéshez és engedélyhez kötni. Ellenkező esetben a segédmotoros kerékpárosok által elkövetett szabályszegésekkel szemben hatékonyan fellépni nem lehet. A magyar motorpiac egyik sajátosságát, az egyszerű adásvételivel "ötvenesként" árult 125-ös motorokat is sikeresen kiszűrné a rendszámozás, hiszen az előzetes vizsgálaton az alváz- és motorszám regisztrációjánál gyorsan kiderülne a turpisság.

Vélhetően csökkenne a cserbenhagyásos koccanások illetve balesetek száma, hiszen a rendszám alapján ezentúl megtalálható lenne az elkövető, és további előnyt jelentene, hogy a segédmotoros kerékpárok nyilvántartásba kerülnének, ezáltal rögzülne a tulajdonjog, s a járművekkel kapcsolatos vagyon elleni bűncselekmények száma is nagy valószínűséggel csökkenne.

A rendezési terv nem tér ki az elektromos hajtású, segédmotoros kerékpárnak nem minősülő, legfeljebb 300W-os kétkerekűekre

Ezzel egy időben kezdeményezzük a jelenlegi szabályozás felülvizsgálatát, hogy ne lehessen automatikusan "B" és "C" kategóriájú jogosítvánnyal segédmotort vezetni. A változtatás azért szükséges, mert jelenleg akkor is vezethetünk segédmotoros kerékpárt, ha a személyautóra érvényes engedély orvosi érvényessége egyébként lejárt. Egy érvénytelen vezetői engedély mögött akár olyan súlyos egészségromlás vagy más tényező is lehet, mely az érintett esetében kizárhatja a biztonságos járműkezelés lehetőségét. Fontos kiemelni, hogy a négykerekű gépjárművek valamint a segédmotoros kerékpárok vezetése egyáltalán nem hasonlítható össze, ezért is indokolt a gyakorlati képzés.

Autó és robogó balesete. Jelenleg ugyanazzal a jogosítvánnyal vezethetők, sőt, a robogót lejárt vezetői engedéllyel is használhatjuk (fotó: Mentőmotor Alapítvány)

A segédmotoros-kerékpáros közlekedés jellege és biztonsági kockázata jelentősen eltér a gépkocsikétól, továbbá a jármű vezetése olyan speciális vezetéstechnikai ismereteket követel, melyek spontán módon sok esetben csak szerencsével szerezhetők meg, ezért szükséges lehet a jövőben, hogy a "B" kategóriás jogosítvány megszerzésekor segédmotoros (gyakorlati) alapismereteket is szerezzenek a nebulók. A változtatás oka kettős: saját biztonságukat is növelnék az oktató mellet megszerzett tapasztalatokkal, másrészt a motorozás megismerésével a forgalomban is másként viszonyulnának a két keréken közlekedőkhöz.

További motoros hírek a Hegylakók Motoros Magazin Facebook oldalán!

Zsigmond panaszméltatlansága

Facebook Comments